A Capella Savaria adott koncertet a Püspöki Palotában

Képgaléria megtekintése2024.09.15. - 01:45 | Béky Eszter - Fotók: Martinus; Béky Eszter

A Capella Savaria adott koncertet a Püspöki Palotában

A Püspöki Palota felújított dísztermének átadása után szeptember 12-én a Capella Savaria Kamarazenekar adott koncertet. A telt házas rendezvényen Vivaldi: Négy évszak című művét hallhatta a közönség.

Csütörtökön este, amikor az időjárás szinte mind a négy évszakból bemutatót tartott, a szombathelyi Püspöki Palota restaurálás után átadott dísztermében, teltházas közönség előtt felhangzott Vivaldi Négy évszak című zseniális műve.

Az est hangulatát megalapozta, hogy dr. Perger Gyula kedves házigazdaként a terembe lépés előtt mindenkit személyesen üdvözölt. A koncertet megelőzően köszöntötte és bemutatta a Capella Savaria Kamarazenekart is.

Kalló Zsolt, a zenekar művészeti vezetője a négy hegedűverseny felhangzását megelőzően felolvasta a valószínűleg, Vivalditól származó szonetteket, Róna Mihály fordításában. Ám, hogy jobban értsük a zenét, saját értelmezésében is elmesélte, mi mindent fogunk hallani. Madarak, villámok, mennydörgés, kutyaugatás, borozgatók, csepegő eső, roppanó jég, tikkadt hőség, szunyókálók álomképei... - hogy csak néhányat említsek a zene nyelvén megjelenített képekből.

A csodálatos dallamok hallgatása közben, lenyűgözve a freskóktól, azon gondolkodtam, hogy itt, ebben a teremben, ahol egy szakrális térben érnek össze a mennyezet égi és az oldalfalak földi képei, milyen misztérium kell ahhoz, hogy egy emberen, jelen esetben Vivaldin, keresztül zenei harmóniákban eljusson az égi üzenet a földiekhez. S hogy Franz Anton Maulbertschet szintén milyen spirituális kapcsolódás vezette, hogy ilyen csodálatosan tudta megjeleníteni Isten égi és földi fényét.

Úgy éreztem, hogy ezt a termet arra teremtették, hogy ezen a koncerten egymásba fonódjanak a különböző művészeti ágak, hogy lélekben felmelegítsenek mindannyiunkat a zord külvilág ellensúlyaként.

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás