Intézmények együttműködése a hatékonyabb segítségért

2024.07.11. - 00:30 | vaskarika.hu - Fotó: martinus.hu

Intézmények együttműködése a hatékonyabb segítségért

A Szombathelyi Egyházmegye is csatlakozott a Katolikus Szociális és Gyermekvédelmi
Szakellátásokat és Szolgáltatásokat Fenntartók Fórumához. Az erről szóló megállapodást július 9-én írták alá Szombathelyen a Püspöki Palotában.

A Katolikus Szeretetszolgálat, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és az ÁGOTA Közösség 2024. áprilisában hozták létre a Katolikus Szociális és Gyermekvédelmi Szakellátásokat és Szolgáltatásokat Fenntartók Fórumát. Az ünnepélyes aláírás során mindhárom intézményvezető kifejtette, hogy a Fórum elsődleges célja az együttműködés, a közös gondolkodás és a közös érdekvédelmi rendszer kialakítása. Ehhez a Fórumhoz csatlakozik a Szombathelyi Egyházmegye.

A megállapodást 2024. július 9-én, Szombathelyen írta alá dr. Székely János megyéspüspök és dr. Vajda Norbert, a Katolikus Szeretetszolgálat főigazgatója, a Fórum elnöke.


A Szombathelyi Egyházmegye közel 700 honfitársunknak nyújt szociális és gyermekvédelmi ellátást napi szinten, valamint több, mint 800 embernek ad munkát.

A Szombathelyi Egyházmegyéhez kapcsolódó intézmények száma jelenleg 96, ezek nagyrészt oktatási intézmények és a szociális terület intézményei, amelyek nappali ellátást, valamint szociális alap- és szakellátást biztosítanak.

Iskoláink, óvodáink 17 településen, 27 telephelyen végzik feladataikat az egyházmegyében, e mellett 1 működő és egy készülőben lévő tanoda, egy épülő bölcsőde foglalkozik a gyerekekkel és a fiatalokkal. Emellett négy idősotthont, támogatott lakhatást - fogyatékkal élők és pszichiátriai betegek részére -, és a karitász működésében 680 fő pszichiátriai betegnek, szenvedélybetegnek, megváltozott munkaképességű személynek nyújt alapszolgáltatást az egyházmegye nappali ellátás és közösségi szolgálatok révén.

Örülünk a Fórum létrejöttének. Szükség van arra, hogy az azonos értékrend alapján dolgozó intézményeknek legyen egy közössége, találkozási helye. Nagyon reméljük, hogy szakmai, tapasztalatátadás területén, módszertani területen, az érdekképviselet területén találkozási pont lesz az intézmények között. Országos hálózattá alakulva komoly háttérerőt jelentene a fenntartók számára is.

A Fórum, mint országos szakmai érték- és érdekszövetség a katolikus fenntartók összefogását tartja feladatának. Ennek része az új szakmai módszerek és szolgáltatási formák folyamatos megismertetése a katolikus szociális- és gyermekjóléti alapellátási-, gyermekvédelmi szakellátási szolgáltatókkal-, intézményekkel. Közös szakmai kiadványok indítása, valamint rendszeres időközönként konferenciák szervezése is a tervek között szerepel. Kiemelt cél a szociális és gyermekvédelmi ellátórendszer fejlesztéséhez szükséges feltételek szervezésében való részvétel, valamint szakmai segítségnyújtás, ajánlások és útmutatók készítése.

A Fórum tagjai kiemelten fontosnak tartják az állami szereplőkkel történő szoros szakmai együttműködést, továbbá vállalják az egészségügy-, és a további társágazatok képviselőivel való szakmai konzultációk szervezését és megvalósítását.

Az érintett szervezetek vezetői sokat várnak a Katolikus Szociális és Gyermekvédelmi Szakellátásokat és Szolgáltatásokat Fenntartók Fórumának együttműködésétől. „Hisszük, hogy a katolikus szociális és gyermekvédelmi ágazat legfőbb küldetése, hogy minden egyes személy számára közvetítse az emberi méltóságot, az egyedi és megismételhetetlen élet szépségét, értékességét."

Új hozzászólás