Villamosban ismertették a Savaria Múzeum őszi és téli programjait

2024.09.30. - 17:00 | Rozán Eszter

Villamosban ismertették a Savaria Múzeum őszi és téli programjait

Számos programot kínál a Savaria Múzeum az elkövetkező időszakban, mások mellett Villamos-nap, Geszler Mária állandó kiállítás, Bonyhádi Károly kiállítása, a Szent Jakab-templom oltárképeinek bemutatása, Múzeumok Őszi Fesztiválja, Szent Márton-napi vásár és karácsonyi vásár is várja az érdeklődőket. A sajtótájékoztatót stílszerűen a Smidt Múzeum udvarán lévő villamosban tartották.

"Remélem, mindenkinek van menetjegye" - köszöntötte Horváth Soma, Szombathely város kultúráért is felelős alpolgármestere a sajtótájékoztatón megjelent újságírókat. A városvezető elsőként Szabó György  szobrászművész kiállítását ajánlotta az újságírók figyelmébe, mely szeptember 27-én nyílt a Schrammel-gyűjteményben. Ezután három programot említett, melyekre a közeljövőben kerül sor. 1974. augusztus 20-án, vagyis 50 évvel ezelőtt szűnt meg a villamosközlekedés városunkban, erre emlékeznek egy egész napos ingyenes rendezvénnyel 2024. október 12-én 10.00-17.00-ig a Smidt Múzeumban.

A program: visszaemlékezések, beszélgetések, Kalocsai Péter történész előadása, majd utána a történész rövid sétát vezet a belvárosban a villamos egykori nyomvonalán, a villamostörténeti emlékek nyomában. Lesz kamarakiállítás a múzeum gyűjteményéből, illetve  Sütő Gábor vasútmodellező működő villamosmodelljének bemutatása az udvaron. A múzeumpedagógiai foglakozás keretében pedig szabadulószobává alakul a villamos, villamostörténeti társasjátékon vehetnek részt az érdeklődők, és a Vasútmodellező Egyesület közreműködésével makettkészítésre is sor kerül.

2024. október 18-án Geszler Máriának, a porcelánok királynőjének nyílik állandó kiállítása a Szombathelyi Képtárban. A Kossuth- és Munkácsy-díjas művésznő a közelmúltban a városnak ajánlotta életművének egy jelentős részét. A kiállítás nemcsak őt mutatja be, hanem a családját is. A fia grafikákat készített, férje, Garzuly  Ferenc neurológus pedig szépírói tevékenységet folytatott, erről is láthatunk emlékeket a kiállításon. A tárlat az önkormányzat, az NKA és az MMA támogatásával jött létre, egy katalógus is készül majd.

Ölelések, mosolyok, virágok, kerámiák - Geszler Mária Garzuly kiállítása a Szombathelyi Képtárban

2023.09.23. - 00:15 | Büki László 'Harlequin'

Ölelések, mosolyok, virágok, kerámiák - Geszler Mária Garzuly kiállítása a Szombathelyi Képtárban

Az 1966 óta Szombathelyen élő és alkotó Kossuth- és Munkácsy-díjas keramikusművésznek 2024-ben nyílik állandó kiállítása a Szombathelyi Képtárban. Az életmű-kiállításhoz a művész közel 50 kerámiát ajándékozott a városnak, ezekből láthatott válogatást a közönség a szeptember 22-én megnyílt időszaki tárlaton.

 


2024. november 28-án a Schrammel-gyűjteményben Bonyhádi Károly grafikusművész SIGNO című életműkiállítására kerül sor. Bonyhádi Károly 40 éve alkot, színházi plakátok, logó- és arculattervek, könyv- és laptervek tekinthetők meg a tárlaton.

Betűkből világokat - TipoHondria címmel nyílt meg Bonyhádi Károly kiállítása a Zero Galériában

2023.03.08. - 16:40 | Büki László

Betűkből világokat - TipoHondria címmel nyílt meg Bonyhádi Károly kiállítása a Zero Galériában

Szombathely egész arculatát, szellemi életét olyan emberek is markánsan befolyásolják, akik látványosan nincsenek a középpontban, de vizuális tevékenységük mégis évek óta irányítja figyelmünket, ízlésünket. Ilyen Bonyhádi Károly tervezőgrafikus, a tipográfia nagymestere, akinek plakátjaiból, könyveiből, tipográfiai terveiből mutatott be válogatást a Zero Galéria március 7-én. A kiállítást dr. Fűzfa Balázs irodalomtörténész nyitotta meg, közreműködött Szabó Tibor András színiigazgató, színművész.


Horváth Soma örömmel jelentette be, hogy sikerült megoldani az Iseum fűtési problémáját, 13 millió forintos önkormányzati és múzeumi közös beruházásából  az Iseum rácsatlakozott a Távhő rendszerre, így a vendégeket kulturáltabb és melegebb közeg fogadja majd.

Csapláros Andrea a Savaria Múzeum igazgatója a további programokat mutatta be.

2024. október 3-4-én az Iseumban Római szentélyek archaeológiája címmel nemzetközi konferenciát rendeznek. Az utóbbi idők római kori szentélyeiben folyt régészeti kutatások legújabb eredményeit, feltárási módszereit összegző szakmai konferencia, amely a ma oly divatos téma, mint a „szakrális tér", kérdésében a vallástudomány, az epigráfia és filológia eredményei mellett a napvilágra került tárgyi leletek és feltárt maradványok vizsgálata révén kísérli meg az ókori vallásosság megismerését és megértését. A konferencián helyet kapnak olyan témák, mint a szent helyek azonosításának lehetősége, a szentélyek és a gazdaság/kereskedelem kapcsolata vagy az urbánus és vidéki környezetben feltárt kultuszhelyek közötti különbségek.

