Speciális Nézőpont: "ami a szívemen, az a filmemen"

Képgaléria megtekintése2024.09.23. - 16:00 | Csiszár Tamás - Fotók: Boros Ferenc, Boros Bálint (BDK)

Speciális Nézőpont: "ami a szívemen, az a filmemen"

"Filmezni jó, filmezni ünnep" - Immáron nyolcadik alkalommal került megrendezésre a Magyar Speciális Mozgókép Egyesület és a Berzsenyi Dániel Könyvtár együttműködéseként a Speciális Nézőpont című rendezvény, amely korábban Speciális Mozi néven indult el.

Az elmúlt évekhez hasonlóan szeptember 19-én is a Berzsenyi Dániel Könyvtár adott otthont a Speciális Nézőpont elnevezésű esélyegyenlőségi rendezvénynek, melyre idén is megannyi filmes alkotócsoport és érdeklődő látogatott el. A filmszemlén az autista és az értelmi fogyatékossággal élő, valamint a mozgáskorlátozott és a pszichiátriai beteg filmesek és alkotócsoportok mutathatták be az elmúlt időszakban készült alkotásaikat.

A résztvevőket, és a látogatókat Putz Attila városi képviselő, Szombathely Megyei Jogú Város Közgyűlése Kulturális, Oktatási és Civil Bizottság elnöke, dr. Baráthné Molnár Mónika, a Berzsenyi Dániel Könyvtár igazgatója, Fábián Gábor, a Magyar Speciális Mozgókép Egyesület elnöke, valamint Boros Ferenc könyvtáros, független filmes szakember köszöntötte, aki az esemény moderátora is volt egyben.


A köszöntők után megkezdődött az olykor vidám, olykor szívfacsaró, de mindenképpen a lélekig hatoló filmek vetítése.

A következő alkotók és alkotócsoportok hozták el filmjeiket: a Rum-Kastély EGYMI Média szakkör, a szombathelyi Speciális Filmes Csoport, a Szombathelyi Evangélikus Diakóniai Központ Johanneum, a Szivárvány Integrált Szociális Intézmény, Magyarszerdahely, a Szombathelyi Evangélikus Diakóniai Központ Pszichiátriai Betegek Otthona, Ágfalva valamint a Budapestről érkezett Köteles Erzsébet. Habár ők most nem készültek filmekkel, de jelenlétükkel megtisztelték a többieket: az Aranyhíd EGYMI tanulói és a Szombathelyi Jóbarátok Filmes Közösség tagjai.


A rendezvény évről-évre több érdeklődőt vonz, számos iskolának is lehetősége van elhozni diákjait a vetítésre, és az alkotókkal való megismerkedésre. Ez szerves részét képezheti az ifjúság (tágabb perspektívából tekintve pedig a társadalom) szemléletformálásának, felhívva a figyelmet az esélyegyenlőség fontosságára. Ezen gondolat nem csupán egy közvetlenül érintett fejében, hanem egy ép ember elméjében ugyancsak megjelenhet. Az alkotások hangsúlyozzák az esélyegyenlőség, pontosabban szólva, az ESÉLY fontosságát, jelentőségét. A mai világunkban, ahol kiemelkedő szerep jut a digitalizációnak és a médiának, rendkívül fontos, hogy a fogyatékossággal élők éppen úgy lehetőséget kapjanak a fotózáshoz és a filmkészítéshez, mint az ép társaik. Az elkészült alkotások sikerélményt, az egyén hasznosságának és fontosságának érzését, a csoportok találkozásának lehetőségét és az alkotás örömének élményét is nyújtják a film készítőinek. Személy szerint én ezt rendkívül fontosnak és jelentősnek tartom, hisz ismerve sok fogyatékossággal élőt, tudom, milyen nehéz „csatornát" találni a másik ember felé. Az ép ember sokszor nem mer közeledni a fogyatékossággal élőhöz, nem tudja, hogy miként is kellene felvenni vele a kapcsolatot vagy egész egyszerűen nem akarja megbántani - érdekes, hogy ennek a fordítottja is éppen így jelen lehet a társadalomban -, a film (is) ezt a falat igyekszik bontani. Egy film létrehozása, megalkotása nagyon sokrétű folyamat, amely nem nélkülözhet alapvető technikai ismereteket sem. A speciális filmesek sokszor ötleteiket nehezen tudják megfogalmazni, történetbe „komponálni", egy teljes, egész képpé konstruálni. Az elhivatott szakemberek és a Magyar Speciális Mozgókép Egyesület segítséget nyújthat a filmeseknek.


