A speciális film, avagy a sérült emberek kamerája falakat tud ledönteni

Képgaléria megtekintése2024.09.09. - 22:00 | Csiszár Tamás - Fotók: Fotó: Zleovszki András, Boros Ferenc (BDK)

A speciális film, avagy a sérült emberek kamerája falakat tud ledönteni

A magyar speciális filmezés óriási lépést tett a nemzetközi hírnév felé! - Szeptember 5-én, csütörtökön a Berzsenyi Dániel Könyvtár adott otthont Fábián Gábor, a Magyar Speciális Mozgókép Egyesület elnöke legújabb kötete bemutatójának.

Az eseményre érkezőket először Németh Pákolicz Tamás zenei előadó gitárral kísért dallal, majd  dr. Baráthné Molnár Mónika, a Berzsenyi Dániel Könyvtár igazgatója, Boros Ferenc független filmes, könyvtáros, Farkas Csaba, a Szülőföld Könyvkiadó vezetője, valamint Lovass Tibor egyetemi oktató, a Helyi Televíziók Országos Egyesülete és a Savaria Filmakadémia Egyesület elnöke köszöntötte.

A köszöntők után a könyv szerzőjével és szerkesztőjével Lovass Tibor beszélgetett, mely során mindenekelőtt a kezdetekről esett szó, arról, hogy Fábián Gábor miként is került kapcsolatba a fogyatékossággal élő emberekkel, hogyan kezdtek el együtt filmeket készíteni, s hogy miként alakult ki a speciális filmezés gondolata. Mesélt az első közös munkákról, az akkor leküzdött akadályokról, valamint az első forgatási élményekről és filmszemlés sikerekről is. Itt került szóba a most megjelent mű elődje, az Álmodtam egyet című munkája, mely az első 5 év tapasztalatait tartalmazta. Bizonyítékul arra, hogy e műfaj korántsem oly szegregált, megemlítésre kerültek a nagy színészlegendák és rendezők, akik valamilyen úton-módon kötődtek hozzá, s a mai napig is elkötelezett támogatói a speciális filmezésnek. Gábor Törőcsik Marit emelte ki, hiszen a színésznő évekig kísérte figyelemmel a szerző és „tanítványai" munkáját.

Ahogy a beszélgetés a végéhez közeledett, úgy tértek át a könyv megszületésére és a jelenre. A kötet létrejötte az elmúlt 1 év eredménye. Ezalatt azt értem, hogy bár az élmények, a tapasztalatok és a gondolatok folyamatosan épülnek egymásra, mindezek összegzésére és az írás elkezdésére tavaly ősszel került sor. 

Műfaját tekintve A speciális film című kötet lehet monográfia, kordokumentum, de akár egy módszertani kézikönyv szerepét is betöltheti, elvégre a magyar filmkultúra és mozgóképkészítés különleges ágáról, a fogyatékossággal élő emberek filmmel és a filmkészítéssel való kapcsolatáról, foglalkozásáról és ezek eredményeiről szól. E kötet egyszerre szemléletformáló és filmes kézikönyvként is megállja a helyét. A speciális filmeken keresztül oly életekbe nyerünk betekintést, melyek mellett elmennénk az utcán. Az olykor vidám, olykor elgondolkodtató és mély mondanivalót hordozó filmeket végignézve nem egyszer felmerülhet bennünk a kérdés, miszerint miért nem vagyok képes értékelni azt, amim van, miért vágyom mindig másra? És miért nem látom meg a saját életem szépséget, miért nem tudom azt át- és megélni? Többek között erre tanítanak e filmek. S mindaddig ezt a gondolatot nem lehet megérteni, amíg nem látjuk e műfaj gyöngyszemeit.

Erre is lehetőséget ad a Berzsenyi Dániel Könyvtár és a Magyar Speciális Mozgókép Egyesület közös szervezésében 2024. szeptember 19-én 9:30-tól megrendezésre kerülő 8. Speciális Nézőpont esélyegyenlőségi rendezvény. A rendezvény során válogatást láthatunk a Szombathelyhez, Vas vármegyéhez és a környező vármegyékhez köthető fogyatékossággal élő és pszichiátriai beteg alkotók, alkotócsoportok speciális filmjeiből és a róluk szóló mozgóképekből. A vetítés után a filmek alkotói és segítői mesélnek az elkészült alkotásokról és a készítés folyamatáról.

A speciális film szakmaiságát pedig az adja, hogy a szerző a saját gondolatait, élményeit, tapasztalatait osztja meg az olvasóval, hiszen Fábián Gábor a folyamatról nem csupán beszél, hanem tevékenyen is részt vesz benne.  A gondolatokat csak színesíti, hogy nem csupán egy ember meglátásait tartalmazza a könyv: Gábor felkérésének eleget téve több speciális filmes alkotó és szakember is megfogalmazta a saját véleményét, tapasztalatát. A sok különböző reflexió végül egy egységes, önálló egésszé állt össze, így alkotva meg A speciális film kötetet.

A beszélgetés végén a jövő került terítékre. Gábor elmondta, nemrégiben New York-ban járt, ahol bemutatta az általa megalkotott módszertant: a fogadtatás elementáris erejűnek bizonyult, így a magyar speciális filmezés óriási lépést tett a nemzetközi hírnév felé!

Zárásként, mintegy az egész eseményt keretbe foglalva Németh Pákolicz Tamás énekelte el egy újabb saját dalát. A bemutatót követően a helyszínen a szerző dedikálta művét.

A cikk végére végül egy személyes megjegyzés: ezúton is hálásan köszönöm Fábián Gábornak, hogy felkért a könyvben való publikációra, hatalmas megtiszteltetés ez számomra! Köszönöm!

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás