Életutak - Ünnepi rendezvény a 80 éves Horváth János "Gedi" és H.Nagy Katalin tiszteletére

Képgaléria megtekintése2024.07.21. - 16:00 | Büki László 'Harlequin'

Életutak - Ünnepi rendezvény a 80 éves Horváth János "Gedi" és H.Nagy Katalin tiszteletére

Horváth János "Gedi" és H.Nagy Katalin - mindketten Szombathely kulturális életének meghatározói, a város kulturális emlékezetének megkerülhetetlen szereplői. Mindketten 80 évesek. Július 20-án velük, általuk idéződött fel az AGORA-MSH-ban mindaz, amit elértek, amit örökül hagytak.

Horváth János Gedi 48 éven át vezette az Ungaresca Táncegyüttest. Pályája során mind az autentikus, mind a táncszínházi műveiben olyan társadalmi jelenségekre, problémákra, aktualitásokra hívta fel a figyelmet, amit táncban közölt és mondott el a nézőnek. H. Nagy Katalin rendező, bábszínész, író, a Mesebolt Bábszínház alapító igazgatója. Mindketten Szombathely kulturális életének meghatározói, a város kulturális emlékezetének megkerülhetetlen szereplői.

Az Ungaresca Néptáncegyüttes és a Mesebolt Bábszínház tiszteletükre impozáns, életpályájukat bemutató műsort szervezett a Sportházban, aminek nyitányaként Gergó Judit pörgette vissza az idő kerekét az ünnepeltekkel az Együtt 80 beszélgetés részeként. 

A beszélgetést pöttömszínházi előadás, A kíváncsi kiscsikó című, Kati néni által szerkesztett és rendezett darab követte a Mesebolt Bábszínház művészeinek - Kolozsi Angéla, Kovács Bálint és Varga Bori - előadásában. Az előadásra külön képes beszámolóval tekintünk vissza.

Az ünnepi rendezvény talán legmeghittebb pillanata az AGORA Galériában megnyíló Életutak című kiállítást volt, ami szemléletes kordokumentuma, összefoglalója a két életpályának fotókkal, bábokkal, viseletekkel ötvözve.

A tárlatnyitón Putz Attila önkormányzati képviselő méltatta az ünnepelteket és adta át Szombathely MJV polgármesterének születésnapi emléklapját. Majd a vasi kulturális élet képviselői, valamint Vasvár és Lukácsháza polgármesterei adták át ajándékukat és szívből jövő jókívánságukat Katalinnak és Jánosnak.

 

A rendezvény legnagyobb lélegzetű momentumával az Ungaresca Táncegyüttes közel háromórás, Hagyaték című műsorával zárult az ünnepi esemény, amiről külön képanyaggal számolunk be.

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás