Romantikus rejtekhely a Bükkben: a Sólyom-kúti-sziklaüreg

Képgaléria megtekintése2024.09.16. - 00:20 | Büki László 'Harlequin'

Romantikus rejtekhely a Bükkben: a Sólyom-kúti-sziklaüreg

A Bükk-hegységben tett kirándulásaink különleges, izgalmas látnivalói a barlangok. Az ezekhez tett túrák izgalmát egyrészt a megtalálásuk, a jeleletlen utak adják, másrészt a mélyükbe való lejutás. Barlangtúráink közül elsőként a Sólyom-kúti-sziklaüreget (Vidróczky-barlang) mutatjuk be.

Több száz barlangot, víznyelőt találhatunk szerte a Bükk mészkővonulatainak turistaútjai mentén. Ugyan ki ne gondolt volna még arra, milyen jó lenne ezeket jobban megismerni, esetleg belülről is felfedezni? Így gondoltuk mi is, s ha már a Bükkben szirttúráztunk, a magasságok mellett a mélységeket is bejártuk.

Sólyom-kúti-sziklaüreg (Vidróczky-barlang)

A Bükk egyik legszebb panorámáját kínáló Magos-kő sziklaszirtjétől nem messze található Vidróczky-barlang, vagy más néven Sólyom-kúti-sziklaüreg, ami egy úgynevezett rombarlang. Gyalogosan a szirttől jobbra vezető P túraúton közelíthető meg, illetve a Sólyom-kút alatt haladó aszfaltos úton a barlang magasságáig tudunk autóval haladni, innét a piros túraútra csatlakozva gyalog érhetjük el.


Mindig a Piros úton...

A barlang mennyezete az idő múlásával felszakadt, felszínre nyíló ablakot alkotva. Mi a barlangba egy másik felszakadáson, egy kürtőn keresztül ereszkedhetünk le könnyedén, melyet csak egy keskeny sziklahíd választ el mind a bejárattól, mind a felszakadt mennyezettől.

A barlangban még a közelmúltban barlangszállás volt kialakítva, melyet az üreg védett volta miatt megszüntettek. A néphagyomány szerint Vidróczky Márton, a híres mátrai betyár is szálláshelyként használta a vadregényes, egészen rejtett helyen lévő barlangot.


Ezen a kürtőn keresztül tudunk lejutni

A hét méter széles és négy méter magas sziklaüregnek három nyílása is érintkezik a külvilággal. 2003-ig lakóbarlangként funkcionált a nomád körülményeket kedvelő turisták számára, de engedély híján az építményeit elbontották. A barlang ma szabadon látogatható, megtekintéséhez engedély vagy speciális felszerelés nem szükséges, a főbejárata előtt még kialakított pihenőhelyet is találunk.


A barlang főbejárata előtti pihenő

Régészeti szempontból a barlangot először 1906-ban vizsgálta át Kadić Ottokár, de komolyabb ásatást csak 1942-ben hajtott végre. Ekkor a barlangi medve csontjain kívül két gondosan megmunkált, a mousteri kultúrába tartozó kőeszköz került elő, de a későbbi ásatások során is találtak újkőkorszaki cserépedény-töredékeket. Egykoron a barlang bejárata felett fényes szögekkel volt kiverve Vidróczky Márton betyár neve.

A barlangokat a mészkövekben a víz munkája hozta létre. Néhányukat a mélyről feltörő langyos vagy meleg vizek oldottak ki, ám túlnyomó többségük a csapadékvíz munkájának eredménye. Magyarországon a Bükk-hegység büszkélkedhet a legtöbb barlanggal, mintegy 1000 ismert, és még ki tudja hány, eddig ismeretlen barlangja vár még felfedezésre.  


Kilátás a barlang belsejéből

Források:

turaddikt.blog.hu

bukkikalandozoo.hu

Turista Magazin

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás