A Jazzopen Stuttgarton debütált Lukács Miklós, Omar Sosa és Paolo Fresu közös projektje

2024.07.26. - 09:00 | vaskarika.hu

A Jazzopen Stuttgarton debütált Lukács Miklós, Omar Sosa és Paolo Fresu közös projektje

Németország és Európa egyik legjelentősebb jazz fesztiválján, az idén 30 éves Jazzopen Stuttgarton lépett fel Lukács Miklós cimbalomművész. A BIX Klubban tartott koncerten, amely már két hónapja telt házas, hallhatta először a közönség Omar Sosa zongoraművésszel és Paolo Fresu trombitással közös projektjét, amelyben három különböző zenei kultúra organikus fúziója jött létre.

A magyar előadók közül elsőként Lukács Miklós léphetett fel a Jazzopen Stuttgarton. Az Erkel-, Liszt-, Artisjus-, Magyar Örökség- és Prima díjas cimbalomművész hangszerének a világon egyik legtöbbet foglalkoztatott és legsokoldalúbb muzsikusa. Művészetében a kortárs zene, a jazz és különböző népek zenéi tökéletes szimbiózisban állnak, játéka több mint ötven lemezen hallható. 


Fotó: Attila Kleb

A cimbalomművész a fesztivál kiemelt helyszínén, Németország egyik legfontosabb jazz klubjában a Bix-ben lépett fel. Omar Sosa zongorista a jazz-t, a kubai és az afrikai népzenét ötvözi egyedülálló módon. A Szardínián született trombitással, Paolo Fersuval a 2000 évek közepe óta dolgoznak együtt. A stuttgarti koncerten a művészek fúziós utazásra hívták a közönséget, amelyben mind a hármuk zenei öröksége egyaránt kiemelt szerepet kapott. A műsorban Lukács Miklós több kompozíciója is elhangzott. A koncertet, amely nemcsak a nézőknek, hanem az előadóknak is flow-élményt okozott, álló taps és 20 perces ráadás zárta. 


A fellépés a Stuttgarti Liszt Intézet és a JazzFest Budapest együttműködésében valósult meg, a tervek szerint a három művész a közeljövőben Budapesten is bemutatja projektjét.

Új hozzászólás