2024. október 4-én 10.00 órai kezdettel a Vármegyeházán Batthyány Lajos 175 - Új eredmények a Batthyány-kutatásban című emlékkonferencián vehetnek részt az érdeklődők a mártír miniszterelnök halálának 175. évfordulója alkalmából.

Batthyány Lajos vasi kötődése (Ikerváron voltak birtokai) indokolja egy nagyszabású konferencia megrendezését. A fókuszban Batthyány Lajos személye áll, fiatalkora, magánélete, politikai szerepvállalása, külpolitikája, bebörtönzése és halála, valamint kultusza. A korszak legkiválóbb kutatóinak, történészeinek előadásaira kerül sor. A konferencia után a résztvevők látogatáson vehetnek részt a Smidt Múzeumban, az 1848-as emlékeket tekintik meg.

2024. október 1-3. között az állatok kerülnek középpontba a Vasi Skanzenben az Állatok Világnapján. A programra 1500 diák jelentkezett be, óvodás és iskolás csoportok. Az idei év témája az állatok kültakarója: toll, bőr, szőr, pikkely.

2024. október 9-én a Szombathelyi Képtár előcsarnokában a kőszegi Szent Jakab-templom oltárképeit mutatja be dr. Székely János megyéspüspök.

Túlélni a konyha frontján - Múzeumok Őszi Fesztiválja 2024. október 19-én a Smidt Múzeumban.

A Múzeumok Őszi Fesztiváljának kiemelt tematikája, a Falatnyi múzeum a térben és időben történő gasztronómiai kalandozást helyezi a középpontba. A Smidt Múzeumban elhangzó három előadás során a magyar gasztronómiatörténet kevésbé ismert, de adott korban széles tömegeket érintő és máig nagy hatású szelete kerül terítékre. A hallgatók bepillantást nyerhetnek a Monarchia kaszárnyáinak konyháiba, valamint megismerkedhetnek az I. világháborús és a szocialista hiánygazdaság idejének leleményes gasztronómiájával.

A Reismannok nyomában feketén-fehéren címmel előadássorozat kezdődik a Párhuzamok - A két Reismann időszaki kiállításhoz kapcsolódóan a Savaria Múzeumban.

A következő előadások lesznek:

október 24. Csorba Csilla fotótörténész
november 23. Mózes Eszter gyermekpszichológus
december 12. Nagy Jácint fotóriporter

Megnyílt a Párhuzamok - A két Reismann című kiállítás a Savaria Múzeumban

2024.04.26. - 15:00 | vaskarika.hu - Fotók: Baki Orsolya / Savaria Múzeum

Megnyílt a Párhuzamok - A két Reismann című kiállítás a Savaria Múzeumban

Megnyílt a PÁRHUZAMOK - A KÉT REISMANN című kiállítás, amely a Szombathelyen született fotográfusok, Reismann János és Reismann Marian fényképeiből válogat. A mintegy 200 fotó Kincses Károly páratlan magángyűjteményéből származik.

 



A Szent Márton-napi vásárra
 2024. november 9-10 között kerül sor a Vasi Skanzenben.

Programok:

- mindkét napon gyerekkoncert: Alma, Veronaki + Mesebolt Bábszínház
- óvodások műsora hagyományosan, kézműves foglalkozás
- Fellépők: Nóvé Soma és ifj. Csoóri Sándor; Ungaresca Néptáncegyüttes
- Borkóstoló - mindkét napon!
- Főzőverseny
- Ács Bori Elfelejtett magyar konyha című könyvének bemutatója
- Malomban: Kalász Egyesület foglalkozásai

A karácsonyi vásárt 2024. december 7-én a Szombathelyi Képtárban rendezik, workshopokkal, kirakodó vásárral, betlehemes műsorral.


A Savaria Múzeum Két INTERREG-pályázatban vesz részt:

1.InnoGUIDE - 149.000 euró támogatás a Savaria Múzeumnak

A Vasi Skanzenben VR-látcső készül, amelynek segítségével a látogatók megnézhetik az épületek - szabad szemmel nem látható - belső szerkezetét, elemeit. Ezáltal jobban megismerhetővé válnak a hagyományos építőtechnikák. Az innovatív - hangzó anyaggal kiegészülő - attrakció a családoknak, egyéni látogatóknak és a fogyatékkal élőknek is hasznos információkkal szolgál és a látogatószám növekedését is eredményezheti.

2. ArcheoROUTE - 254.700 euró támogatás a Savaria Múzeumnak

A projekt a 2022-ben lezárul ArcheON folytatása, amelynek keretében bővül az osztrák-magyar határtérség turisztikai kínálata.

Az elkövetkező 3 évben többek között a határon átnyúló halomsírmezők közös roncsolásmentes kutatására kerül sor, határon és korszakokon átnyúló virtuális régészeti park létesül az Iseum szentélyében, a Történelmi Témapark pedig interaktív eszközökkel bővül, valamint létrejön egy határon átnyúló rejtvényfejtős kalandtúra-program Archeo Secret TOURS néven.

Az idei évre tervezik a 45. Savaria Évkönyv megjelenését is.

Új hozzászólás