Közös ünneplés a 20. jubileumi Arcus Temporum Fesztiválon

Képgaléria megtekintése2024.08.27. - 21:00 | vaskarika.hu - Fotók: Hajdú D. András

Közös ünneplés a 20. jubileumi Arcus Temporum Fesztiválon

Különleges pillanatokat élhettek át a résztvevők a hétvégén a Pannonhalmi Főapátságban. Bejelentették a jövő évi fesztivál sarokpontjait is.

Nagy sikerrel zárult a háromnapos 20. Arcus Temporum Művészeti Fesztivál augusztus 25-én a Pannonhalmi Főapátságban. A kortárs művészeti fesztivál igazi közösségi ünneplésre hívott, és nemcsak a programsorozat két évtizedes jubileuma okán, hanem azért is, mert a bencés szerzetesközösség idén ünnepli a Szent Márton-bazilika középkori felújításának és felszentelésének 800. évfordulóját. A szervezők így Ünnep az ünnepben mottóval indították útjára az eseménysorozatot.

Az idei Arcus öt hangversenye Mozart és a nemrégiben elhunyt Eötvös Péter munkásságát állította párhuzamba, ami már önmagában is izgalmas párosítás volt, hát még ha hozzátesszük, hogy a kiváló magyar komponista - utolsó munkáinak egyikeként - saját maga válogatta ki az elhangzó műveket az idei fesztivál zenei kínálatának művészeti vezetőjével, Keller Andrással, aki nemcsak karmesterként, hanem hegedűművészként is több ízben színpadra állt. Igazán egyedülálló élményt jelentett a taps nélküli hajnali hangverseny, ahol napfelkeltekor a zenészek közvetlen közelében foglalt helyet a közönség a 800 éves bazilika felső szentélyében, ahogyan a Boldogassszony-kápolnában megrendezett kamarazenei koncert, vagy a Párbeszédek címet viselő nyitóhangverseny is ünnepszámba ment, amelyet a szünetben a 800 éves Bazilika homlokzatára vetített fényfestés csak még emelkedettebbé tett. Szintén egyedülálló élményt nyújtott az Eötvös-ösvény, amelynek több állomásán találkozhattak összművészeti előadással a résztvevő nézők.


Érkezés a hajnali koncertre - Fotó: Hajdú D. András

„Én minden második évben vagyok a fesztivál művészeti vezetője, az idei programot két évvel ezelőtt kezdtük el tervezni. Szerettem volna, hogy az idei Arcuson Eötvös Péter Mozarttal találkozzon; amikor ezt elmondtam neki, rendkívül örült az ötletnek. Több Mozart-ihletésű műve is van, amelyek el fognak hangzani a fesztiválon. Nagy vonalakban tudtuk átbeszélni, hogy milyen jellegű darabokat szeretne, hogy megszólaljanak, mielőtt Péter márciusban távozott közülünk." - mondta el egy interjúban Keller András művészeti vezető.

A szerzetesközösség az idei Arcuson - ahogy az egész emlékévben - arra törekedett, hogy Ferenc pápa szavait, miszerint a Pannonhalmi Főapátság az ország nagy lelki emlékműve, az imádság helye és a testvériség hídja, jelenvalóvá tegye. A spirituális és képzőművészeti programok a Bazilika800 emlékévre reflektáltak. Hortobágyi T. Cirill főapát személyesen vezette végig a résztvevőket a nyolcszáz éves templomon az Ybl-díjas építész, Gutowski Robert és David Yengibarian harmonikaművész társaságában, az Orgonatúrán pedig a főapátság különleges hangszereit ismerhették meg az érdeklődők.


Orgonatúra - Fotó: Hajdú D. András

Arra hívták a vendégeket, hogy „szánjunk időt arra, hogy a 800 éves templomban otthonra találjunk. Töltsünk el időt a kultúrában, a zene, a képzőművészet, az irodalom és a spiritualitás terében. A huszadik fesztivál igazi ünnep volt. Ünnepe Mozartnak és Eötvös Péternek, ünnepe a találkozásoknak, egyszersmind ünnepe az elmélyülésnek is. Átélve a művészek és vendégek koncentrált, odaadó jelenlétét, igényüket a csöndre és találkozásra, lelkesedésüket az ünnepelt szerzetestemplom iránt, születésnapi ajándékként abban kaptunk megerősítést, hogy érdemes így folytatnunk, nekünk szervezőknek, munkatársaknak, művészeti vezetőknek és önkénteseknek, és hogy az Arcus Temporum Fesztivál nagy családját építenünk kell és nagyon-nagyon szeretnünk." - fogalmazta meg Dejcsics Konrád atya, a fesztivál igazgatója.

A jubileumi fesztivál házigazdája Mácsai Pál volt. Olyan kiváló zeneművészek várták a közönséget három napon át Pannonhalmán, mint a Concerto Budapest és a zenekar szólistái, Keller András, a Keller Quartet és a Korossy Quartet, vagy Simon Izabella és Várjon Dénes, Szűcs Máté, Klenyán Csaba.

A Színház- és Filmművészeti, valamint a Képzőművészeti Egyetem együttműködéséből megszülető performansz is az Ünnep az ünnepben mottóra, a 800. évfordulóra reflektált. A Mélyi József által vezetett performansz-alkotás keretében időkapszulát helyeztek el a Boldogasszony-kápolna mellett.


Az én Bazilikám - Fotó: Hajdú D. András

Irodalmi díszvendégként Röhrig Géza az Oscar-díjas film, a Saul fia főszereplője érkezett Pannonhalmára és ezúttal írói oldaláról mutatkozott be. Egy beszélgetést követően Borbély Szilárd műveivel együtt Mácsai Pál és Molnár Piroska előadásában hallhatott a közönség felolvasószínházi előadást Bazsányi Sándor szerkesztésében.

A 2025-ös 21. Arcus Temporum fesztivál tematikáját a Kert köré építik majd. A művészeti vezetők Simon Izabella és Várjon Dénes zongoraművész-házaspár lesznek, akik idén fellépőként vettek részt a fesztiválon. Ők Mendelssohn és Jörg Widmann zeneszerzők ídőívei köré alakítják ki a 2025-ös fesztivál koncertkínálatát.

„Rengeteg csodálatos élményben volt részünk ezalatt a hétvége alatt. A hely spirituális szellemisége, az itt élő bencés szerzetesek szeretetteljes vendégszeretete, a zenekarral és Keller Andással való közös játék öröme, a közönség lelkesedése mind-mind gyönyörű pillanatokkal ajándékozott meg bennünket. Már most rengeteg izgalmas tervvel, ötlettel készülünk a következő fesztiválra. Egyelőre annyit árulhatok el, hogy a mi két választott zeneszerzőnk Felix Mendelssohn és Jörg Widmann lesznek." (Simon Izabella, Várjon Dénes)

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás