Páratlan élmény volt Matteo Bocelli és a Savaria Szimfonikus Zenekar koncertje az Örvényesvölgy Fesztiválon

Képgaléria megtekintése2024.07.02. - 00:50 | Bálizs Zsuzsa

Páratlan élmény volt Matteo Bocelli és a Savaria Szimfonikus Zenekar koncertje az Örvényesvölgy Fesztiválon

Matteo Bocelli jött, látott és győzött - A Savaria Szimfonikus Zenekarral lépett fel a híres tenor, Andrea Bocelli fia első magyarországi koncertjén, az Örvényesvölgy Fesztiválon.

Veni, vidi, vici - tartja a Julius Caesarnak tulajdonított legendás szállóige, mely szerint a Római Birodalom leghíresebb hadvezére Kr e. 47-ben ezekkel a szavakkal üzent a szenátusnak a zelai csatában aratott gyors győzelmét követően. Igaz volt ez Matteo Bocellire is szombaton este - a fiatal énekes jól láthatóan örökölte a 66 éves legendás tenor génjeit. Andrea Bocelli nem véletlenül a pop-opera legsikeresebb előadója 70 millió eladott lemezzel - Matteo rengeteget tanult tőle, neki köszönheti pályafutása kezdetét, ám néhány éve elérkezettnek látta az időt arra, hogy szólókarrierjét is beindítsa.

A sármos, igazi gentleman megjelenésű 26 éves fiatalember fellépése soha nem látott tömegeket vonzott Zalacsány-Örvényeshegyre. Kitehették a megtelt táblát a szervezők; soha nem látott számban özönlöttek a kíváncsi fesztivállátogatók Zala megye egyik legfestőibb völgyébe, ahol a Savaria Szimfonikusok közreműködésével adott másfél órás koncertet Matteo Bocelli. Az ország számos pontjáról érkeztek érdeklődők, de akadtak olyanok is, akik Olaszországból, Nagy Britanniából, az USA-ból, sőt még Ausztráliából is hazánkba utaztak Matteo kedvéért június végén.

"Először lehetetlennek tűnt Matteo meghívása, de szeretjük a kihívásokat - avatott be bennünket az ötlet megvalósításába Badacsonyi Tamás, a fesztivál ötletgazdája és főszervezője. Egy négyfős zenekarral járja a világot, de azt javasoltam, hogy Zalában a koncertet egy szimfonikus zenekar kísérje. A szombathelyi Savaria Szimfonikus Zenekart kértük fel, hogy segítsenek ebben. Negyven zenész közreműködik a színpadon, Matteo pedig néha zongorázni fog."

A tervet pedig tökéletesen sikerült megvalósítani. A szombati forróság ellenére pontban nyolc órakor megkezdődött az előadás, melyet kitörő lelkesedéssel fogadott a több ezer fős közönség. A 2000 négyzetméteres terület megtelt a zenerajongókkal, akik ámulva hallgatták a 26 esztendős énekest. Sorra csendültek fel az ismert slágerek, a „Can't help falling in love", a „Quando, quando, quando", avagy az „Anime Imperfette"; de talán az egyik legszebben előadott dala Elvis Costello klasszikusa, a Sztárom a párom című film betétdala, a „She" volt. Matteo saját dalait is előadta, például Andrea Bocellivel közösen énekelt első dalát, a „Fall on me"-t. Amikor hat éve kiadták, hamar kiderült, mekkora tehetség lakozik benne. Gyönyörűen szólt a szimfonikusokkal az Ed Sheerannel előadott „Perfect simphony" (angolul és olaszul), mely nyilván a szombathelyi zenészeknek is örök emléket jelentett. Matteo több alkalommal is lejött az első sorban állókhoz, akik ezt hatalmas ovációval - többen pedig meghatódva - üdvözölték. Az előadó néhány magyar szót is meg szeretett volna tanulni, ehhez pedig remek tanárt talált Krisztina személyében, aki a „Köszönöm" és a „Hogy vagy?" mellett a „Neked" szót is ügyesen megtanította az olasz sztárnak.

A közönség szűnni nem akaró vastapssal zárta a koncertet, az énekes mellett - maximálisan megérdemelten - hatalmas tapsot kaptak a szombathelyi zenészek és Pejtsik Péter karmester is. Természetesen a szimfonikusok már hosszabb ideje különleges hangszerelésekkel készültek a fellépésre, ám kulisszatitok, hogy a zenekar csupán a kora délutáni, több órás hangbeállás-főpróbán találkozott először a művésszel, aki szombaton délelőtt tíz órakor érkezett Lengyelországból egy speciálisan erre a célra kialakított turnébusszal, mely ágyakkal és lakosztállyal is berendezett. Mindenesetre már a főpróba hangfoszlányaiból hallani lehetett, hogy páratlan élményt jelent majd az előadás a zalai dombok ölelésében álló, páratlan szépségű kilátással bíró nagyszínpadon. A fesztivállátogatók egyöntetű véleménye szerint valóban örök élményt jelentett számukra ez az örvényeshegyi este - s ez minden bizonnyal igaz a vasi zenészekre is.

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás