Múzeumok Éjszakája 2024: MÁV Légó pincétől az Iseum fényfestésig

Képgaléria megtekintése2024.06.23. - 14:00 | BLH - Fotók: Szakonyi Eszter

Múzeumok Éjszakája 2024: MÁV Légó pincétől az Iseum fényfestésig

A Múzeumok Éjszakáján betekintést nyerhettünk a levéltár titkos zugaiba, a légópince mélységébe és a múlt árnyaiba is. Olyan helyekre jutottunk el, amelyekre hétköznap nincs lehetőségünk, olyan tudást szerezhettünk, amelyet mindig is akartunk és olyan kulturális élményben lehetett részünk, amely feltölthetett a következő élménydömpingig.

A júniusi nyáresténk várva várt és legizgalmasabb eseménye a Múzeumok Éjszakája. Titkokról és a hétköznapokban láthatatlan különlegességekről "hull le a lepel" ezen a napon, így hát kihasználtuk mi is a benne rejlő lehetőségeket. Első utunk oda vezetett, ahol még soha nem jártunk, a MÁV Zrt. Szombathelyi Pályavasúti Területi Igazgatóságához, annak is az  udvarán kiállított keskeny nyomközű gőzmozdony, valamint LÉGÓ pince megtekintéséhez. Utóbbiban szabadulószoba is várta az érdeklődőket, illetve a morze kódolással is lehet ismerkedni. Az épület pincerészében található római kori magtár (horreum) maradványait is bejártuk, majd a MÁV múzeumában ismerkedtünk vasúttörténeti érdekességekkel, relikviákkal.

A Smidt Múzeumban a Szombathely a 8-19. századi utazók szemével előadásba csöppentünk bele, amit dr. Kiss Gábor régész és Mayer László levéltáros tartott élénk érdeklődés mellett. A régi kódexek mindegyikében szerepel az alábbi három megállapítás, miszerint Szent Márton Savaria szülötte, itt találták meg P. Ovidius Naso sírját és gránitoszlopok hevernek mindenfelé. Hogy miket írtak még, s mennyire valósak ma azok a városunkról tett korabeli megállapítások, melyeket a hajdanán élt történetírók, utazók vagy újságírók tényként közöltek, ezt járta körbe a két szakember előadása.

A Magyar Nemzeti Levéltár Vas Vármegyei Levéltárában "gyorsított eljárásban" tekinthettünk bele levéltári iratokba, többek közt az elítélt rabok és foglyok 1889-es törzskönyvébe, Vas Vármegye alispánjainak irataiba, emellett a levéltári raktárakba is betekintést nyerhettünk Wächter Patrik vezetésével.

Az Iseum Savariensében a római viseletkiegészítők világába csöppentünk bele Sáró Csilla régész jóvoltából. Megtudtuk, a fibula nemcsak a ruházat összekapcsolására szolgáló praktikus kiegészítő, de egyben a korra jellemző divatcikk is volt. Nem csoda hát, hogy a régészet kiemelt figyelme is ráirányult erre a lelettípusra. A vetített képes előadást a Lássam a fibulákat! címmel az Isis-szentély területén feltárt kora római fibulaöntő műhely leleteinek megtekintése tette teljessé Bíró Szilvia és Sosztarits Ottó régészek kalauzolása mellett.

A Szombathelyi Képtárban a képzőművészet anyaságmítoszának tabuját döntögette Oltai Kata művészettörténész, míg az aulában nemez workshopon élhették ki kreativitásukat a résztvevők Róbert Vanda textilművész útmutatása mellett.

A Savaria Múzeumban A két Reismann kiállításban tettünk egy fotósétát fekete-fehér képek között, majd kellően inspirálódva bevetettük magunkat Szabó Gábor analóg fotólaborjába, ahol ismeretet szerezhettünk az analóg fekete-fehér előhívásról, annak eszközeiről, a vegyszerekről, papírokról, valamint az eljáráselméletről. Élőben kaptunk betekintést a nagyítás folyamatába, az expozíciós idő meghatározásába, a hívásidő, a fixálás, a mosás és a szárítás műveletsorába. Itt tartózkodásunkra a Kellene kis kert múzeumparki koncertje tette fel a pontot.

A szombat esti eseményt a fényfestett Isis-szentély látványában gyönyörködve zártuk.

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás

Korábbi hozzászólások

Szipőcz Judit 2024.06.23. - 20:44
Gratulálok a fotókhoz Eszti! Igazi időutazásban volt részünk. Köszönjük az élményt, Büki Lászlónak pedig a tartalmas beszámolót!