Falumesék Jákon – Németh Katalin a Jáki Hömböldén

2024.09.11. - 00:10 | Rozán Eszter

Falumesék Jákon – Németh Katalin a Jáki Hömböldén

Németh Katalin az idei évben megjelent újabb könyvével, a Falumesékkel, valamint kézműves termékeivel jelentkezik szeptember 14-én 15.00 órától a Jáki Hömböldén a Pajtában.

Az idei év elején jelent meg Németh Katalin harmadik mesekönyve, a Falumesék, mely Ják község történetét fogalmazza meg mesés formában. Rozi és Petya a történet főszereplője, ők ketten olyan felnőttes dolgokat is kipróbálnak, mint a helyi művésztelep tábor, csillagászati klub, és a jáki templomi mise látogatása. Végre egy olyan könyvet tarthatsz a kezedben, ahol az olvasás után te magad is szemügyre veheted, részese lehetsz ezeknek az eseményeknek.

A Falumesék mesekönyv a szerzőnél is elérhető, aki már több eseményen is bemutatta könyvét a közönségnek. Mesekönyvei mellé, hogy még érdekesebb legyenek a történetek, filcanyagból, ahogy ő fogalmazott, „mesepajtit", mesezsákot, meseszívet és könyvjelzőt is készít, amikhez külön gyerekverseket is megfogalmaz, és együtt egy nyomtatott könyvjelzővel adja át az olvasónak. Ezzel Katalin gyerekkori álmát valósította meg. Idén sikerült elérnie azt is, hogy egy pesti zenekarnak ő írhatja a dalszövegeit. Igaz, a szerző már számtalan kudarcot megélt íróként, de még mindig úgy érzi, ez az, aminek született, hisz amikor ír, olyan, mintha egy másik világ létezne körülötte. Neki és családjának is nagyon fontosok a mesék, úgy érzi, ezt a legnagyobb lánya is tanúsíthatja, hisz nem telik el nap náluk, hogy este ne olvasnának egy mesét az egyik kedvenc mesekönyvükből.

Katalin nemcsak mesét ír, romantikus novelláit és verseit számos antológiában megtalálhatjuk, írásait oklevelekkel is jutalmazták. Az író dolgozott már rádióban és helyi újságnak is, és mint elmondta, akkor lenne a legboldogabb, ha a jövőben is hasonló területen töltené a mindennapjait...

Honnét ered a mese iránti szereteted? Mi volt gyermekkorodban a kedvenc meséd?

A szüleim minden este meséltek nekem és a testvéremnek. A kedvenc meséim a Gőgös Gúnár Gedeon, és a Mesebolt mesekönyvből vannak, nehéz egyet is kiemelni. A legkedvesebb a Kesztyű című mese, amit szinte minden gyerek ismer már.

Mit tudhatunk még Roziról és Petyáról?

Rozi és Petya Jákon lakik, Rozi 5 éves a helyi óvodába jár, így vesz részt aktívan falu eseményeiben, testvére Petya aki 2 éves és mindenhová szívesen kíséri testvérét.

Szerinted miért van szükségünk a mesékre?

A mesékben a képzeletbeli világ keveredik a valósághű elemekkel. Olykor nagyon jó egy másik világban létezni, főleg egy nehéz, mozgalmas nap után.

Hogyan fogadják a gyerekek a könyvbemutatóidat?

Én játékos mesekönyv bemutatót tartok, aminek a gyerekek az aktív résztvevői. A bemutatón megelevenedik a mese, így pl: Zsuzsi mama fakanala, Rozi távcsöve, ami a Csillagászati klub egyik kelléke. A bemutató közepén ők választhatják ki, hogy folytatódjon az előadás, amelyik kártyát kihúzzak azt a mesét mondom el a könyvből. A gyerekek kereshetik meg az elveszett zsírkrétát Rozi tornazsákjából, ami a művésztelep bemutatóhoz kell.

Miről szólnak a dalszövegeid?

A dalszövegeket a zenekar énekesével együtt írjuk, amelyek leginkább a szerelemről, barátságról szólnak. Még augusztusban jelent meg a videóklip az egyik dalból, ez a zene létezéséről, fontosságáról szól.

Új hozzászólás