Folyamatos a hallgatói létszám emelkedése az ELTE szombathelyi képzésein

2024.07.26. - 13:00 | vaskarika.hu - Fotó: ELTE SEK facebook oldala

Folyamatos a hallgatói létszám emelkedése az ELTE szombathelyi képzésein

Július 24-én este nyolc óra után hozták nyilvánosságra a 2024 szeptemberében induló képzések ponthatárait. A legtöbb hallgatót 2024-ben is az ELTE vette fel!

A legtöbb hallgatót 2024-ben is az ELTE vette fel

Töretlen az ELTE kiugró népszerűsége: az idei felvételi eljárás során az egyetem 11.960 jelentkezőt vett fel képzéseire.

Alapszakra 7.180, mesterszakra 3.345, osztatlan szakra 1.304, felsőoktatási szakképzésre 131 fő került be az Eötvös Loránd Tudományegyetemre. A felvettek közül 9.241-en nappali, 2.567-en levelező és 152-en esti munkarendben kezdik meg tanulmányaikat.

Az egyetem gólyáinak 84%-a, 10.019 fő állami ösztöndíjas finanszírozási formában tanulhat. Idén az elsőhelyes jelentkezők 70%-át felvette az egyetem, szemben a tavalyi 68%-kal.

ELTE Savaria Egyetemi Központ, Szombathely

Kiugróan magas a hallgatói létszám emelkedése az ELTE Savaria Egyetemi Központban.

A július 24-én véglegessé vált felvételi adatok alapján a 2019-től tartó folyamatos hallgatói létszám bővülésről számolhatunk be az ELTE szombathelyi képzéseit tekintve. A 2017 februárja óta az ELTE-hez tartozó szombathelyi campusra felvételt nyert hallgatók összlétszáma a normál felvételi eljárásban idén 981 fő (2019-ben ez 591 fő, 2020-ban 642 fő, 2021-ben 701, 2022-ben 717 fő, 2023-ban 904 volt).

Megállapítható, hogy 2017 óta az ELTE szombathelyi képzései egyre népszerűbbek a régió fiataljai körében, a hallgatói létszám dinamikusan emelkedik. A 2024-es évben +8,5%-kal több hallgatót vettünk fel az ELTE szombathelyi képzéseire, mint egy évvel korábban.

Felvételi eredmény - 2024. normál eljárás

Felsőoktatási szakképzésre

Alap és Osztatlan képzésre

Mesterképzésre

Összesen

64 fő

627 fő

290 fő

981 fő

Az idei felvételi eljárás egyik jelentős újításaként az egyetemek lehetőséget kaptak arra, hogy intézményeként, karonként vagy akár szakonként eltérő pontszámítási módszertant alakítsanak ki. Hasonlóan a többi felsőoktatási intézményhez, az ELTE is élt ezzel a lehetőséggel, ami (mások mellett) azzal a következménnyel jár, hogy idén a pontszámok sem intézményen belül, sem intézmények között nem hasonlíthatók össze, még azonos szakok esetében sem. Erre tekintettel idén az egyetem nem közöl ponthatárokat. Különösen fontos hangsúlyozni azt is, hogy az eltérő módszertan miatt nincs semmi összefüggés az idei és az előző évek ponthatárai között, így azokat összehasonlítani nem lehet.

A Szombathelyen működő ELTE szervezeti egységek felvételi eredményeinek részletes elemzése

Kari eloszlás:

Kar

Felvett

ELTE-BDPK

550

ELTE-IK

92 (131)

ELTE-PPK

176

ELTE-TÁTK

163

Összesen

981

1) Mint ismeretes, az ELTE szombathelyi fejlesztéseihez kapcsolódóan jött létre az ELTE szombathelyi székhelyű szervezeti egysége, a Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Központ (BDPK), amely a pedagógusképzések centruma a nyugat-dunántúli régióban.

A Savaria Egyetemi Központban idén is a BDPK-ra nyert felvételt a legtöbb hallgató, összesen 550 fő.

A BDPK-n a felvett létszámszám így 55%-kal emelkedett a tavalyi évhez képest. Kiugró az emelkedés az alapképzéseken, ahol a várakozásainkat felülmúlva teljesítettek az új szakjaink (óvodapedagógus, csecsemő- és kisgyermeknevelő), továbbá a rövidciklusú tanárképzéseken.

Az ELTE minden évben igyekszik bővíteni portfólióját olyan új képzések indításával, amelyek mind a jelentkezők, mind az állam és a piaci szereplők igényeit kielégítik. Ennek fényében 2024 szeptemberében Szombathelyen elindul a csecsemő- és kisgyermeknevelő szak (30 fő) és az óvodapedagógus szak (54 fő).

A legnépszerűbb tanári szakok közé tartoznak az angol nyelv és kultúra tanára, a testnevelő-, gyógytestnevelő tanár, valamint a magyar nyelv és irodalom és a történelem tanári szakok. Az alapképzések közül az anglisztika és a tanító szakon is a korábbi létszámokat produkáltuk.

2) Dinamikus emelkedést mutatnak az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Karának szombathelyi képzései is. Az idei évtől, a felvett hallgatók létszámának tekintetében, a második legjelentősebb képzési portfólióval rendelkezik a Kar. A Kar szombathelyi képzéseire idén 176 fő jutott be.

Továbbra is népszerűek a pszichológia és az edző alapszakok. Idén 74 fő kezdi meg tanulmányait Szombathelyen pszichológia alapképzésen. Pszichológia MA szakon pedig 27-en kezdhetik meg tanulmányaikat. Az előző években megszokott létszámokkal indulhat a közösségszervezés BA szak, valamint stabilan tartják magukat a sporttudományi alapképzések is.

3) A Szombathelyen gazdaságtudományi képzéseket folytató Társadalomtudományi Kar 163 fővel zárta a normál eljárást, ami szintén jelentős létszám a korábbi évekhez képest is.

Fontos megemlíteni, hogy a kar szombathelyi képzései gazdálkodási, marketing, területeken alapképzésben és felsőoktatási szakképzésben is büszkélkedhet felvett elsőéves hallgatókkal. Vállalkozásfejlesztési szakon pedig mestertagozat indult, amely már második éve jelent továbbtanulási lehetőség az alapszakon végzettek számára.

Minőségi szempontból fontos körülmény, hogy idén az ELTE-n közgazdász alapszakokra kizárólag emelt szintű érettségivel lehetett bejutni, ennek ellenére a képzések népszerűsége töretlen.

A legnépszerűbb szak a gazdálkodási és menedzsment volt, amelyre összesen (alapszak + felősoktatási szakképzés) 72 hallgatót vettünk fel.

4) Az ELTE Informatikai Karának szombathelyi képzéseire idén 131 fő jutott be.

Ebből 92 jelentkező magyar nyelvű, 33 angol nyelvű, továbbá 6 doktori képzésre nyert felvételt.

Továbbra is meghatározó a kar képzései között programtervező informatikus (alapképzés és mesterképzésben is), a gépészmérnök (alapképzés, duális képzés) valamint a műszaki menedzser alapszak is. A gépészmérnök képzés esetében külön érdemes kiemelni a mesterképzést is. Felvételt nyertek továbbá az IK doktori iskolába olyan fiatalok, akik 100%-ban Szombathelyen végzik oktatási és kutatási tevékenységüket.

A gépészmérnök képzésen is a szokásos stabil létszámot mutat az idei évben felvettek létszáma (34 fő).  Mesterszinten pedig további 11 fő kezdi meg tanulmányait Szombathelyen.

A műszaki képzéseken további 8 fő műszaki menedzser hallgató kezdi meg tanulmányait.

Az angol nyelvű gépész alap- és mesterképzésekre további 13, ill. 14 fő nyert felvételt, tehát összesen a műszaki képzésekre 27 fő.

A programtervező informatikus alapképzésen 33 fő, az angol nyelvű mesterképzésen 6 Felvi.hu-n jelentkezett és 6 nemzetközi, doktori képzésen is 6 hallgatóval bővül az informatikus képzés hallgatói közössége.

Az Informatikai Kar szombathelyi képzéseire felvételt nyert összesen 130 (92+38) fő, ebből

- műszaki képzések 80 (53+27) fő

- informatika képzések 51 (39+12) fő.

A felvételi eredmények képzési területek szerinti eloszlása

A 2024/2025-ös tanévre felvételt nyert hallgatók eloszlásánál vezető szerepet a bölcsészettudományi és a pedagógusképzés képzési terület tölti be (felvettek kb. 2/3-át ez a két terület adja). A dobogó harmadik fokára a gazdaságtudományi terület került 163 felvett fővel (16%).

Képzési terület

BÖLCSÉSZETTUDOMÁNY

196

GAZDASÁGTUDOMÁNY

163

INFORMATIKA

39 + 12

MŰSZAKI

53 + 27

MŰVÉSZETKÖZVETÍTŐ

23

PEDAGÓGUSKÉPZÉS

446

SPORTTUDOMÁNY

61

Végösszeg

981

Legnépszerűbb szakok:

Szak

Munkarend

Felvett

pszichológia

Nappali

74

óvodapedagógus

Levelező

37

gépészmérnöki BSc

Nappali

34 + 13

programtervező informatikus BSc

Nappali

33

anglisztika

Nappali

31

csecsemő- és kisgyermeknevelő

Levelező

30

Pótfelvételi

Pótfelvételi jelentkezési ideje várhatóan július 30-tól augusztus 7-e között a felvi.hu oldalon keresztül.

A pótfelvételi jelentkezés során a Szombathelyen induló képzéseket az ELTE-BDPK és az ELTE-karok alatt kell keresni, jellemzően úgy, hogy a szak nevében zárójelben a „Szombathely" szó szerepel.

Pl.: ELTE-BDPK anglisztika és ELTE-TÁTK gazdálkodási és menedzsment (Szombathely)

A nyári felvételi eljárásban való részvétel szabályai:

1. A nyári felvételi során csak azon személy jelentkezése fogadható el, aki 2024-ben nem jelentkezett, vagy egyetlen felsőoktatási intézménybe sem nyert felvételt.

2. A felvételi eljárás során csak egy intézménybe és csak egy képzésre lehet jelentkezni.

3. Az idei pótfelvételin várhatóan állami ösztöndíjas helyekre is lehet jelentkezni. A részletes szakkínálatot a weboldalunkon lehet megtekinteni.

https://sek.elte.hu/potfelveteli

4. A jelentkezés határideje: 2024. augusztus 7.

5. Jelentkezés módja: csak e-felvételi keretében a http://www.felvi.hu  oldalon.

6. A felvételi elbeszélgetéseket, valamint az alkalmassági és a gyakorlati vizsgákat augusztus 21-23-a között tartjuk, melyről a rövid határidő miatt e-mailben kapnak értesítést a jelentkezők. A vizsgák időpontjáról és helyszínéről szóló információk elérhetők lesznek A SEK weboldalán:

https://sek.elte.hu/potfelveteli

Szintén ezen az oldalon tesszük közzé a pótfelvételi eljárásban meghirdetett szakok listáját is:

https://sek.elte.hu/potfelveteli

E-mail:

Új hozzászólás