Nyáron is több helyszínen várja az érdeklődőket a Cziffra Fesztivál

2024.07.14. - 00:10 | vaskarika.hu - Nyitókép: Sepsi Botond

Nyáron is több helyszínen várja az érdeklődőket a Cziffra Fesztivál

A nyár sem múlhat el Cziffra Fesztivál nélkül: Gyulakeszin, Krakkóban és Szentendrén is találkozhat a közönség a fesztivál eseményeivel. Július 19-én Fókuszban a fiatalok címmel Balázs János, a Cziffra Fesztivál alapító művészeti vezetőjének mentoráltjai lépnek színpadra. A Trio Opus One Franck és Sosztakovics műveit szólaltatja meg ezen a nyári estén a Balatonhoz közeli Csigó Malomban, Gyulakeszin. Krakkóban, a Collegium Novumban a Cziffra Fesztivál Tehetség-díjas művésze, Pusker Júlia (hegedű) valamint Grzegorz Skrobinski (zongora) adnak koncertet a Cziffra Fesztivál, valamint Lengyelország egyik legrangosabb tematikus klasszikuszenei fesztiválja, a Polish Music Festival együttműködésének köszönhetően július 21-én Hommage á Cziffra – Új generáció címmel. Gubik Petra Junior Prima Díjas színésznő és Balázs János zongoraművész a próza és muzsika, a klasszikus és a könnyűzene együttes erejével varázsolja a színpadra a történelem legviharosabb korszakát, a régi pesti lokálok hangulatát, bensőséges jeleneteket és Cziffra György életének tanulságos fordulatait a Szentendrei Teátrum színpadán augusztus 11-én Találkát adott a sors címmel.

A Cziffra Fesztivál 10. jubileumi évadához közeledve már kaphatók jegyek tíz őszi és téli koncertre is, amelynek előadói között olyan kiemelkedő nevek szerepelnek, mint Nikolai Lugansky, Fazil Say, Keller András, Perényi Miklós, Balázs János, a Concerto Budapest vagy Freund Tamás agykutató, de visszatér a fesztivál meghívására Martha Argerich és Mischa Maisky is. Az említett eseményekre elindult a jegyvásárlás a https://cziffrafesztival.hu/jegyvasarlas/ oldalon.

A Trio Opus One (Maryia Trepashka - hegedű, Donáczi Cseperke - gordonka, Kepes Olivér - zongora) három fiatal tehetség. Előadásukban két legendás, hegedűre, csellóra és zongorára komponált trió szólal meg a Csigó Malomban. A modern francia zene atyjának is nevezett César Franck 1841-ben komponált műve hallható majd először, ezt követően pedig Sosztakovics második triója csendül fel, amelynek megírásába 1943-ban kezdett bele. A mű hangulatát Ivan Szollertyinszkij neves gondolkodó, színház- és zenetudós korai halála határozta meg. Levelei tanúsága szerint Sosztakovics úgy érezte, soha többet nem lesz képes egyetlen hangot sem papírra vetni, végül azonban arra jutott, hogy barátja emlékének kell szentelnie készülő művét. A nagyívű kamaramű később hatalmas siker lett, amelyről szinte azonnal felvétel is készült, sőt a Sztálin-díjat is meghozta a zeneszerzőnek. Az esemény a Csigó Malom Kulturális és Művészeti Központ Alapítvány, valamint a Cziffra Fesztivál együttműködésében valósul meg július 19-én Gyulakeszin. Részletek »»

Lengyelország és Magyarország zenei hagyományainak és azok kapcsolódási pontjainak ékes példája Pusker Júlia Cziffra Fesztivál Tehetség-díjas hegedűművész és Grzegorz Skrobinski zongoraművész, a varsói Chopin Zeneművészeti Egyetem adjunktusának közös estje. A két művész a 19-20. század fordulójának hegedűre és zongorára írt kamararepertoárjába enged bepillantást hat zeneszerző alkotásain keresztül. A koncert első felében a lengyel zenéé a főszerep, Wieniawski Scherzo tarantellája és Szymanowski op. 40-es, Paganini ihlette kompozíciója hangzik el, míg az est hátralévő részében Bartóktól egészen Hubay Jenőig ível a program. Megszólal a méltán népszerű 1. rapszódia, melynek verbunkos dallama szilaj mulatságba torkollik, valamint a Román népi táncokból készített átirat is. Kodály híres Adaggiója ezúttal hegedűn hallható, az 1905-ös változatban, majd felcsendül a kor ünnepelt hegedűművésze, Vecsey Ferenc virtuóz kompozíciója is. Az estet a magyar hegedűiskola alapjainak letéteményese, Hubay Jenő Carmen-fantáziája zárja a Polish Music Festivalon július 21-én Krakkóban. Részletek »»

Saját döntéseink mellett találkozásaink, embertársainkkal való kapcsolataink határozzák meg életünket, szüntelenül formálják személyiségünket, és terelnek minket a végzetünk felé. Cziffra György megpróbáltatások sorával volt kénytelen szembenézni, hogy kiteljesíthesse bámulatos tehetségét. S bár életének eseményei önmagukban is lehengerlők, ha kicsit figyelmesebben tekintünk e sorsra, világossá válik: valójában kapcsolatai, fontos találkozásai, hozzá közel és távolabb álló embertársai voltak útjának terelői, segítői. Balázs János Gubik Petra Junior Prima Díjas színésznő segítségével idézi fel e legendás sors fontos mozzanatait augusztus 11-én a Szentendrei Teátrumban. Részletek »»


Fotó: Csibi Szilvia

A 2025-ben 10. jubileumát ünneplő Cziffra Fesztivál különösen gazdag programkínálattal várja az érdeklődőket a 2024/2025-ös évadban. A mintegy 40 eseményt számláló ünnepi hangversenysorozat 2024 őszén, Cziffra György születésnapjához kapcsolódóan indul Oslóban, Budapesten és Londonban, ahol többek között elhangzik a Balázs Jánosnak dedikált, Cziffra György 100. születésnapjára készült legendás Eötvös Péter-zongoraverseny is a nemrégiben elhunyt szerzőtől Cziffra Psodia címmel. Az elsőként bejelentett programok a fesztivál keresztmetszetét mutatják be olyan klasszikuszenei világsztárokkal, mint Nikolai Lugansky vagy Fazil Say hangversenye a Zeneakadémia Nagytermében. Igazi unikum a hazai koncertkínálatban, hogy Martha Argerich és Mischa Maisky legendás párosa a Cziffra Fesztivál meghívására visszatér Budapestre: december 14-én a Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében lépnek fel együtt. Olyan hazai kiválóságok is fellépnek majd, mint Keller András, Perényi Miklós és a Concerto Budapest, vagy éppen a fesztiválalapító Balázs János. Freund Tamás Széchenyi-díjas agykutató Művészeti élmények az egészséges személyiségfejlődés szolgálatában címmel tart előadást.

A Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész által alapított rendezvénysorozat a klasszikus zeneművészet mellett bemutatja a zene élő és improvizatív irányait, feltárva ezek lehetőségeit a mai koncerttermekben, teret engedve a zene és egyéb művészeti és tudományos ágak kapcsolódásainak. A Fesztivál kiemelten és sokrétűen támogatja a fiatal tehetségeket is. A jubileumi programok októberben kezdődnek.


Fotó: Sepsi Botond

Cziffra Fesztivál - nyári programok

2024. július 19. (péntek) 19.00 - Gyulakeszi, Csigó Malom

Fókuszban a fiatalok - Balázs János mentoráltjainak koncertje

Trio Opus One (Maryia Trepashka - hegedű, Donáczi Cseperke - gordonka, Kepes Olivér - zongora)

Az esemény a Csigó Malom Kulturális és Művészeti Központ Alapítvány, valamint a Cziffra Fesztivál együttműködésében valósul meg.

2024. július 21. (vasárnap) 19.00 - Krakkó, Collegium Novum Aula

Hommage á Cziffra - Új generáció

Pusker Júlia és Grzegorz Skrobinski hegedű-zongoraestje

A Cziffra Fesztivál és a Polish Music Festival közös eseménye.

2024. augusztus 11. (vasárnap) 20.30 - Szentendre, Városháza udvara

Találkát adott s sors

Gubik Petra és Balázs János estje

A Cziffra Fesztivál és a Szentendrei Teátrum közös koncertje.


Fotó: Kiss Márkó

Az első 10 bejelentett program listája

2024. október 29. (kedd) - Norvégia, Oslo, The Norwegian Academy of Music

Hommage à Cziffra | Balázs János zongoraestje 

2024. november 5. (kedd) - Zeneakadémia, Nagyterem

Liszt-esszencia Cziffra György születésnapján | Balázs János zongoraestje

2024. november 7. (csütörtök) - Nagykanizsa, Hevesi Sándor Művelődési Központ

Találkát adott a sors | Gubik Petra és Balázs János estje

2024. november 28. (csütörtök) - UK, London, Cadogan Hall

Tribute to a Hungarian Legend

Royal Philharmonic Orchestra, Balázs János, vezényel: Alexander Shelley

2024. december 9. (hétfő) 19.30 - Zeneakadémia, Nagyterem

Nikolai Lugansky zongoraestje

2024. december 14. (szombat) - Müpa, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Martha Argerich és Mischa Maisky estje

2025. február 14. (péntek) 18.00 - Ötpacsirta Szalon

Fókuszban a fiatalok

2025. február 18. (kedd) 19.30 - Zeneakadémia, Nagyterem

Fazil Say zongoraestje

2025. február 19. (szerda) 19.30 - Zeneakadémia, Nagyterem

Csajkovszkij-esszencia

Perényi Miklós, Balázs János, Concerto Budapest, vezényel: Keller András

2025. február 22. (szombat) 19.30 - MOMkult, Kupolaterem

Művészeti élmények az egészséges személyiségfejlődés szolgálatában

Freund Tamás előadása

További információ: www.cziffrafesztival.hu

A koncertek és jegyek elérhetőek a czf.jegy.hu oldalon.

Új hozzászólás