Liszt 213: Különleges ünnepi harmónium- és orgonahangversenyre készül a virtuóz orgonaművész, Mészáros Zsolt Máté

2024.09.30. - 12:00 | vaskarika.hu - Fotók: Zelnik Péter Zénó

Liszt 213: Különleges ünnepi harmónium- és orgonahangversenyre készül a virtuóz orgonaművész, Mészáros Zsolt Máté

Liszt 213 címmel ad ünnepi harmónium- és orgonahangversenyt Mészáros Zsolt Máté Junior Prima Díjas orgonaművész és Liszt-kutató a Budapest-Belvárosi Főplébánia-templomban, 2024. október 19-én, 19:30-kor. Az elmúlt években hagyománnyá vált, hogy a nemzetközi Liszt-játék élvonalába tartozó orgonaművész nagyszabású koncerttel emlékezik meg a zeneszerző születésnapjáról, kedvenc budapesti templomában.

Idén immár ötödik alkalommal hallgathatja meg különleges műsorát a közönség, amelynek első felében közkívánatra egy Liszt-korabeli harmóniumot szólaltat majd meg, zárásként pedig az orgonairodalom egyik legjelentősebb és legnehezebb művét, Liszt Ferenc monumentális Próféta-fantáziáját játssza majd. A hangversenyhez kapcsolódóan kiállítás nyílik az altemplomban, így a koncertre látogatóknak lehetősége lesz majd rendkívüli környezetben, Budapest legrégibb falai között ráhangolódni az ünnepi eseményre. 

„A Liszt Ferenc születésnapja alkalmából megrendezett hangversenyek mindig az év egyik csúcspontját jelentik számomra. Előadóművészként, Liszt-kutatóként és a Belvárosi Főplébánia-templom zeneigazgatójaként egyaránt kötelességemnek érzem, hogy művészetét minél szélesebb körben megismertessem és közelebb hozzam a hallgatósághoz, ezért különösen nagy öröm számomra, hogy az elmúlt négy alkalommal ilyen nagy érdeklődés mutatkozott az eseményre: a templom teljesen megtelt, bízom benne, hogy idén is így lesz."


Fotó: Zelnik Péter Zénó

A koncert első felében egy olyan muzeális Schiedmayer harmóniumot hallhat majd a közönség, igazi hangszer-különlegességként, amely Liszt Ferenc korából származik: 1878-ban készült Stuttgartban. Természetesen megszólal a Belvárosi Főplébánia-templom kiváló koncertorgonája is, amelyen ezúttal egy monumentális mű, Liszt „Ad nos, ad salutarem undam" fantázia és fúgája hangzik el a halhatatlan zeneszerző tiszteletére.

„Az ünnepi koncertekre minden évben különleges műsorral készülök. A tavalyi évben kilenc koncert keretében adtam elő a zeneszerző összes harmónium- és orgonaművét. Azóta sokan kerestek meg azzal a kérdéssel, hogy mikor hallhatnak legközelebb harmóniumon játszani, ezért közkívánatra a műsor első felében egy Liszt-korabeli Schiedmayer hangszert szólaltatok majd meg, amelyen Liszt olasz területeken komponált műveit fogom előadni. A koncertet kedvenc orgonaművem zárja, a nagyszabású Fantázia és fúga az »Ad nos, ad salutarem undam« kezdetű korál dallamára. A hangverseny napján egy kiállítást is megnyitunk a közönség számára, amely a zeneszerző és a templom kapcsolatát mutatja be. A belépőjeggyel emellett a román kori altemplom és a Contra-Aquincum római kori erőd romjai is megtekinthetők. Érdemes tehát időben érkezni a helyszínre, hogy ebben az egyedülálló környezetben hangolódhassanak a hangversenyre."

MŰSOR

San Francesco - Prelúdium Szent Ferenc Naphimnuszához

Zarándokévek, Harmadik év - I. Angelus! (Úrangyala) - Ima az őrangyalokhoz

„Ora pro nobis" („Könyörögj érettünk") - Litánia

Rosario (Rózsafüzér)

Fantázia és fúga az „Ad nos, ad salutarem undam" kezdetű korál dallamára


Fotó: Zelnik Péter Zénó

Mészáros Zsolt Máté Junior Prima Díjas orgonaművész és Liszt-kutató egyike a legsikeresebb magyar orgonaművészeknek, a Budapest-Belvárosi Főplébánia-templom zeneigazgatója. Rendszeresen lép fel szólistaként Magyarország legjelentősebb koncerthelyszínein és fesztiváljain, a legrangosabb hazai zenekarok hangversenyeinek gyakori közreműködője. Az elmúlt években több száz hangversenyt adott Magyarországon, az Egyesült Európa számos országának nemzetközi fesztiváljain. 2022-ben az Egyesült Államokban mutatkozott be, majd Izraelben és Palesztinában tartott szóló estjeivel indult a Szentföld legjelentősebb orgonafesztiválja. 2023-ban hat állomásból álló koncertkörutat tett Oroszországban legnagyobb koncerttermeiben. 2022-2023-ban kilenc hangverseny keretében Liszt Ferenc összes orgonaműve mellett valamennyi harmóniumra írott szóló- és kamaraművét is megszólaltatta, a zeneszerző számos híres zenekari- és zongoraművének orgonaátiratával kiegészítve. 

Mesterkurzusokat tartott többek között a Belgrádi Nemzetközi Orgonafesztivál és a Weimari Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola felkérésére. A nagysikerű Budapesti Nemzetközi Orgonafesztivál alapító művészeti vezetője. Koncertjein gyakran hangzanak el virtuóz, sokszínű orgonaátiratai. Számos prominens magyar zeneszerző figyelt fel a magyar zenekultúra népszerűsítése és az új zene megismertetése iránti elkötelezettségére és komponált műveket számára. 

A koncertre jegyek ITT kaphatók!

További információk ITT!

Új hozzászólás