Megemlékezés a hősi halott egészségügyi katonák emlékművénél

Képgaléria megtekintése2024.07.04. - 01:35 | Szakonyi Eszter

Megemlékezés a hősi halott egészségügyi katonák emlékművénél

Közös megemlékezést szervezett a kórház és a Szent György Lovagrend július 3-án a Vas Megyei Markusovszky Kórház 11-es huszár úti telephelyén a hősi halott egészségügyi katonák emlékére 1943-ban emelt emlékműnél.

A megemlékezést Fülöp András főhadnagy, történész és hadszíntérkutató tartotta, aki beszédében elmondta:

„Fölöttem az ég, alattam a föld, bennem a létra" - írja versében Weöres Sándor, vármegyénk híres költője. Úgy magasodik előttünk az emlékmű, mint az a bizonyos létra! Összeköti jelen korunkat múltunkkal és az Égiekkel! Megidézi hősi halott katonáink szellemét, kiemelkedik az anyaföldből és az ég felé emeli őket!

Az emlékmű Bozzay Ödön szobrászművész alkotása, 1943. október 10-én avatta fel vitéz Bakay Szilárd vezérezredes. Az emlékmű befejezetlen. A bal oldali oszloprészen az 1941-es évszám látható, amikor Magyarország hivatalosan is hadviselő fél lett, de a jobb oldalán nincs befejező dátum, hiszen 1943-ban még nem tudták, meddig tart a világégés.

Az emlékműn megjelenített 22 hősi halott egészségügyi katona a III. (szombathelyi) hadtest állományában szolgált és a keleti fronton történő előretöréskor vívott súlyos harcokban, valamint a doni katasztrófa alatt vesztették életüket.

Az emlékmű sorsa hányattatott, hiszen a rendszerváltásig a kórház pincéjében állt szétbontva, mivel 1945 után nyilvánosan nem lehetett emlékezni hősi halottainkra. 1998. május 31-én került újra felállításra.

A megemlékezésen részt vettek a hősi halottak jelenkori leszármazottai is: Farkas Imre, Koronczai Gyula honvédek, dr. Puskás János orvos hőhadnagy, dr. vitéz Nagy Károly orvos ezredes.

A XX. század világháborúiból hazatérő katonákra, vagy a hősi halottakra már egyre kevesebben emlékeznek. 

"Kötelességünk emlékezni, mert sosem feledhetjük el azt, hogy csak annak a népnek van jövője, amely ha kell megsirat, ha kell megbocsát, de el nem feled soha!" - emlékeztetett beszédében Fülöp főhadnagy.  

A megemlékezésen felszólalt még dr. Stánitz Éva mb. főigazgató asszony, illetve dr. Takács Péter egészségügyi államtitkár is, majd Bokor Zoltán atya megáldotta az emlékművet.


Az emlékezés koszorúit az emlékműnél elhelyezte:

- Dr. Takács Péter, egészségügyi államtitkár

- Dr. Telek Miklós a Vas Vármegyei Kormányhivatal képviseletében

- Dr. Nemény András polgármester és Tóth Kálmán képviselő a Szombathely MJV képviseletében

- Dr. Stánitz Éva mb. főigazgató, dr. Káldy Zoltán orvosigazgató-helyettes és Altmajer Beáta ápolási igazgató a Vas Vármegyei Markusovszky kórház képviseletében

- Molnár Tamás őrnagy és Dévényi György főhadnagy a Magyar Honvédség képviseletében

A megemlékezést követően a Poppr Emil 83. Területvédelmi Zászlóalj harcászati és mentési bemutatót tartott.

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás