Egy regény, mellyel egy új világ született: Buda & Pest könyvturné Kőszegen

Képgaléria megtekintése2024.10.07. - 01:00 | Leila - Fotók: Büki László 'Harlequin'

Egy regény, mellyel egy új világ született: Buda & Pest könyvturné Kőszegen

Az Év Könyvéről beszélgettek a történelmiregény-írók találkozóján Kőszegen - Ötödik alkalommal rendezték meg a történelmiregény-írók és olvasók kőszegi találkozóját a Chernel Kálmán Városi Könyvtárban. Az október 5-i esemény fő témája ezúttal a 2023-ban megjelent és Év Könyve díjat elnyert "Buda & Pest - egy város zivataros századaiból" című regény volt, melyet 16 szerző jegyez. Közülük négy érkezett a kőszegi találkozóra: Bakóczy Sára, Cselenyák Imre, Kapa Mátyás - aki egyben szerkesztője is a monumentális kötetnek - és Trux Béla. A regény kulisszatitkairól folytatott beszélgetést követően a rendezvényt idén is játékos vetélkedő zárta.

A Történelmiregény-írók Társaságának 2023-ban megjelent regénye, a Buda & Pest a főváros tiszteletére, fennállásának 150. évfordulója alkalmából készült. Tizenhat szerző vett részt ennek az egyetlen kötetnek a megvalósításában, akik közül négyen voltak a vendégei a Kőszegi Polgári Kaszinó által a Chernel Kálmán Városi Könyvtárban szervezett író-olvasó találkozónak.

Budapest - vannak, akiknek csak egy főváros Európában, s vannak, akiknek a csodálat és rajongás tárgya. Gyermekkoromtól élek a bűvöletében gyönyörű épületeinek, utcáinak és tereinek. S természetesen figyelemmel kísérem a város változásait és róla a készült alkotásokat.

2023-ban a Buda és Pest egyesülésének 150. évfordulója alkalmából szervezett programkavalkádban feltűnt egy történelmi regény, ami azt ígérte, hogy a 13. századtól a 21. századig bemutatja a város történetét. Természetesen izgatottan vártam a megjelenés napját, és azonnal megvásároltam a könyvet. A könyvet, ami egy éve külön életet él, hiszen két kiadást és számtalan utánnyomást ért már meg, s jelenleg nem kapható; a könyvet, ami 2023-ban az olvasók általi online szavazáson az Év Könyve díjat kapta történelmi regény kategóriában és elnyerte az Év Borítója kategória első helyét is; a könyvet, ami 2024-ben elnyerte továbbá a Fitz József-díjat, amelyet a könyvtárosok szavazatai alapján ítélnek oda az előző évben megjelent, a könyvtáros szakma által legértékesebbnek, legszebbnek tartott könyveknek.


Cselenyák Imre és Kapa Mátyás

A regény, mellyel egy új világ született

A Buda & Pest kötet egyedülálló abban is, hogy tizenhat szerző vett részt ennek az egyetlen kötetnek a megvalósításában - az egymásra épülő, időben egymás után következő fejezetek írói ott veszik fel a fonalat, ahol az előző letette azt. Tizenhat szerző, tizenhat korszak, tizenhat fejezet a könyvben. A szerzők valamennyien a Történelmiregény-írók Társaságának tagjai - emlékezett vissza a könyv születésének időszakára a társaság elnöke, Kapa Mátyás a kőszegi könyvturnén.

Hogyan tud tizenhat szerző együtt dolgozni?

Hihetetlen nagy kihívás volt tizenhat szerzőt összehangolni. Kezdetben az alkotók vázlataiból született egy közös szinopszis. Ezt mindenki átnézte, majd ez alapján kezdett neki a saját részét kidolgozni. Mindenkitől harminc-negyven oldalt vártunk. Az írók saját maguk kutatták azt a kort, amiben alkottak" - osztotta meg a közönséggel az első lépéseket Kapa Mátyás szerző és szerkesztő.


Ez így nagyon egyszerűnek hangzik, de a szerzőtársak megerősítették, hogy akadtak kisebb zökkenők. Bakóczy Sára vette át a szót Mátyástól, és elmondta, már majdnem elkészült a „Híd épül" című fejezetével, amikor érkezett egy kérés egy szerzőtárstól, hogy a „Kelet Párizsa" című részhez kell egy nagybácsi, aki a Sára által írt korszakban született. A nagybácsi nevét és karakterét is meghatározta a szerzőtárs.

Cselenyák Imre is nagyon érdekes történetet osztott meg a közönséggel. Elmondta, saját elképzelése alapján megírta „A szerencse forgandó" című fejezetet, majd Soós Tibornak, a kötet másik szerkesztőjének instrukciói alapján teljesen átdolgozta, hogy beilleszkedjen a történet folyamába.

Trux Béla, a „Közelebb mint gondolnád" című fejezet szerzője telefonon kapta a felkérést Kapa Mátyástól, mivel a fejezet korábbi szerzőjének munkájával nem voltak elégedettek. Bélának az Anjouk korának történetét kellett kidolgoznia úgy, hogy ezt a korszakot még nem tanulmányozta részletesen, azonban könnyebben tudta felvenni a fonalat, hiszen már készen volt két korábbi korszak története, és ezt el is olvasta.


Kapa Mátyás, Cselenyák Imre és Trux Béla (b-j)

Az volt a cél, hogy egy nagyjából nyolcszáz éves időszakot romantikus, kalandos családregény formájában dolgozzunk fel. Közösen ötöltük ki, mi legyen az a történetszál, az a rejtély, ami összeköti a teljes nyolcszáz esztendőt. Utána viszont az egyes szerzőkre bíztuk azt, hogy a kitalált két főszereplő-család generációival mi történik az egyes korszakokban. Két fontos kikötés volt: az összes részben tovább kellett gördíteni a családok történetét, illetve egy - apáról fiúra szálló - kulcshoz kapcsolódó rejtélyt." - avatta be a hallgatóságot Kapa Mátyás a regénykészítés kulisszatitkaiba.

Miután az egyes fejezetek szerzői elkészültek a történetekkel, jött az igazán nagy munka, mert ezt követően álltunk neki összedolgozni a szöveget. Arra figyeltem, hogy a történeteknek megfelelő dramaturgiája, íve meglegyen. A szerkesztési folyamatban nekem össze kellett fésülnöm a szereplők életpályáját, rokoni kapcsolatait, a helyszíneket, a cselekményt integráló tárgyakat, családi legendákat, hagyományokat" - emlékezett vissza a szerkesztés folyamatára.

Ebben az időszakban készült el a családfa, a térképek és a valós szereplők listája, amik megkönnyítik az olvasó tájékozódását a fiktív regény útvesztőiben. A szerkesztők fontosnak tartották, hogy az olvasók tisztában legyenek azzal, hogy adott esetben kik a történetben a valós szereplők, illetőleg segíteni szerettek volna abban, hogy el tudják helyezni a történetet térben is. A családfa elengedhetetlen, mivel nyolcszáz éven keresztül számos generáció követi egymást, és könnyű belegabalyodni a szálakba.

Milyen előzménytörténetei voltak a könyvturnén résztvevő szerzőknek?

Kapa Mátyás a történet kezdetének időpontját úgy határozta meg, hogy 1241 Pest újjászületésének dátuma, hiszen a tatárjárás után ekkor építették fel újra a várost. Buda pedig ekkortájt nőtt ki a földből. Ráadásul 1240-es években a két város gyakorlatilag kiváltságok tekintetében egynek számított, egységes településként működött a Duna két partján.

Mátyás kedvenc történelmi korszaka a 11-13. század. "Harangszótól harangszóig" címmel Kőszeg történetét dolgozta fel 2017-ben, majd a 2022-ben kiadott "Budai Krónika" is a főváros történetének ezt korszakát mutatja be.

Fancsali Juditnak 2021-ben jelent meg a Széchenyi István feleségéről szóló Crescence című regénye - emiatt vetette fel az egyik írótárs, hogy Judité lehetne a reformkor időszaka, a Lánchíddal a középpontban. Mind a korszak, mind a téma nagyon közel áll hozzá. Eddig - Bakóczy Sára szerzői név alatt - négy történelmi témájú regénye jelent meg.

Cselenyák Imre Luxemburgi Zsigmond uralkodásának idejében szőtte tovább a két család történetét. Imre több történelmi korszakot tanulmányozott már, és elmondta, nem volt nehéz a palota és a főszakács mindennapjait bemutatni.


Csiki István, a rendezvény házigazdája, Bakóczy Sára (Fancsali Judit) és Trux Béla (b-j)

Hogyan tervezik a folytatást?

Kapa Mátyás elmondta, a szerzők a közös munkát megszerették, így elhatározták, elkészítik a történelmi regény előzményregényét: az Államalapítástól 1241-ig terjedő időszakot mutatják be családregény formájában. Egy fejezet foglalkozik az Aquincum területén élők bemutatásával. A regény várhatóan a 2025. évi Könyvhéten kerül a polcokra.

A könyvturné egy kvízjátékkal zárult, mely során az activity szabályai szerint a szerzők a regény ismeretéről tehettek tanúbizonyságot.

A könyv újranyomtatása folyamatban van, a közönségnek megígérték, hogy Karácsonyra minden érdeklődő hozzájuthat a kötethez.

Aki elolvassa a Buda & Pest című történelmi regényt, annak Budapest a világ legérdekesebb és legszenvedélyesebb városává válik.

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás