Júniusi programok a Berzsenyi Dániel Könyvtárban

2024.06.16. - 21:00 | vaskarika.hu

Júniusi programok a Berzsenyi Dániel Könyvtárban

Helyszín: Berzsenyi Dániel Könyvtár

Dátum: 2024.06.18 - 20.

Kötetbemutatók, autizmussal kapcsolatos előadás, valamint Kobayashi, a megtestesült zene címmel Horváth Imre előadása a Berzsenyi könyvtár heti programjában.

2024. június 18.

17:00 - BDK, földszinti előadóterem

Teremtő tudomány (Határsávok 2022-2024) | kötetbemutató

A könyv az ELTE Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Központja tanárainak tanulmányait tartalmazza
 
A beszélgetés résztvevői:

  • Dr. Lenner Tibor PhD igazgató és a kötet szerkesztői:
  • Horváthné Dr. Molnár Katalin PhD igazgatóhelyettes,
  • Dr. habil. Fűzfa Balázs PhD irodalomtörténész

Felkért hozzászólók:

  • Dr. Katona Attila PhD, Dr. Kis-Őrsi Zsófia PhD,
  • Dr. Skribanek Anna PhD, Tóth Csaba Munkácsy-díjas

A kötet a szombathelyi felsőoktatás elindulásának 65. évfordulója tiszteletére 65 számozott példányban jelent meg, ezért csak korlátozott számban lesz kapható a bemutatón, viszont ettől a naptól kezdve elérhető a Magyar Elektronikus Könyvtárban.

2024. június 19.

17:00 - BDK, földszinti előadóterem

Balló László: Boldogság - Szerelmetes versek? | könyvbemutató

Közreműködnek 

Peltzer Géza harmonikaművész

Kelemen Zoltán színművész (Weöres Sándor Színház)

Varga-Bodó Anita versmondó

A kötetről

A háromnegyed évszázadot közelítve magam is sokszor felteszem magamnak azokat a kérdéseket, amelyeket általában a felőlem érdeklődőktől kapni szoktam... Honnan jön az ihlet?, ki is a múzsa?, s vajon mi is a szerelem maga?... Nem tudom már, ... (csak azt tudom, hogy szőkék a mezők...)

Tán születésem pillanatától magamban hordtam egy édeskés és szomorkás hiányt, talán őriztem féltve, vagy próbáltam elhessenteni merészen mégis, mégis talán...és e hiány olyannyira kitöltötte énemet, hogy egyszerre csak felszínre kellett törnie, ki kellett lépnie, testet kellett öltenie, légiesen testes szavakban...

Akkor ott állt ellőttem minden hihetetlen képzetességével, minden felfoghatatlanságával, minden képtelenségével, ...és akkor egyszer, egyszerre, hirtelen s hihetetlen kicsendültek belőlem a sosem hallott dalok, akik eddig csendben vártak sorukra ott, énemnek legmélyén...
Hetven esztendő minden megnyugvásában várták az éltető napsugarat, várták a szomjúhozást oltó szapora esőt... (www.lira.hu)

2024. június 20.

17:00 - BDK, földszinti előadóterem

Ha tényleg tudni akarod... | találkozó Vibók Ildi meseíróval és Kovács-Gyenge Hajnalka illusztrátorral

A KÖNYVRŐL

ADHD, autizmus spektrum zavar, diszlexia, diszgráfia, diszkalkulia, tik zavar... Szavak, melyeket gyakran frusztrált sóhajok és szemforgatások kísérnek, mert a külvilág sokszor csupán annyit lát, hogy az ilyen gyerekekkel MINDIG CSAK A BAJ VAN!

Izegnek-mozognak, nem tudnak nyugton maradni, vagy éppen bosszantóan akadékoskodnak, totojáznak, elkésnek, elrontják, elfelejtik, eltévesztik, összekeverik, és egészen egyszerűen nem boldogulnak vele... Hogy mivel? Hát a hétköznapi feladatokkal, amelyek nekik gyakran igazi kihívást jelentenek.

Közben azonban tele vannak jó szándékkal, és azok a dolgok, amelyek kívülről nézve olyan idegesítőnek és lehetetlennek tűnnek, belülről egészen máshogy festenek. Ha egyszer megnéznénk az ő szemükkel a világot, utána őket is másképpen látnánk. De hiszen megnézhetjük - a HA TÉNYLEG TUDNI AKAROD... című könyvben!

A szerzők meggyőződése szerint a neurodiverzitás, vagyis az idegrendszer működésének különböző, sokszínű volta nem átkot, hanem értéket jelent. Ám ahhoz, hogy ezt az értéket képesek legyünk megfelelően óvni és ápolni, értenünk kell, hogy mivel állunk szemben.

E könyv elsődleges célja, hogy a megértést segítse, mind az érintett gyerekek, mind neurotipikus társaik, a szülők és a pedagógusok körében - mert a megértéssel együtt jár a nagyobb empátia és türelem is, hogy a gyerekeknek kevesebbet kelljen szenvedniük különbözőségük miatt, s erősségeik kibontakozhassanak.

A kötet a kedves, szívmelengető meséken kívül számos olyan gyakorlati tanácsot és játékötletet is rejt, melyek igazi segítséget jelenthetnek a szülőknek és pedagógusoknak a mindennapokban.

AZ ALKOTÓKRÓL

Egyik legtehetségesebb magyar gyerekkönyvírónk, a kétszeres Hubby-díjas Vibók Ildi a Bethesda Gyermekkórház vezető pszichológusának, Szegleti Gabriellának a segítségével bújt e különleges gyerekek bőrébe, hogy valódi empátiával és melegszívű humorral mutassa meg sajátos világukat, amelyet Kovács-Gyenge Hajnalka illusztrációi hoznak hozzánk még közelebb.

Vibók Ildi eredeti szakmája szerint biológus, már jó ideje gyerekkönyvíró, de szeret rajzolni is. Egy világvégi házban él családjával, kutyájával és rengeteg állattal. Nincs olyan, amit ne tudna az állatok viselkedéséről, de szenvedélyesen érdekli az ember is. A világhírű pszichológus, Elaine N. Aron Szuperérzékeny gyerekek című műve alapján írt már segítő meséket Furi címmel. Szeretnék egy aranyhalat című kötetét a HUBBY diákzsűrije 2021-ben a legjobb ismeretterjesztő könyv kategóriában jutalmazta, 2023-ban pedig A szuperdió című kötete nyert elismerést. Szerinte nincs olyan, amit ne lehetne egy gyereknek elmagyarázni, csak jól kell megfogalmazni. A legfőbb, hogy akár gyerek az ember, akár felnőtt, legyen kíváncsi és kérdezzen!

A Szombathelyen élő, pedagógus és grafikus végzettségű Kovács-Gyenge Hajnalka első könyvillusztrátori munkája ez a kötet. Az illusztrálásban a bármi lehetséges érzés inspirálja, vagy ahogyan Ő fogalmaz: „azt szeretem az alkotásban, hogy bármiből, bármivel építhetünk egész világokat".

Szegleti Gabriella klinikai szakpszichológus, családterapeuta, gyakorló édesanya. Érdeklődési területe a tanulási zavarok, hiperaktív-figyelemzavar, epilepszia, traumás agysérülések. Jelenleg a Református Egyház Bethesda Gyermekkórházában, valamint a Mackórendelőben dolgozik és szakértőként közreműködik a Szülők Lapjánál.


2024. június 20.

17:15 - BDK, 4. emeleti előadóterem

Ezt látni és hallani kell! | Kobayashi, a megtestesült zene

Csajkovszkij 5. szimfóniájának elemzésével és a Kobayashi-féle vezénylés élményének befogadásával megismerkedhetünk a zene érzelmekre gyakorolt hatásával.

A karmester testi-lelki vezénylési technikája - a lendületesség, a dinamizmus és a temperamentum - elementáris erővel hat a zenekarra és az elemző előadás közönségére is.

Új hozzászólás