Világháborús emlékek a karneválon - könyvbemutatók a Katonatörténei kiállításban

Képgaléria megtekintése2024.08.30. - 00:20 | Szakonyi Eszter

Világháborús emlékek a karneválon - könyvbemutatók a Katonatörténei kiállításban

Augusztus 23-án Rudi János apai nagyapjának első világháborús háborús emlékeiből született kötetet mutatta be a szerző és Fülöp András hadszíntérkutató. Másnap Tóth Kálmán nyitotta meg a Katonatörténeti kiállításban azt a könyvbemutatót, amely a második világháború és a huszárság vértesbeli harcairól szólt.

Rudi János: Mennyország és pokol Limanowától Caporettóig

Rudi János mindkét nagyapja részt vett a világháborúkban. Az apai nagyapja az első világháborúban vett részt, az olasz frontot megjárta. Napszámosként dolgozott, amikor bevitték katonának és pár hónapos kiképzést követően már a fronton találta magát. Ekkor a huszároknak leáldozóban volt, a fegyverzet fejlődésével már nem tudtak ütőképes ellenféllé válni. 1914 októberében Limanowában találta magát és itt, mivel lovasrohamot nem lehetett végrehajtani a természeti adottságok miatt sem, kézitusában ugrottak neki az orosz csapatoknak. Gyalogsági ásóval és puskatussal. 80%-uk odaveszett. A Mennyország és pokol - Limanowától Caporettóig című regény az ő háborús emlékeiből és életéből táplálkozik.

Rudi János: Magyar Passió

Másik nagyapjáról is emléket állított Rudi János a Magyar Passió című regényével. Mindkét kötet azok szemszögéből mutatja be a világháborús poklot és ami utána jött, akik a csatatéren, a lövészárkokba tették kockára életüket, és maguk korabeli fiataloknak életét kellett elvenniük egy olyan ideáért, ami nem az övék volt, de szülőföldjükért és szeretteikért feláldoztak mindent. A békekötés nem a vége volt a világháborúnak, hiszen a katonáknak ott maradt a véget nem érő éjszakai rémálom és a poszttraumás stressz, amit nem lehetett soha feldolgozni.


Szabó Péter - Szebenyi István: Az utolsó töltényig

Tóth Kálmán nyitotta meg azt a könyvbemutatót, amely a második világháború és a huszárság vértesbeli harcairól szól. Szombathely katonaváros, hiszen kétezer éve katonák által védett és támogatott település. A szombathelyi Savaria Karneválon így helyénvalónak mutatkozik ez a könyvbemutató is, hiszen míg a Katonatörténeti kiállítás helyszínén a szerző és közönsége a huszárság vértesbeli hősiességéről beszélgetett, addig kint épp légiósok, gladiátorok, lovasíjászok, huszárok, világháborús és a jelen kor katonái koptatták Szombathely utcáit.

A második világháború egyik utolsó jelentős harca a Vértes helységben zajlott. A könyv két írója Szabó Péter történész és Szebenyi István amatőr hadirégész összefogásából született meg a könyv, amely hazai, német és orosz levéltárak dokumentumainak feldolgozásával és a Vértes helység védelmi állásainak feltérképezésével - terepmunkával  tárják fel a „korabeli bűntény" bizonyítékait, tárgyi megemlékezését. A lövészárkok szinte megszólalnak az ott talált emlékek során, pl. átlőtt dögcédula és megelevenítik azt a katasztrófát, amely az erdő mélyén zajlott 80 évvel korábban. Az írópáros a kötetben az 1. huszárhadosztály történetét meséli el a megszervezéséről egészen a fegyverletételükig. A kötet középpontjában pedig az a hadszíntérkutatás van, amelyet Szebenyi a Vértesben végzett.


Szebenyi István elmondta, hogy a Vértes szívében, Mindszentpusztán terveznek egy kiállítást ezekből az emlékekből, azon a helyen, ahol keresztül halad a Kék Túra útvonala. Innen hurcolták el az oroszok 1945 elején Polcz Alaine írónőt, aki megpróbáltatásait és átélt borzalmait megörökítette Asszony a fronton c. megrázó könyvében. Nemcsak a könyvet mutatta be az író, hanem magát a hadszíntérkutatást is, a Vértesben talált relikviákat és azt a folyamatot is, amely során ezek az emlékeket a feledésből az emlékezet szintjére kiemelik.

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás