Kötődések - Sálakkal öltöztették fel a Művészeti Szakgimnázium udvarát

Képgaléria megtekintése2024.10.22. - 14:30 | Büki László 'Harlequin'

Kötődések - Sálakkal öltöztették fel a Művészeti Szakgimnázium udvarát

A Szent Anna Ház közössége által horgolt, közel 4km hosszú sálakból készült installáció a Művészeti Szakgimnázium udvarán az iskola textilszakos hallgatóinak és tanárainak összefogásával, az Egyházmegyei Karitásszal együttműködve. A kiállítást Horváth Soma, Szombathely Megyei Jogú Város alpolgármestere nyitotta meg, köszöntőt mondott Magyarósi Richárd, a Szombathelyi Művészeti Szakgimnázium és Technikum, Képző- és Iparművészeti igazgatóhelyettese.

A történet hónapokkal ezelőtt kezdődött: a Szent Anna Ház közössége Lórántné Dombai Éva és a ház akkori vezetője, Vas Péter 'Bexter' kezdeményezésére sálkötési akciót hirdetett, aminek eredményeként több hónapon keresztül horgolt-kötött több mint 120 ember, hogy elkészüljön az ország legnagyobb sálja! Elkészült, 3.9 km hosszú lett. Most ennek egy töredékét használta kültéri installációjához a Művészeti Szakgimnázium.

Az installációval környezetünk védelmére és az összefogás fontosságára hívta fel a figyelmet az intézmény. A több generáció által létrehozott, színes elemekből összeálló alkotás az épített és természetes környezet kapcsolatában jelenik meg. Az újrahasznosított fonalakból horgolt sálak körülölelik az elemeket, átszínezik és óvják őket a külső hidegtől. A fonalak hurkai, a cérnák öltései az összekapcsolódást szimbolizálják.

A textil- és szövő szakos hallgatók és tanárok összefogásából született installációban közel tízen működtek közre, két héten keresztül "öltötték" fel a karitászos sálakat az udvari "tereptárgyakra" (fa, pad, kerítés, bejárati oszlop).

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás