Széflét - A fösvény, avagy a traumatikus megszállottság komédiája a Weöres Sándor Színházban

Képgaléria megtekintése2024.10.13. - 12:00 | vaskarika.hu - Fotók: Büki László 'Harlequin'

Széflét - A fösvény, avagy a traumatikus megszállottság komédiája a Weöres Sándor Színházban

Egy számzáras-rácsos széfben kel életre a Moliére klasszikus komédiája, A fösvény. De nemcsak a díszlet bizarr és mai, a cselekményt is fel-felszabdalja az Európa Kiadó ikonikus dalainak nyelvöltése. Pont jó időben, jó kontextusban szólalnak meg a Mocskos idők és a Szabadíts meg sorai, ugyanúgy kozmikus erővel hatnak a klasszikus műben, mint a Harpagont, a fösvényt játszó Németh Judit zseniális játéka. Hogy egy klasszikus komédia mennyire működik mai környezetben, arra kiváló példa e darab.

Harpagon, "A Fösvény", Moliére komédiájának címszereplője magányos ember. Nagyon gazdag, de minden pillanatban retteg az elszegényedéstől. Egyedül felnevel két gyereket, egy lányt és egy fiút. Hogy miként maradt egyedül, nem tudjuk.  Harpagon a megszállottságig fukar. Ennek a fukarságnak a történetéről sem tudunk semmit.   Csak azt, hogy megmérgezi vele a környezetét és a gyermekeit.  Harpagon fösvénysége kínosan komikus, bosszantóan értelmetlen.

A gyerekek eladósorba kerülnek és Harpagon ebben is pénzt lát. Nem érdeklik az érzelmek, pánikszerű kíméletlenséggel árusítaná ki a gyermekeit, dús hozományt és magasabb társadalmi státuszt remélve. A gyerekek azonban mást akarnak. Mást szeretnek. Itt kezdődik a dráma és a komédia. Harpagon, ez a "selfmade" ember, mindenkire és bárkire lő, akiről úgy véli, az útjába áll, vagy pénzére hajt.  Megszokta, hogy rafinériája és bulldózer energiája előtt nincs akadály.  

A gyermekek azonban ellenállnak és a harc a vagyonért és a szabadságért egyre elkeseredettebbé, már-már abszurddá válik. Harpagon, hogy akaratának ellenszegülnek, groteszk bosszút forral, bizarr manőverekbe fog. Kapcsolatait a haszon koordinátarendszerében éli meg. Mert nem találkozott még a szerelemmel...vagy elfelejtette. Vagy kitörölte. Mert pénzben méri az életet.  Akárcsak Kurázsi mama. Apokaliptikus áriája a vagyona elvesztéséről torz nyüszítés a fülnek, melyet a kárörvendő környezet hahotája kísér. /wssz.hu/

Szereplők:

HARPAGON Németh Judit
CLÉANTE, a fia Hajdu Péter István
ÉLISE, a lánya Nagy-Bakonyi Boglárka
VALÉRE Kuttner Bálint
MARIANE Herman Flóra
ANSELME, az apjuk Orosz Róbert
FROSINE, ki tudja, ki, de kavar Nagy Cili
SIMON, bróker/NAGYBŐGŐ Szabó Róbert Endre
LA FLECHE, Cléante samesza/GITÁR Némedi Árpád
JACQUES, sofőr, de jól főz, ill. szakács, de jól vezet Kelemen Zoltán
PASZULY/CSUKA/CLAUDE ASSZONYSÁG/ÜTŐSÖK Balogh János
RENDŐR, AKI TUD ÍRNI Horváth Ákos

Alkotók:

Díszlettervező Daróczi Sándor
Jelmeztervező Katona Bálint
Dramaturg Telihay Péter
Hangosító Simon József Zoltán
Világosító Kiss Zoltán
Kellékes Papp-Ionescu Dóra
Súgó Zsohár Amália
Ügyelő Bors Gyula
Rendezőasszisztens Kovács Nóra

RENDEZŐ Telihay Péter

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás