Családi programkavalkád a Balaton partján: ilyen volt a 6. Bondoró Fesztivál

Képgaléria megtekintése2024.07.14. - 00:25 | vaskarika.hu - Fotók: Kacz István és Piller Sándor

Családi programkavalkád a Balaton partján: ilyen volt a 6. Bondoró Fesztivál

A Bondoró Nemzetközi Utcaszínház Fesztivál 2024. június 28. és 30. között ismét elvarázsolta a közönséget és Balatonalmádi Öregparkját három napra pezsgő, sokszínű színtérré változtatta, ahol a családok, baráti társaságok új élményekkel gazdagodhattak. A fesztiválon a világ minden tájáról érkező előadók kápráztatták el a közönséget, varázslatos élményekkel ajándékozva meg a résztvevőket. Idén is színes programkínálat várta a látogatókat, amely a bábszínháztól kezdve a cirkuszi attrakciókon át a zenei koncertekig rengeteg műfajt felölelt, így minden korosztály számára tartogatott valami
különlegeset: a legkisebbekre és szüleikre, de még nagyszüleikre is gondoltak a szervezők. Az Öregparkban kialakított programhelyszíneken egymást váltották a produkciók, így a Bondoró Fesztivál minden pillanata különleges élményt kínált: a látogatók találkozhattak masírozó bandákkal, gólyalábasokkal, varázslatos lényekkel, és lenyűgöző tűzzsonglőrökkel, akik szikrázó előadásaikkal az esti órákban lángokkal díszítették a háttérben sötéten hullámzó Balaton vizét.

Koncertek az ősfás ligetben

A programok között szép számmal akadtak koncertek is, a fesztivál sokszínűségéhez illően rengeteg zenei műfaj megfordult Balatonalmádi jellegzetes kör alakú színpadán: naplementés koncertet adott az L.A. Suzi kétfős formációja, folkos zúzással rázta fel a közönséget a Weinkillers zenekar, érzékeny témákat énekelt meg Ohnody, dallamokból készített új dallamokat Kézdy Luca és a hegedűje, nyáresti koncerttel kedveskedett a látogatóknak Móser Ádám és harmonikája, de színpadra lépett Müller Péter Sziámi és Kirschner Péter, vagyis a Felevad duó is. Bemutatkozott a Bondoró közönségének a Felleng Zenekar, a  tEDDV!SSZa Együttes, Szilánk és Cserna Kristóf is. Pénteken egy fergeteges Zuboly koncert zárta a napot, ahol a résztvevők kitáncolhatták a lábukból a fáradtságot. Szombaton a Csaknekedkislány adott koncertet, vasárnap pedig egy a hirtelen megérkező nyári zavatar sem állta útját egy hamisítatlan Aurevoir. koncertnek, amivel búcsúzott a fesztivál az Öregparktól.


Fotó: Kacz István

Gyermekprogramok és családi élmények

A legkisebbek sem maradtak programok nélkül, hiszen a Bondoró Fesztivál minden évben nagy hangsúlyt fektet szórakoztatásukra: mesekoncertek, bábelőadások és utcaszínházi komédiák színesítették a nyári szünetet töltők hétvégéjét. Többek között a Kajárpéci Vízirevű, a KL Színház és a Langaléta Garabonciások előadásai is nagy sikert arattak a legkisebbek körében, de Danny Bain és Ágoston Béla délelőtti, zenés Mesekoncertje és a HolddalaNap Zenekar messzi vidékekre elkalauzoló Piripirí című előadása is emlékezetes marad. Az argentin Papito legújabb műsora, a Cabinet de Curiosités, a gyerekeket és felnőtteket egyaránt elvarázsolta: az előadás során egymás után kerültek elő a furcsa szerkezetek a mozgó szekrényből, amiket persze sorra be is mutatott a Bondoró visszatérő közönség-kedvence. A bábszínházak rajongóinak is kedveztek a szervezők: a Kámfor Zenés Bábszínház nézői Kacor Király című műsorukban indultak messzi vidékekre hatalmas hajójukkal, a  BÁBaKALÁCS Bábszínház egy igazi bábcirkuszt hozott el Balatonalmádiba oroszlánnal, kötéltáncossal, miniatűr poronddal és sok-sok nevetéssel, de Piroska és a Farkas története is megelevenedett Majoros Ági Bábszínháza által. A Mikropódium Bábszínház aprócska marionett bábúival minden látogató pár percre kiszakadhatott a mindennapok rohanásából. Icipici figurák mellett óriásbábokból sem volt hiány: a Bab Társulat és a Kövér Béla Bábszínház is fantasztikus előadásokkal és óriásbábos felvonulással örvendeztette meg a látogatókat. A mélyentisztelt nagyérdemű egyik kedvenc előadása kétségkívül a Firebirds - Tűzmadarak cirkusz csoport Freak Fusion Cabaret című produkciója volt, ahol a nevetést ámulat váltotta minden percben. A fesztivál helyszínén sétálgatva sem unatkozott senki: Molnár Ákos Buborékbűvölő színes szappangömbjei osztatlan sikert arattak, de a Quoztosh Circus Flóra és Fauna gólyalábas karaktereivel is találkozhattak a nézők. Aki pedig valami maradandót szeretett volna alkotni, több workshop közül is választhatott: szép számra készültek a kézműves álarcok és papírkoronák is Hellenbach Gabi műhelyében, a Gulipánia Alkotóműhely kitelepülésénél kerámiát lehetett festeni, aki pedig tanulni szeretett volna, az a Spacedruid csapatánál ismerkedhetett a különböző zsonglőreszközök titkaival.

Az Öregpark területén számos kiállítás, illetve designer vásár is színesítette a programok sorát. Sokak kedvence, a BubutimArt Manóműhely a cirkusz témájú kerámia kiállítását repítette a Bondoróra. Képzőművészek lakták be a Képzőművész Placcot, hogy Montmartre-i hangulatot hozzanak a Balaton partjára, ők számos gyönyörű festménnyel örökítették meg a fesztivált. Láthatóak voltak a néhai Gombor József festőművész festményei is, a BONDORÓ nevét megelevenítő színes betűk az ő keze munkáját dicsérik. A fesztivál vasárnapi napján beköltözött a fesztiválnak otthont adó Öregparkba a Makers Market és a Pici Piac csapata is, akik hazai tervezők és alkotók műveit hozták el a közönségnek. A legapróbb látogatóknak pedig baba-mama sarokkal készült a Lélek Éled Kör.


Fotó: Piller Sándor

Nemzetközi kavalkád

A látogatók különböző kultúrák előadásaiban gyönyörködhettek, melyek mind hozzájárultak a fesztivál egyedi atmoszférájához. A világ minden tájáról érkeztek előadóművészek erre a három napra, hogy lenyűgözzék a nagyérdeműt: a spanyol Rauxa Cia társulat a Cervantes Intézet támogatásával érkezett Balatonalmádiba. The Strambotik Kabaret című előadásuk a bábszínház és a cirkusz műfajait ötvözte: léggömbökből és egyszerű papírlapokból készült figurákkal meséltek történetet. Az osztrák ConTakt Circus csapata a Foley című újcirkuszi produkcióval bűvölte el a közönséget: lenyűgöző produkciójuk során a helyszínen, élőben készített zenei aláfestéssel dolgoztak és humoros előadásuk során megelevenítettek ikonikus videójátékokat is. A show csúcspontja viszont egyértelműen az volt, amikor a közönség segítségét kérték a finálé zenei alapjának elkészítéséhez: a bátor jelentkezők saját hangjukat tették hozzá a felejthetetlen produkcióhoz, amit a társulat azonnal beépített a műsorba. Ezek után előkerültek a hangszerek is és létrejött a megismételhetetlen. A Contakt Circus társulata az Osztrák Kultúrfórum támogatásával lépett fel. Csehországból, a Cseh Centrum jóvoltából érkezett a fesztiválra Dj Gadjo, aki a Balaton partján adott fergeteges bulit és a Mask Bureau társulata is, akik pedig a zárófelvonulást követő záró Főnix-tűzshowban kápráztatták el a közönséget a hazai Firebrids csapattal közösen. A parádés nyitófelvonulás közkedvelt színfoltja lett az olasz Teatro due Mondi maskarás csapata, akik igazi utcabáli hangulatot teremtettek a Sétányon.

A PerformIT támogatásával érkezett szintén Olaszországból Rašid Nikolić, vagyis The Gipsy Marionettist, aki két fergeteges előadással is készült saját kézzel készített marionettek segítségével. Egyenesen Finnországból, a Finnagora támogatásával érkezett a fesztiválra Kate and Pasi, akik lábzsonglőrködéssel, látványos kézzel-lábbal akrobata műsorokkal szórakoztatták a nézőket és betekintést engedtek egy házasság kulisszái mögé. Az utcaszínházi vonalat erősítette Andrej Tomše, aki Szlovéniából utazott Balatonalmádiba, hogy bravúros mutatványok sora után visszaszerezze kalapját. Fellépett továbbá a Wallonie-Bruxelles International támogatásával Belgiumból érkező Compagnie el Caracol is, ahonnan a művésznő egy megható bábos, utcaszínházi előadást hozott el La vie d'Alceste címmel. A 6. Bondoró Fesztiválon debütált a Psycle of Movement Imagination tánckollektíva mine. yours. ours. című produkciója is: a projekt célja, hogy felhívja a figyelmet a kulturális munka összetettségére és az érzések széles skálájára, amelyet az magában foglalhat. Ez a vallomás egy személyes leltár tapasztalatokról, de egyben egy archívum is a jövő számára. Minden év kulturális fővárosa inspirációs forrás lehet a következő év számára, de egyben egy olyan tanúságtétel is, amelyhez bármikor fordulhatunk. Az enyém.tiéd.miénk. projekt összetett: összegyűjti a Temesvár 2023 Európa Kulturális Fővárosa és Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa kulturális menedzsereinek gondolatait. Az interjúk a kulturális munka komplexitására fókuszálnak, melyekből aztán egy hangos napló készült. A hangos napló a Psycle of Movement Imagination Circus Collective művészeti munkájának alapjául szolgált.


Fotó: Kacz István

A Főnix legendája

Azt tartják a legendák, hogy a főnix, a mitikus tűzmadár élete végén belülről lobban lángra, hogy fiatal főnixként újjászülethessen. Ezt a körforgást és folyamatos megújulást szimbolizálja a fesztivál kabalája, amit évről évre más művész kelt életre: ebben az évben Ferth Tímea készítette el a csodaszép Főnixet. Ez a madár nyitja meg első szárnycsapásaival a fesztivált, a három nap alatt többször is felbukkan, együtt fesztiválozik a látogatókkal, majd a rendezvény utolsó napján egy parádés felvonulás keretein belül elfoglalja helyét, végignézi a tiszteletére rendezett nagyszabásű tűzshow előadást, melynek végén ő maga is lángra kap, hamuvá ég, hogy egy év múlva újjászülethessen, szárnyait kitárva berepüljön Balatonalmádiba és megnyissa a 7. Bondoró Nemzetközi Utcaszínház Fesztivált! Idén a Firebirds - Tűzmadarak cirkusz csoport és a Csehországból érkezett Mask Bureau társulat búcsúztatta a Főnixet, a fesztivál porondmesterei, akik három napon át segítették és szórakoztatták a látogatókat, ebben az évben Zugmann Zoltán "Cugi" és Fekete Dávid voltak.


Fotó: Piller Sándor

A fesztivál helyszíne ma már visszakapta eredeti formáját, lekerültek a dekorációk és a fények, a Főnix hamuját is messzire vitte a balatoni szellő, és a fesztiválon átélt élmények mára felejthetetlen emlékekké váltak. 2025. június 27. és 29. között visszatér a fergeteges fesztivál Balatonalmádiba, hogy még több ember arcára csaljon mosolyt a háromnapos, bohókás forgatag, a 7. Bondoró Nemzetközi Utcaszínház Fesztivál.

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás