Véget ért a 33. Művészetek Völgye Fesztivál, de már itt a jövő évi dátuma

2024.07.29. - 13:24 | vaskarika.hu

Véget ért a 33. Művészetek Völgye Fesztivál, de már itt a jövő évi dátuma

Három település negyven helyszínén, közel háromezer program közül válogathattak az idei Művészetek Völgyében a fesztiválozók. A 10 nap alatt a hazai könnyűzenei élet színe-java megfordult a Völgyben, a Quimbytől az Analog Balatonon és Zoránon át egészen Beton.Hofiig, de a koncertek mellett idén is nagyon népszerűek voltak a színházi előadások, az irodalmi és alkotó programok is. Noha, a fesztivál csak most vasárnap ért véget, már meg is van a jövő évi dátuma: 2025. július 18. és 27. között vár mindenkit vissza Kapolcsra, Taliándörögdre és Vigántpetendre az ország legnagyobb összművészeti fesztiválja.

A Művészetek Völgye Fesztivál nagyszínpadán, a Panoráma Színpadon a Blahalouisiana nyitotta meg a koncertek sorát és Beton.Hofi zenekaros fellépése zárta, a kettő között pedig olyan előadók léptek még színpadra, mint a Quimby, az Aurevoir., a Punnany Massif, a Carson Coma, a Bohemian Betyars, a Belga, a Bagossy Brothers Company, a 30Y vagy az Elefánt. A fesztivál második nagyszínpadának számító Lőtér x Közlekedési Múzeum helyszínen olyan fellépőkre bulizhattunk, mint az Analog Balaton, Pogány Induló, a Vad Fruttik, Sisi vagy éppen a Szabó Balázs Bandája, míg a Cirque du Tókertben Zorán, Dés László, Kern András, és Bródy János koncertjeit hallhattuk többek közt, de itt lépett fel a Duda Éva Társulat és a Feledi Project is.

A fesztiválon debütált a Művészetek Völgye és az Art-Színtér közös darabja, a Tikk-Takk bumm Ember Márk, Dobó Enikő és Csiby Gergely főszereplésével, emellett pedig a látogatók 24 különféle színházi előadást nézhettek meg még a 10 nap alatt. A Creative Europe pályázat, a Prod3 nemzetközi projekt keretén belül elkészült darabot is itt mutatták be: a Mi van veled, Akárki? című darab egy, a közönséget bevonó színházi előadás és közösségi élmény a Láthatáron Csoport előadásában.

Ebben az évben több múzeum is csatlakozott a Művészetek Völgyéhez: a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum, az MNMKK Magyar Nemzeti Múzeum, MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ, Budapest Főváros Levéltára, a Néprajzi Múzeum, a Laczkó Dezső Múzeum, az Adaptér, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, a Posta Múzeum, valamint a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ (MÉM MDK) is interaktív kiállításokkal és programokkal adott betekintést kínálatába. A Közlekedési Múzeum Ikarus 311-es Zenélő Buszain idén 12 koncertet élvezhettek a fesztiválozók, miközben végig robogtak a falvakon a Margaret Island, a Blahalouisiana vagy éppen Wunderlich József dalait hallgatva.

A Művészetek Völgyében nem csak a nagyszínpadok pörögnek, hiszen remek jazzkoncertek hívogatták a látogatókat a Magyar Jazz Szövetség Udvarába, a Harcsa Veronika Udvarba és a MókusKert Udvarba, a komoly- és klasszikuszene rajongói a kapolcsi és a vigántpetendi templom akusztikáját - és hűvösét - élvezhették, a Világzenei Udvarnak idén 10 éve otthont adó Kocsor Házban világzene szólt, míg a Folk Udvar a népzenének adott otthont.

A PKÜ PEMA udvarban egész héten ünnep volt - a Szentendrei Régi Művésztelep kiállításával és workshopjain készült virágkoszorúkkal megtelt az udvar, minden fellépő és a közönség egyaránt otthon érezte magát a Petőfi Kulturális Ügynökség helyszínén. A fesztivál egyik fénypontja az a pillanat volt, amikor egy könnyűzenetörténeti kutatásban vehettünk részt és a legendás magyar dalok között kalandozva visszajutottunk a gyökereinkig, a népdalokhoz és többszáz ember énekelte együtt közös kulturális örökségünket.

A PKÜ Petőfi Udvarban nemcsak az esti koncertekre - mint például a Fran Palermo, a Pál Utcai Fiúk és a Galaxisok - telt meg az udvar, hanem a délutáni beszélgetésekre is, mint a Juhász Anna vezette, az irodalom és a zene kapcsolatát is boncolgató Zene+Szó beszélgetésekre vagy az MNMKK Petőfi Irodalmi Múzeum Pilvax Brunchaira.

A Momentán Udvarban tíz napon át pörgött az imprószínház, a Kaláka Versudvar hagyományos, Udvarzáró koncertjére idén 157 kívánságot dobtak be a látogatók, ebben 83 különféle dalt neveztek meg, amelyből végül egy kétórás koncerten 25 Kaláka-dal csendült fel. A Filmio filmvetítései is nagy sikernek örvendtek, különösen a Kék Pelikán és a Macskafogó vetítése - utóbbi előtt Ternovszky Béla készítővel is meg lehetett hallgatni egy beszélgetést. A fesztiválon tartották meg a Némafilmhez filmzenét! döntőjét is, amelynek nyertesei Burai Zsolt A Pál utcai fiúk című filmre szerzett zenével és Vitus Eszter a Simon Judit megzenésítésével.

A Művészetek Völgye Fesztivál közönsége abban is különleges, hogy nem csak élvezni szeretik a művészeteket, hanem az alkotásból is szívesen kiveszik a részüket: az Analóg Udvarban idén 300 fotó készült sörösdobozból épített lyukkamerával, illetve 250 portrénapló analóg fotográfiai eljárásokkal, a Hagyományok Háza Folk Udvarban a fesztiválozók több mint 55 órán át mulathattak a táncházban és a folkkocsmában, ahol 40 népdalt tanulhattak meg, elsajátíthatták a moldvai, dél-alföldi, gömöri és bakonyi táncokat és énekeket, a Fűz Népi Játéktéren pedig 600 szárdudát készítettek a látogatók. A LEMangURIA Kreatív MozgásUdvarban 1450 őszinte lélekmozdulat született meg a tánctéren és 153 kívánság került fel falevélként a kívánságfára. A látogatók idén is tanúsították, hogy helyén van a szívük: ezúttal 1026 ember adott vért a fesztiválon.

Az Egyszülős Központnál idén a vendégek nemcsak kedvenc meséiket olvasták fel, de a gyerekekkel közösen meséket is írtak, így a fesztivál minden egyes napján született egy-egy közös történet, amelynek ugyanúgy inspirációja lehetett egy rágófújó sárkány, mint egy, a nyolcadik napra már megfáradt fesztiválozó és egy szépen szóló doromb. A meséket a gyerekek olyan művészekkel írták, mint Zalán Tibor és Huzella Péter, Beck Zaza, Varga Livius vagy éppen Gryllus Vilmos.

Az ország legnagyobb összművészeti fesztiválja idén közel 3000 programmal kínálta a látogatóknak a felszabadulás, a kikapcsolódás élményét. A Művészetek Völgye Fesztivál jövőre július 18. és 27. között vár mindenkit Kapolcsra, Vigántpetendre és Taliándörögdre, aki pedig már most tudja, hogy jövőre is visszatérne, az most szuperkedvezményes áron szerezheti be 2025-ös bérletét.

Aki pedig nem tud addig várni a Völgy-hangulattal, annak szól a Művészetek Völgye őszköszöntő testvérfesztiválja, a Kerekdomb, amely szeptember 13. és 15. között hívja a látogatókat Tállyára. A Művészetek Völgye jeggyel rendelkezők 20% kedvezménnyel válthatnak bérletet a fesztiválra.

Képes beszámolóink:

Fülbemászó dallamok - Völgykomolyzene a Művészetek Völgyében (videóval)

2024.07.26. - 18:00 | Leila - Fotók: Büki László 'Harlequin'

Fülbemászó dallamok - Völgykomolyzene a Művészetek Völgyében (videóval)

A komolyzenei hangversenyek számára a legjobb hangzású és bensőséges hangulatú helyszín immár évek óta a kapolcsi római katolikus templom. Szerda délután a Danubia Zenekar barokk zenei koncertjét, este pedig a Budapesti Kamarazenekar Mozart-estjét hallgattuk meg. A programok nemcsak zenei hangzásukban, hanem a zenekarvezetők által színesített történetekkel is rendkívüli élménnyel szolgáltak.

 

Kincskeresés a 33. Művészetek Völgyében, avagy mi fér bele egy napba?

2024.07.25. - 18:00 | Leila - Fotók: Büki László 'Harlequin'

Kincskeresés a 33. Művészetek Völgyén, avagy mi fér bele egy napba?

Minden évben útra kelünk, hogy megfejtsük a Völgy titkát, hiszen mágnesként vonz bennünket ez a vidék a természeti adottságaival és a 10 napig tartó rendezvény kavalkádjával. Most csak egy napra jöttünk, kerültünk mindent, ami "nagyszínpadi" és populáris, de így is tartalmas napot töltöttünk Völgykomolyzenével, Gulyás Lacival és zenés népi kvízzel a Folkudvarban, valamint a Magyar Jazz Szövetség Udvarán.

Új hozzászólás