Földi hívságok és égi hívások – Évadnyitó hangverseny a szimfonikusokkal

2024.09.10. - 10:00 | vaskarika.hu

Földi hívságok és égi hívások – Évadnyitó hangverseny a szimfonikusokkal

Helyszín: Bartók Terem

Dátum: 2024.09.13.

Szeptember 13-án Rossini, Paganini, Respighi és Nógrádi Péter egy-egy művét hallhatja a közönség az 51. évad nyitóhangversenyén. Szólista Ábrahám Márta, vezényel Antal Mátyás.

2024. szeptember 13., péntek

19.00 óra - Bartók Terem

Mozaik-bérlet / 1.

Műsor:

Giacomo Rossini: A sevillai borbély - nyitány
Niccolo Paganini: D-dúr hegedűverseny, Nr. 1. Op. 6
Nógrádi Péter: A Bárány menyegzője - in memoriam D. Zs.
Ottorino Respighi: Templomablakok

Szólista: Ábrahám Márta

Vezényel: Antal Mátyás

Jegyár: 5500 Ft

Rossiniről és Paganiniről egyaránt elmondható, hogy rabjai voltak a földi hívságoknak. Rossini 36 évesen visszavonult a zeneszerzéstől, hogy a társasági élet és az asztal örömeit élvezhesse. Rengeteget ócsárolták amiatt, hogy mértéktelenül eszik-iszik, de sokan nem tudják, hogy igen kényes ízlése volt, és nagy örömét lelte étel- és főleg borkülönlegességek kipróbálásában. Biztosan ez az oka annak, hogy számos étel viseli a nevét. Paganini főként párkapcsolataival és a szerencsejátékosi hajlamával szerzett magának kétes hírnevet a korabeli pletykarovatokban. Ám ezek a tulajdonságok sem tudták beárnyékolni azt a meghatározó szerepet, amit a 19. század első felében a zenei életben betöltöttek.

A koncert második fele az égi hívások jegyében fogant. Nógrádi Péter, aki bibliai ihletésű A Bárány menyegzője című díjnyertes, kamarazenekarra írott alkotásával Durkó Zsolt művészete előtt tiszteleg, saját magáról így nyilatkozik: „...mindig is így, vallásos nemzeti szellemben gondolkodtam".

Respighi négytételes alkotása szintén bibliai témákat jelenít meg, az olasz szerzőre jellemző, rendkívül gazdag, sokszínű hangszerelési technikák alkalmazásával.

Az estet Antal Mátyás, a Nemzeti Énekkar és a Miskolci Szimfonikus Zenekar egykori művészeti vezetője dirigálja, aki legutóbb 2019-ben vezényelte a Savaria Szimfonikus Zenekart. Szólistaként Ábrahám Márta művésznőt köszönthetjük.


Ábrahám Márta hegedűművész a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem neves tanára és Bach-kutató. Koncertmesterként és szólistaként a világ legnagyobb színpadain lépett fel, művészetével elvarázsolva a közönséget. Az Ábrahám Consort régizene együttes művészeti vezetőjeként és a világ számos országában tartott mesterkurzusaival is mély nyomot hagyott a zenei világban. Csodálatos előadásaival újra és újra lenyűgözi a hallgatóságot!

2024/2025 MŰSORFÜZET

JEGYIRODAI bérletvásárlás:

Savaria Szimfonikus Zenekar Jegyiroda
9700 Szombathely, Rákóczi Ferenc utca 3.
Telefon: +36-94/314-472
E-mail: laszlone.andrea@sso.hu;
Nyitvatartás: hétfő-szerda-péntek 9-14-ig, kedd-csütörtök 13:00-17:00

Új hozzászólás