Az évente megrendezésre kerülő speciális rendezvény nemcsak egy szokványos vetítés és közönségtalálkozó, hanem egy többek számára eddig ismeretlen, vagy alig ismert világhoz való közeledés is. Megható, felemelő, néhol megrázó, olykor nem kevés humorral átszőtt, de mindenképpen elgondolkodtató képsorokat láthatunk. Bizonyára többünknek volt már olyan filmes vagy színházi élménye, amely után nehéz felállni és mindent ott folytatni, ahol a vetítés előtt abbahagytuk. Valahányszor lehetőség nyílik számunkra egy-egy speciális film megtekintésére, mindannyiszor felmerülhet bennünk a „költői" kérdés, a kérdés, mely utat mutat az ÉRTÉKEK megbecsüléséhez, az önmagunkhoz és embertársainkhoz való viszonyulásunkhoz is egyaránt: Valóban az én problémám a legnagyobb a világon? Miért nem tudom meglátni a szépet és a jót akár a kis dolgokban, vagy a hétköznapokban...?

Röviden összefoglalva a fogyatékosság és a speciális film lényegét: a kamera objektíven keresztül a fogyatékossággal élők a minden napjaikba nyújtanak betekintést, mint egy dokumentumfilmként dolgozva fel az élet egy-egy mozzanatát. Egy másik műfaj, melyben alkotnak, a játékfilm, ami szintén kapcsolódik az ő életükhöz, meglátásaikhoz. A vetítés után a filmek alkotói és segítői maguk szolgáltattak izgalmas háttér információkat az elkészült alkotásokról és a készítés folyamatáról. Amellett, hogy e filmek róluk szólnak, a film készítés teljes folyamatát is ők végzik - kinek-kinek az adottságaihoz alkalmazkodva. Tehát van, aki a felvételek készítésében, a vágásban, van, aki a szereplésben, és olyan is, aki a forgatókönyv megírásában, kidolgozásában találja meg önmagát.


A rendezvény után a csoportok megtekinthették a Szombathelyi Televízió stúdióját és szerkesztőségét, valamint meglepetésként az AGORA RoboKlub humanoid robot és robot-jármű bemutatóján is részt vehettek.

Ahogyan azt már számos pszichológiai kísérlet is alátámasztotta, a sérült emberek beilleszkedését gátló tényezőket nem kizárólag és nem is elsősorban bennük, hanem a szociális környezetben lehet megtalálni. Ezért elengedhetetlen a fogyatékossággal élő emberek több évszázados kitaszítási tradíciójával, a szegregációval, a megbélyegzéssel szemben az integráció, a normalizáció, a befogadás. Jóllehet ez első hallásra furcsa, de kifejezetten visszahat a közösségre, építi és alakítja azt, miközben a „más" embertársát valódi közösségi jogaiba emeli vissza. Ebben a folyamatban kiemelt helyet foglal el a speciális filmkészítés lehetősége, melynek nevelő értéke felbecsülhetetlen, hisz a munka során rengeteg sikerélményt ad az alkotóknak. Ezen túlmenően pedig a társadalom maga is szocializálódik a fogyatékossággal élőkkel együtt meg- és átélt életre. Ezért is kiemelten fontosnak ítélem meg, és nem tudom eleget hangsúlyozni azt, hogy ezeket az alkotásokat minél szélesebb kör számára kell elérhetővé tenni.

A Speciális Nézőpont fontosságát jól jelzi, hogy évek óta elkötelezett támogatói között van a helyszínt biztosító Berzsenyi Dániel Könyvtár, a társszervező Magyar Speciális Mozgókép Egyesület, valamint a Nemzeti Kulturális Alap, a Tiszta Formák Alapítvány, a Mira Orient Art Kulturális és Jóléti Alapítvány, a H+ Média és Kulturális Egyesület és az AGORA Savaria Kulturális és Médiaközpont Nonprofit Kft. is.

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás