Életem és a tánc - Interjúkötet-bemutató Pesovár Ernőről

2024.10.16. - 16:00 | vaskarika.hu - Fotó: Dusa Gábor

Életem és a tánc - Interjúkötet-bemutató Pesovár Ernőről

Helyszín: Berzsenyi Dániel Könyvtár

Dátum: 2024.10.24.

Október 24-én a Berzsenyi Dániel Könyvtárban mutatják be azt a kötetet, aminek alapja a Pálffy Gyula által Pesovár Ernővel készített interjú. A beszélgetésben megelevenedik a tudós, aki kitartóan küzdött munkatársaival a néptánckutatás tudományos alapjainak megteremtéséért, és felvillan a kísérletező, aki koreográfiáin keresztül próbálta megvalósítani elképzelését.

A Nyugat-Magyarországi Néptáncszövetség kiadásában megjelent: Pesovár Ernő Életem és a tánc című kötet, melynek alapja a kolléga - Pálffy Gyula - által készített interjú.

A beszélgetésben megelevenedik a tudós,  aki kitartóan küzdött munkatársaival a néptánckutatás tudományos alapjainak megteremtéséért. Felvillan a kísérletező, aki koreográfiáin keresztül próbálta megvalósítani elképzelését.

Engem főként nem a néptánc izgatott - néptánc koreográfiát nagyon keveset készítettem -, hanem az, amivel Molnár nyomán ennek az időszaknak a koreográfus-generációja kísérletezett. A néptáncból modern témákat is megfogalmazó formanyelv kialakítása volt a cél." (PE)

Segítséget jelentett számára az Ungaresca Táncegyüttesben tanítványaiból alakult szellemi műhely. Közös beszélgetéseik inspirálóan hatottak rá. Ennek okán tisztelgünk a Mester előtt a kötettel - méltó környezetben annak bemutatójával. Szellemisége jelentős hatással volt szülőföldünk és Vas megye kulturális életére. Ma is támaszkodunk rá. A kötetben bepillanthatunk privát életének részleteibe is.


2006 októberében, a 80. születésnapjára készült műsor közben - Fotó: Dusa Gábor

Pesovár Ernő: Életem és a tánc | könyvbemutató

2024. október 24. 17:00

BDK, földszinti előadóterem

A Berzsenyi Dániel Könyvtár, a Nyugat-Magyarországi Néptáncszövetség és az Ungaresca Táncegyüttes tisztelettel meghívja Önt és kedves családját, ismerőseit
 
Pesovár Ernő: Életem és a tánc (Pálfy Gyula interjúja Pesovár Ernővel)
című kötet bemutatójára
 
Köszöntőt mond: Dr. Baráthné Molnár Mónika könyvtárigazgató
A kötetet bemutatja: Dr. Gráfik Imre etnográfus, muzeológus, néprajzkutató
Közreműködik: Ungaresca Táncegyüttes
 
Moderátor: Gergó Judit rádiós szerkesztő
 
Pesovár Ernőről

Új hozzászólás