Meteoritok - Geszler Mária Garzuly állandó kiállítása a Szombathelyi Képtárban

Képgaléria megtekintése2024.10.19. - 08:00 | Büki László 'Harlequin'

Meteoritok - Geszler Mária Garzuly állandó kiállítása a Szombathelyi Képtárban

Október 18-án Geszler Máriának, a porcelánok királynőjének nyílt állandó kiállítása a Szombathelyi Képtárban. A Kossuth- és Munkácsy-díjas művésznő a közelmúltban a városnak ajánlotta életművének egy jelentős részét. A kiállítás nemcsak őt mutatta be, hanem a családját is.

Geszler Mária Garzuly Kossuth-díjas keramikusművész 1966-tól alkot Szombathelyen, műveit magyar és nemzetközi köz- és magángyűjtemények őrzik. 2023-ban közel ötven kerámiát ajándékozott Szombathely városának.

A Szombathelyi Képtárban október 18-án megnyílt életműkiállítás az ajándékozott kerámiákon kívül a Képtárban, a kecskeméti Nemzetközi Kerámia Stúdióban és a család tulajdonában megtalálható alkotásokra épít.

A művész családjában a zene kiemelt jelentőséggel bír. Geszler Mária Garzuly felmenői, testvérei, gyermekei között hivatásos zenészekkel találkozhatunk (édesapja Geszler György zeneszerző), így a tárlaton családtörténeti dokumentumok - kéziratok, levelek, fotók, kották - is láthatóak. Geszler Mária gyermekei közül Garzuly Gábor grafikái, valamint orvosprofesszor férje, Garzuly Ferenc tudományos és szépirodalmi könyveit is bemutatták.

A komplex családtörténetből kirajzolódó keramikus életút egy több generációs művészcsaládot mutat be, amelynek fókuszában Geszler Mária művészete áll.

A kiállításon köszöntőt mondott Csapláros Andrea, a Savaria Múzeum igazgatója, dr. Nemény András polgármester és prof. dr. Nagy Lajos, a Markusovszky Kórház osztályvezető főorvosa. A tárlatot Nagy Anna esztéta ajánlotta az érdeklődők figyelmébe.

A kiállítás kurátorai Geszler Mária Garzuly és Czenki Zsuzsanna voltak. 

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás