Medveles – bemutató a Zsámbéki Nyári Színházban

2024.08.14. - 10:00 | vaskarika.hu

Medveles – bemutató a Zsámbéki Nyári Színházban

Először láthatja a zsámbéki közönség Lackfi János Medveles című darabját az Allee Management és a Zsámbéki Nyári Színház együttműködésének köszönhetően augusztus 24-én a zsámbéki Zichy-kastély szabadtéri színpadán.

A darab Porkoláb Gyöngyi - aki az előadást produkciós vezetőként is jegyzi - apamondta.hu című podcast műsorából inspirálódva világít rá az apa-fiú kapcsolatok izgalmas kérdéseire. A produkciót Őze Áron rendezte, a színpadon Csiby Gergelyt és Marton Róbertet láthatjuk, a díszletet és jelmezt Kovács Yvett Alida tervezte. Az előadás a MOMKultban debütált júniusban, azóta többek között Erdélyben is láthatta a közönség, az augusztusi zsámbéki bemutató mégis különleges lesz, hiszen ide ezer szállal kötődik a szerző, Lackfi János, úgy is mint író, költő és úgy is mint magánember, apa. 

A Lackfi-életműből szinte minden évben valami különlegeset láthat a közönség a Zichy-kastély színpadán. Tavaly, ugyancsak Őze Áron rendezésében, a Milyenek a magyarok című koncertszínházi előadás aratott nagy sikert. A Medveles idén egy kicsit komolyabb témát hiánypótló módon boncolgatva tükröt tart az apa-fiú kapcsolatokon keresztül nemcsak apáknak és fiúknak, hanem mindenkinek, hiszen nemtől és kortól függetlenül mindenkinek van apa-élménye, vagy apa-hiánya. Az előadás hat jelenetében nagy utat jár be a Marton Róbert által megformált apa és a Csiby Gergely által alakított fiú. Mintegy 30 éven át követjük fejlődésüket, változásukat, új és régi szerepeiket, kapcsolatukat. A történet mintegy 300 apa-fiú történet esszenciája Porkoláb Gyöngyi apamondta.hu podcastjaiból és persze benne van mind a szerző, mind a rendező és a színészek személyes apa-fiúi élményei is. 

„Porkoláb Gyöngyi generációs mintákat bemutató beszélgetéseiből sok felgyűlt, és ekkor született meg benne az ötlet: mi lenne, ha ez az anyag színházi előadás formájában szintén testet öltene. A feladathoz jó érzékkel találta meg Lackfi János író-költőt, aki a sok történetből merítve írta meg drámáját, amely összesen hat jelenetből áll, és magával a szöveg születésével irodalmi értéket kaptak az Apamondta.hu anyagai. Engem ezt követően keresett meg Porkoláb Gyöngyi - egy kis segítséggel, mert ismerjük egymást Jánossal, hiszen rendeztem már több darabját is és jóban vagyunk." - nyilatkozta Őze Áron rendező (duol.hu)

„Maga a dráma, a Medveles, egy apa és fia története, amely 30 évet ölel fel, a 15 éves fiúból háromgyermekes édesapa lesz a végére. Végigkísérjük azt a folyamatot, amelyben alakul, érik a viszonyuk. Láthatunk példát szembehelyezkedésre éppúgy, mint dilemmára: vajon kikérje-e a másik véleményét; konfliktusra, amikor az apa természetesnek veszi, hogy fia tovább viszi az ő hivatását, de azzal szembesül, hogy mégsem - s jön a kényes helyzet: vajon erre hogyan kell, lehet reagálni. Nagyon izgalmas, ahogy Lackfi hozzányúlt ehhez a témához, bizonyára saját élményt is beleszőve. Látunk majd egy édesapát és egy fiút, akik hús-vér emberek, akikkel lehet azonosulni, ki-ki a maga tapasztalása révén. A Medvelesben ott van a szülő-gyermek viszony, a felelősség kérdése, a cinkosság, ott az elvárás, a szeretet."- mondta Porkoláb Gyöngyi az előadás produkciós vezetője (nyiregyhaza.hu)

„Fiam, mi volt az iskolában? Apa számonkér.
De fordul-e majd a kocka? Mikor olvas be a fiú az apának? Hol válnak el az útjaik?
Muszáj-e a fiúnak az apa útját követni? Muszáj-e az apának a fiút irányítani?
Ki a hűséges és ki a hűtlen? És melyik családhoz? A közöshöz? A sajátjához?
Két kertész, két különböző karakter, két nemzedék.
Egymást erősítik vagy egymással harcolva keresik önmagukat? Esetleg mindkettő?

Mindezt nehéz medvelesen megbeszélni. Ott csak suttogni lehet. Nehogy elriasszák az állatot. Amely az erdőben lakik? Amely bennük lakik? Amely rájuk les?" - vezeti fel a Medvelest Lackfi János, a darab szerzője.

Zsámbéki Nyári Színház

Augusztus 24. (20.00 óra) 

Zsámbék, Zichy-kastély

Lackfi János: MEDVELES

Az előadás hossza: 80 perc

Az ALLE Management produkciója

Produkciós partner: Zsámbéki Nyári Színház


A Zsámbéki Nyári Színház augusztus végén két további kitűnő produkcióval zárja idei évadát: A QJÚB alkotócsapatának Radnóti-estjével augusztus 30-án, valamint a Hallgatni akartam című előadással Hegedűs D. Gézával a színpadon augusztus 31-én.

A Zsámbéki Nyári Színház programjairól bővebben ITT és jegyek ITT!

MŰSOR - augusztus/2.

08.23 | Örkény István: Tóték | Beregszászi színház
08.24 | Lackfi János: Medveles | Marton Róbert, Csiby Gergely | BEMUTATÓ
08.25 | Lányos és fiús apák | Grecsó Krisztián, Dés László, Dés András
08.30 | QJÚB: Radnóti | NYILVÁNOS FŐPRÓBA
08.31 | Márai Sándor: Hallgatni akartam | Hegedűs D. Géza

Új hozzászólás