Tudod, merre visz a Gyantászok útja?

2024.09.07. - 00:10 | vaskarika.hu - Fotó: Dömsödi Áron / MTSZ

Tudod, merre visz a Gyantászok útja?

A tanösvény 9 állomásán végighaladva megtudhatjuk, mi jellemzi a vendvidéki erdők növény-és állatvilágát, mit jelent a szálalás, mit csinál az, aki gyantászik, és hogy mennyi mindent köszönhetünk az erdőknek? A Turista Magazin írása.

Az érdekes elnevezésű, 2021-ben átadott Gyantászok útja tanösvény a Vendvidék szívében, Vas vármegyében, az Apátisvánfalva környéki erdőkben kanyarog - írja a Turista Magazin. Mivel nem körtúra, ezért tetszőlegesen bármelyik végéről indíthatjuk. A község szabadtéri tornaparkja mellől kezdhetjük meg a sétát, ahol egy nem túl feltűnő „Tanösvény" táblánál térünk be az erdőbe.

Egyik vitathatatlan érdeme a tanösvénynek, hogy rövid, de szép erdei séta során szemléletesen mutat be egy mára már feledésbe merült szakmát és megélhetési forrást, a gyantászást. Aki eddig nem hallott volna róla, az is pár perc alatt képbe kerülhet ezzel az érdekes mesterséggel kapcsolatban.

9 állomáson színes, informatív tájékoztató táblákról tudhatjuk meg, hogy mi jellemzi a vendvidéki erdők növény- és állatvilágát, mit jelent a szálalás, mit csinál az, aki gyantászik, és hogy mennyi mindent köszönhetünk az erdőknek. 

A mintegy 2,5 km-es „gyantász" tanösvény útvonala csendes, tömegektől mentes, szép erdőben vezet, ahol a fenyőfákból lágy gyantaillat árad. Mivel majdnem végig szintben megyünk, és könnyen járható az út, ezért minden korosztálynak jó szívvel ajánlható.

A tansövény két végpontja közel esik Apátistvánfalva Fő útjához, így ha azon továbbsétálunk, a kirándulást könnyen egy közel 3,5 km-es körtúrává alakíthatjuk.  

A Turista Magazin részletes túraajánlója


Fotó: Dömsödi Áron / MTSZ

Kiinduló- és végpont: Apátistvánfalva, Ökoturisztikai Információs Centrum (Fő út 83/A) GPS: 46°53'42.4"N 16°15'07.4"E

Parkolási lehetőség: Apátistvánfalván, Ökoturisztikai Információs Centrum parkolójában

Útvonal jellege: kavicsos üzemi úton halad a tanösvény első 300 méteres szakasza, majd erdőben haladunk a tanösvény végéig.

A tanösvény hossza: 4 km (nem körtúra)

Új hozzászólás