Geszler Mária Garzuly állandó kiállítása a Szombathelyi Képtárban

2024.10.15. - 22:00 | vaskarika.hu - Fotók: Büki László 'Harlequin'

Geszler Mária Garzuly állandó kiállítása a Szombathelyi Képtárban

Helyszín: Szombathelyi Képtár

Dátum: 2024.10.18.

Október 18-án Geszler Máriának, a porcelánok királynőjének nyílik állandó kiállítása a Szombathelyi Képtárban. A Kossuth- és Munkácsy-díjas művésznő a közelmúltban a városnak ajánlotta életművének egy jelentős részét. A kiállítás nemcsak őt mutatja be, hanem a családját is.

Október 18. (péntek) 17.00
SZOMBATHELYI KÉPTÁR

Meteoritok - Geszler Mária Garzuly porcelánalkotásai és családtörténeti gyűjteménye
Kiállításmegnyitó

Geszler Mária Garzuly Kossuth-díjas keramikusművész 1966-tól alkot Szombathelyen, műveit magyar és nemzetközi köz- és magángyűjtemények őrzik.

2023-ban közel ötven kerámiát ajándékozott Szombathely városának.

Ölelések, mosolyok, virágok, kerámiák - Geszler Mária Garzuly kiállítása a Szombathelyi Képtárban

2023.09.23. - 00:15 | Büki László 'Harlequin'

Ölelések, mosolyok, virágok, kerámiák - Geszler Mária Garzuly kiállítása a Szombathelyi Képtárban

Az 1966 óta Szombathelyen élő és alkotó Kossuth- és Munkácsy-díjas keramikusművésznek 2024-ben nyílik állandó kiállítása a Szombathelyi Képtárban. Az életmű-kiállításhoz a művész közel 50 kerámiát ajándékozott a városnak, ezekből láthatott válogatást a közönség a szeptember 22-én megnyílt időszaki tárlaton.

 

 

A Szombathelyi Képtárban október 18-án nyíló életműkiállítás az ajándékozott kerámiákon kívül a Képtárban, a kecskeméti Nemzetközi Kerámia Stúdióban és a család tulajdonában megtalálható alkotásokra épít.

A művész családjában a zene kiemelt jelentőséggel bír. Geszler Mária Garzuly felmenői, testvérei, gyermekei között hivatásos zenészekkel találkozhatunk (édesapja Geszler György zeneszerző), így a tárlaton családtörténeti dokumentumok - kéziratok, levelek, fotók, kották - is láthatóak. Geszler Mária gyermekei közül Garzuly Gábor grafikái, valamint orvosprofesszor férje, Garzuly Ferenc tudományos és szépirodalmi könyveit is bemutatják.


A komplex családtörténetből kirajzolódó keramikus életút egy több generációs művészcsaládot mutat be, amelynek fókuszában Geszler Mária művészete áll.


Új hozzászólás