Emlékkonferencia gróf Batthyány Lajos miniszterelnök halálának 175. évfordulója alkalmából a Vármegyeházán

Képgaléria megtekintése2024.10.18. - 08:15 | vaskarika.hu

Emlékkonferencia gróf Batthyány Lajos miniszterelnök halálának 175. évfordulója alkalmából a Vármegyeházán

175 évvel ezelőtt, 1849. október 6-án végezték ki Pesten az első felelős magyar miniszterelnököt, Batthyány Lajost. Az évforduló alkalmából 2024. október 4-én emlékkonferenciát szervezett a Savaria Múzeum és a Savaria Történelmi Karnevál Közhasznú Közalapítvány, a Nemzeti Kulturális Alap és a Vas Vármegyei Önkormányzat támogatásával, az MTA Vas Vármegyei Tudományos Testületével együttműködésben. A program az egykori miniszterelnök mellszobrának megkoszorúzásával vette kezdetét a 48-as téren, majd a korszakkal foglalkozó neves kutatók, történészek tartottak előadást a Vármegyeháza dísztermében.

Batthyány Lajos vasi kötődése közismert: Ikerváron voltak birtokai, és itt kezdte közös életét feleségével, Zichy Antóniával. Az első előadó, Haris Andrea művészettörténész az évek óta üresen álló ikervári kastély történetét elevenítette fel, Hernády Zsolt történész Batthyány Lajos 1845-ös kalandos közel-keleti utazásáról beszélt, Melkovics Tamás történész (ELTE BTK Történeti Intézet) pedig a heterogén társadalmat összefogni képes, „elvek emberének" jellemét festette le Egy jelmezbál nyomában - Batthyány Lajos fellép a közélet színpadára című előadásában.

A délutáni szekcióban Erdődy Gábor történész (ELTE BTK Történeti Intézet) a Batthyány-kormány külpolitikáját elemezte, a politikus nemzeti liberális koncepciójától - amelynek alapeleme a Habsburg Birodalmon belüli teljes önkormányzattal rendelkező (független) alkotmányos magyar királyság megteremtése - a Habsburg ultimátumra (az áprilisi törvények visszavonásának követelésére) adott válaszig, az önvédelmi háború megszervezésééig, majd Hermann Róbert (HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum) történész friss kutatásairól számolt be, Batthyány Lajos nemrégiben előkerült börtönleveleivel kapcsolatban. A záró előadást Csorba László történész (Budapest Történeti Múzeum) tartotta Batthyány Lajos szerencséje a tudományos és a kulturális emlékezetben címmel, átívelve az eltelt több mint másfél évszázadot a gróf temetésétől, politikai szerepének változó megítélésén keresztül a jelenig. Az emlékápolás szép példái között megemlítette a szombathelyi Bolyai-gimnázium 1849-es vértanúkat megörökítő emlékfalát.

A konferenciát követően a résztvevők átsétáltak a Smidt Múzeumba, ahol Tangl Balázs történész mutatta be Batthyány Lajos és reformkori nagyjaink tárgyi emlékeit.

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás