Goya hús és vár látomásai

2024.08.07. - 10:00 | vaskarika.hu

Goya hús és vár látomásai

Augusztusban visszatér a mozikba a szűk körben bemutatott Exhibition on Screen: Goya – Hús-vér portrék című film. A filmes körséta a londoni Nemzeti Galéria Goya: A portrék című kiállítása alapján készült.

Francisco Goya (1746-1828) az 1780-as évektől több évtizeden át dolgozott a spanyol királyi udvar festőjeként. Megannyi portrét készített korának hispán uralkodóiról, a körükbe tartozó arisztokratákról, művészekről, diplomatákról és persze önmagáról is.

A londoni National Gallery 2015 és 2016 fordulóján példátlan teljességben mutatta be Goya festészetének ezt a vonulatát egy fantasztikus kiállításon, amelyre hetven portréját gyűjtötték egybe a világ különböző kollekcióiból. A film ezen a tárlaton vezet körbe.

A képek nem hízelgőek, átüt rajtuk a festő érdeklődése a psziché sötét rejtelmei iránt. A IV. Károlyról és családjáról festett portréról Théophile Gautier francia író és esztéta azt mondta, úgy néznek ki a szereplői, mint „a sarki pék és felesége, miután nyertek a lottón"; de VII. Ferdinánd sem járt jobban, egy idióta benyomását kelti Goya művén. Annál igézőbb az Alba hercegnőről festett egészalakos portré! A hölgy a festményen kecses lábával Goya nevét írja a homokba. Úgy tartják, a hercegnő a festő szeretője és híres képének, a Meztelen Majának modellje volt. A mester önmagát sem idealizálta, 1820-ban alkotott önarcképén nagybetegen, orvosával, doktor Arrietával együtt örökítette meg magát, elhomályosult tekintettel.

 

A tárlatot és a filmet végignézve megérthetjük, miért is tekintik Goyát az első modern festőnek, az expresszionisták előfutárának.

A EXHIBITION ON SCREEN a Seventh Art Productions gyártó és nemzetközi forgalmazó díjnyertes dokumentumfilm-sorozata. Kizárólagos kelet-közép-európai forgalmazó a Pannonia Entertainment.


Új hozzászólás