Sárváron is árad a Rába - a gátak állapota most a legfontosabb

Képgaléria megtekintése2024.06.13. - 01:00 | Szipőcz Judit, OVF - Fotók: Szipőcz Judit

Sárváron is árad a Rába - a gátak állapota most a legfontosabb

A Rába árhulláma jelenleg Rum térségében tart, már Sárvárnál is áradó tendencia figyelhető meg, a tetőzést ott péntekre várják a vízügy szakemberei, I. fokú készültség mellett. A szokatlanul lassan levonuló árvíz fokozott figyelmet kíván a vízügyes szakemberektől. A tartósan magas vízszint miatt kiemelten fontos az árvízi jelenségek folyamatos felülvizsgálata, a töltések állapotának megőrzése.

A nagy mennyiségű csapadék következtében nemcsak 2023 augusztusában, de 2024-ben is több vasi városban rendeltek el árvízvédelmi készültséget. Sárvár térségében a Rába 2023 augusztusában elöntötte a Rába parti kiskerteket, sok ember több hónapos munkáját tette ezáltal tönkre. Jelenleg a víz a kiskerteket eddig megkímélte, ha az időjósok jövendölése beválik, reméljük, idén nem okoz jelentősebb kellemetlenséget a megnövekedett vízmennyiség.

A Rába külföldi vízgyűjtőjén még előfordultak esőzések, futó záporok, így az ebből lehullott tetemes csapadék a felsőbb szakaszokon újabb, kisebb árhullámokat indított el a Rábán és mellékfolyóin, elnyújtva az egyébként is lassú apadást.

A Rába árhulláma jelenleg Rum térségében tart, már Sárvárnál is áradó tendencia figyelhető meg, a tetőzést ott péntekre várják a vízügy szakemberei, I. fokú készültség mellett. Itt is munkába állt a vízügy figyelőszolgálata, a zsilipeket a terhelésnek megfelelően zárják a kollégák.

A vízügyi szolgálat továbbra is a nap 24 órájában folytatja az ár elleni védekezést a Rábán, illetve ha szükséges, szakmailag irányítja a bekapcsolódó társszervek munkatársait. A Rábán és a Dunán több száz vízügyes figyeli éjjel-nappal a gátak állapotát.

Az évszázad árvize 1965. április 23-án öntötte el Sárvár jelentős részét, Péntekfalut, a Cukorgyárat, valamint a Rákóczi út környékét. A Rákóczi utca inkább hajózócsatornára, mint közútra emlékeztetett. A lakóházak több mint fél méter magas vízben álltak. A Várpark úgy nézett ki, mint hajdanán, amikor még vizesárokként funkcionált. A tetőzés 30 órán át tartott. Magyar és szovjet katonák kétéltű járműveikkel mentették a lakosságot. 98 családot, 254 embert telepítettek ki. Őket a várba költöztették. A cukorgyári lakásokban lakók a padlásra menekültek, onnan emelték le őket a mentési csapatok. Megrongálódott a vasútvonal is. Az ár levonulása után nemcsak társadalmi, mentális, hanem gazdasági károk is keletkeztek. 33 millió forintra becsülték a kár mennyiségét 1965-ben a Rába-parti fürdővárosban. A takarítási, helyreállítási munkák, hetekig, hónapokig tartottak. Szükségessé vált egy Rába menti árvízvédelmi töltés megépítése, amely mind 2023-ban, mind pedig 2024-ben megvédte a várost. Forrás

Galériánk első két fotója a 2023-as árvíz idején készült

megosztom a twitter-en megosztom a facebook-on megosztom a delicious-on megosztom a startlapon megosztom a google+-on NyomtatásKüldés e-mailbenAz oldal tetejére Forrás: Országos Vízügyi Főigazgatóság

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás