Fülbemászó dallamok - Völgykomolyzene a Művészetek Völgyében (videóval)

Képgaléria megtekintése2024.07.26. - 18:00 | Leila - Fotók: Büki László 'Harlequin'

Fülbemászó dallamok - Völgykomolyzene a Művészetek Völgyében (videóval)

A komolyzenei hangversenyek számára a legjobb hangzású és bensőséges hangulatú helyszín immár évek óta a kapolcsi római katolikus templom. Szerda délután a Danubia Zenekar barokk zenei koncertjét, este pedig a Budapesti Kamarazenekar Mozart-estjét hallgattuk meg. A programok nemcsak zenei hangzásukban, hanem a zenekarvezetők által színesített történetekkel is rendkívüli élménnyel szolgáltak.

A Danubia Zenekar a barokk zene világába vezette a hallgatóságot, szépapáink szépapjának szép zenéit ígérve. Hámori Mátétól, a zenekar karmesterétől megtudtuk, hogy a barokk korszakban a zene elsősorban a tánchoz, a szórakozáshoz kötődött. Így a dallamokat a dinamizmus, a hirtelen, váratlan tempómódosítások jellemzik, amelytől könnyeddé és vidámmá válnak.

A műsor Händel „F-dúr concerto grosso" című darabjával kezdődött, igazolva a barokk zenéről a bevezetőben elmondottakat, miszerint több szólóhangszer (hegedű, cselló) mintegy folyamatosan versenyez hangerejével a zenekarral. Igen kedvelt megoldásként a halk és hangos hatás váltakozása is megfigyelhető volt.

Telemann életvidám D-dúr trombitaversenyével folytatódott a koncert, amelyben Csány Imre és Csizmadia Sándor trombitaművészek működtek közre.

 

A koncertet a számos zeneszerzőt megihlető barokk műfajjal, a szvittel zárták, Edvard Grieg Holberg-szvit-je hangzott el zárásként. Mint a szerző az alcímben is jelöli, - "Szvit régi stílusban" - kompozíciójával a 200 évvel ezelőtti korszakra tekint vissza, az akkori tánctételeket veszi a mű alapjául. Ezzel az eredetileg zongorára komponált szvitjével vált Grieg a 20. századi neoklasszicizmus hírnökévé.

Hámori Máté, karmester interaktívvá tette a koncertet azzal, hogy a közönség soraiból egy önként jelentkezőt kihívott, aki csörgődobbal kísérte a zenekart. A közönség vastapssal jutalmazta a „beugrót" és a művészeket egyaránt.

Szerdán az utolsó koncertet a Budapesti Kamarazenekar adta a templomban, műsorán Mozart-dallamok csendültek fel.

Elsőként Mozart D-dúr fuvolanégyesét hallhatta a közönség.

A mű főként a korábban keletkezett hegedűversenyek felépítését és formálását követi. A korszak divatos zenei nyelve, a gáláns stílus egyik legszebb darabja ez a háromtételes mű: virtuóz nyitó- és zárótétel keretezi a Mozart-operák legszebb szerelmi áriáira emlékeztető, varázslatos lassú tételt - tudtuk meg Boldoghy Kummert Pétertől, aki a zenekar gordonkaművészeként a konferanszié szerepét is betöltötte ezen az esten.

S ha már említésre került Mozart operáinak varázslatos hangzásvilága, akkor szót kell ejteni a Varázsfuvoláról, a szerző utolsó operájáról is, amelynek több részlete is bemutatásra került a koncert során. Az egyes részletek előtt Boldoghy Kummert Péter mesélt nekünk Mozartról, a zseninek kikiáltott csodagyerekről és az operákról. Elmondta, hogyan vezessük be a gyerekeket ebbe a nagyon sok örömet és élvezetet nyújtó világba. Javasolta, hogy ne Mozart egyik leggyakrabban előadott művével, amely egyúttal az egyik legösszetettebb is, tehát ne a Varázsfuvolával kezdjük, hiszen a mű valójában egyszerre nagyopera, vígopera és daljáték. Bár a darab nagyon sokrétegű, és minden korosztály számára tartogat mondanivalót, a tizenéves gyerekek elsősorban a mesét és a fülbemászó dallamokat élvezik benne. 

Az opera több népszerű dallama is felcsendült az est folyamán. Papageno és Papagena duettje, az Éj királynőjének áriája és a „koloratúr ária". A koncert leglírikusabb része volt, amikor Pamina a fájdalmát énekli el, mivel Tamino a hallgatáspróba miatt nem szól hozzá, ezért azt hiszi, hogy már nem szereti.

A közönség több ráadást is "kitapsolt" a Budapesti Kamarazenekar művészeitől.

Fülünkbe csengtek még a mozarti dallamok, amikor kiléptünk a templom ajtaján a kellemes kapolcsi alkonyatba. Könnyedség, légiesség kísérte utunkat hazáig.

 

Ezt is szerdán láttuk:

Kincskeresés a 33. Művészetek Völgyében, avagy mi fér bele egy napba?

2024.07.25. - 18:00 | Leila - Fotók: Büki László 'Harlequin'

Kincskeresés a 33. Művészetek Völgyén, avagy mi fér bele egy napba?

Minden évben útra kelünk, hogy megfejtsük a Völgy titkát, hiszen mágnesként vonz bennünket ez a vidék a természeti adottságaival és a 10 napig tartó rendezvény kavalkádjával. Most csak egy napra jöttünk, kerültünk mindent, ami "nagyszínpadi" és populáris, de így is tartalmas napot töltöttünk Völgykomolyzenével, Gulyás Lacival és zenés népi kvízzel a Folkudvarban, valamint a Magyar Jazz Szövetség Udvarán.

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás