Hagyaték - az Ungaresca Táncegyüttes születésnapi műsora I. rész

Képgaléria megtekintése2024.07.24. - 01:00 | Büki László 'Harlequin'

Hagyaték - az Ungaresca Táncegyüttes születésnapi műsora I. rész

Horváth János "Gedi" és H.Nagy Katalin - mindketten Szombathely kulturális életének meghatározói, a város kulturális emlékezetének megkerülhetetlen szereplői. Mindketten 80 évesek. Július 20-án velük, általuk idéződött fel az AGORA-MSH-ban mindaz, amit elértek, amit örökül hagytak. A születésnapi rendezvény legnagyobb lélegzetű produkciója az Ungaresca Táncegyüttes születésnapi műsora volt, aminek most első részét idézzük fel.

Horváth János Gedi 48 éven át vezette az Ungaresca Táncegyüttest. Pályája során mind az autentikus, mind a táncszínházi műveiben olyan társadalmi jelenségekre, problémákra, aktualitásokra hívta fel a figyelmet, amit táncban közölt és mondott el a nézőnek. 

A Hagyaték című születésnapi műsorban egy fantasztikus életmű pillanatai villantak fel, Gedi nevéhez kötődő korszakos koreográfiák, köztük több díjazott is.

"Ha születésnap, akkor ajándékot is szoktak kapni az ünnepeltek. Ma rendhagyó módon az ünnepelt, Horváth János "Gedi" ajándékozza meg Önöket hosszú és tevékeny éveinek alkotásaiból válogatva néhányat. 50 évvel ezelőtt a Zalai Kamaratánc Fesztiválon a meglepetés erejével hatott egy új szemléletű táncmű, amely a Profán sirató címet viselte és alkotója, Horváth János „Gedi" a fesztivál koreográfiai díját nyerte el vele" - vezette fel a közel háromórás műsort Gergó Judit, az est konferansziéja.


Profán sirató - Kiss Szilárd és Réti-Csollány Panka

Ezután táncosként idéződött meg az ünnepelt személye egy 1986-os felvételen, Bognár József: Don Quijote című koreográfiájában. Gedi és Máté József 1986-2005 között számtalan előadásban táncolták a két főszerepet. A mű által közvetített gondolatot az Ungaresca Senior Táncegyüttes két tagja, Jávorics Krisztián és Horváth Zoltán vitte tovább. A koreográfia üzenete az Ungaresca sorsát is szimbolizálja.

"Horváth János Gedi igazán értett ahhoz, hogyan használja mozgási anyanyelvként az eredeti néptáncot a maga természetességében és egyszerűségében. S ami még ennél is fontosabb, hogyan lehet megszólítani vele bárkit  korosztálytól, iskolázottságtól, sőt még érdeklődési körtől függetlenül is" - mondta Gergó Judit.

Ehhez kiváló alkotótárs volt a "népzene Cseh Tamása", Kiss Ferenc zeneszerző, aki örömmel járult hozzá szerzeményei megjelenítéséhez.

Jelen sorok írójának - ha lehet ilyet mondani - kedvenc koreográfiái következtek, a Lumpok, a Szeress kicsim..., majd a   Varázsmező.


Lumpok a levegőben

Gedit mindig is foglalkoztatta a magyarság sorsa, a vesztes háborúk következményei. A Boldog békeidők?! című koreográfia a két világháború közötti időket idézi, utalva Trianonra és a II. világháborúban elesett magyar hadsereg sorsára. Ezeket a katonákat siratta el Sebők Lívia a Katonasirató című népdalában.

Táncszínházi előadásokat látott eddig a közönség, ám Horváth János „Gedi" autentikus koreográfiákat is készített. Az Ungaresca Senior Táncegyüttesnek nyírségi cigány folklór gyűjtésből készítette a Cigánycsárdás című táncot 1995-ben, amellyel a Nemzetközi Showtánc Versenyen Folklór kategóriában Európa-bajnoki címet nyertek. A koreográfia azóta is a Senior-repertoár egyik kedvelt darabja!

Az Ungaresca Táncegyüttes fiatalabb és idősebb nemzedéke rendszeresen újratanulja a Zempléni táncok című koreográfiát, ami a jubileumi műsorok sikerszáma. Ezzel az 1988-ban készült Gedi-koreográfiával zárult a műsor első része. A két koreográfia előtt a Boglya Népzenei Együttes előadásában vajdaszentiványi muzsikát hallhattunk Odafenn a hegytetőn címmel.


Zempléni táncok

Az első rész műsora:

1. Horváth János - Profán sirató

2. Bognár József - Don Quijote 

3. Horváth János: Szerelemajtók - Lumpok indulója; Szeress kicsim; Varázsmező

4. Sebők Lívia - Katonasirató

5. Horváth János - Boldog békeidők?!

6. Boglya Együttes - "Odafenn a hegytetőn..."-vajdaszentiványi muzsika

7. Horváth János - Cigánycsárdás-Ungaresca Senior

8. Horváth János - Zempléni táncok

Kapcsolódó írásunk:

Életutak - Ünnepi rendezvény a 80 éves Horváth János "Gedi" és H.Nagy Katalin tiszteletére

2024.07.21. - 16:00 | Büki László 'Harlequin'

Életutak - Ünnepi rendezvény a 80 éves Horváth János

Horváth János "Gedi" és H.Nagy Katalin - mindketten Szombathely kulturális életének meghatározói, a város kulturális emlékezetének megkerülhetetlen szereplői. Mindketten 80 évesek. Július 20-án velük, általuk idéződött fel az AGORA-MSH-ban mindaz, amit elértek, amit örökül hagytak.

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás