Lovasíjászat - Kassai Lajos könyve Szombathelyen is népszerű volt

Képgaléria megtekintése2024.09.08. - 00:10 | vaskarika.hu - Fotók: Szakonyi Eszter

Lovasíjászat - Kassai Lajos könyve Szombathelyen is népszerű volt

A könyv több, mint egy egyszerű technikai útmutató. Igaz szó van benne a lókiképzésről, az íjakról, íjászkodásról, de Kassai többek között arról is ír, hogyan látja a világot, hogyan tud az ember átlépni a saját korlátain, és egy balesetről is ír, ami megváltoztatta az életét. Ez a mű több, mint egy lovasíjászatról szóló írás. Rengeteg általános érvényű mondanivalót fogalmaz meg az ember önmagával vívott harcáról, kudarcairól, útkereséséről, miközben kirajzolódik egy kivételes ember élete, aki feltámasztotta, és az egész világon ismertté tette őseink hagyatékát.

"Alapvetően ​két embertípus van, a kérdés embere és a felelet embere. A kérdés embere az állandóan kutató, tapasztalni, megismerni akaró ember. A felelet embere pedig azt mondja, vallása már mindenre megadta a választ, és visszavonul a hitének megfelelő rítusokba. Az én életem mintha mindkettőt tartalmazná. Én mindent ki akartam próbálni, és azt mondtam, csak az ostobák akarnak a mások kárán tanulni, és nincs fontosabb az egyéni tapasztalásnál. A tudás az egyedüli kincsünk, amit nem vehetnek el tőlünk, és egyben a legarisztokratikusabb dolog is a világon.

Most, hogy elértem életem delét, egy napfényes tisztásra jutottam, magam mögött hagyva a kérdések és a vágyak kínzó dzsungelét. Sokkal több az elfogadás, mint a változtatni akarás bennem. A lovasíjászat, ami egykor táltoslovon repített térben és időben, ma már egyre inkább egy rítus számomra, keretet adva hétköznapjaimnak, életemnek. Egyszerre jelenti számomra a tudományt, a művészetet és a vallást. Megpróbáltam a józan észre támaszkodva a lehető legtöbbet megtudni erről a tevékenységről, majd képességeimhez mérten művészien bemutatni, és mire eljutottam idáig, azt vettem észre, hogy hitemmé vált." /A kötet fülszövege/

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás