Hangverseny nemzeti ünnepünk tiszteletére (okt. 25.)

2024.10.24. - 10:00 | vaskarika.hu

Hangverseny nemzeti ünnepünk tiszteletére (okt. 25.)

Helyszín: Bartók Terem

Dátum: 2024.10.25.

Október 25-én nemzeti ünnepünk tiszteletére Beethoven Egmont-nyitánya, Liszt két, valamint Kodály egy műve hangzik fel. Szólista Magyar Valentin, vezényel Hollókői Huba.

2024. október 25., péntek

19.00 óra - Bartók Terem

Mozaik-bérlet / 3.

Műsor:

Ludwig van Beethoven: Egmont - nyitány Op. 84 
Liszt Ferenc: A-dúr zongoraverseny Nr. 2.
Liszt Ferenc: A bölcsőtől a sírig - szimfonikus költemény 
Kodály Zoltán: Marosszéki táncok

Szólista: Magyar Valentin

Vezényel: Hollókői Huba

Jegyár: 5500 Ft

A hangverseny programösszeállításánál kiemelkedő szerepet kapott a szabadságért, az emberi lét minőségéért vállalt határozott kiállás művészi megjelenítése. Ezek voltak azok az értékek, melyekért 1956-ban küzdött a magyar nép. 

Az Egmont-nyitány talán csak sorsszerűségből vált 1956 zenei jelképévé, pedig a mű témájában tökéletesen kapcsolódott az eseményekhez. Goethe Egmont című drámájához, aminek története a németalföldi szabadságharchoz szorosan kapcsolódik, Beethoven komponált kísérőzenét. Ennek a műnek a nyitánya volt a rádióból legtöbbet sugárzott zene Magyarország történetének meghatározó napjaiban. 

Liszt A-dúr zongoraversenye harcias és férfias hangvételével kiválóan illeszkedik a hangverseny szellemiségéhez, míg A bölcsőtől a sírig című szimfonikus költemény középső tételében jelenik meg a létért zajló küzdelem. 

A hangversenyt záró Kodály-mű pedig tisztelgés az egyetemes magyarság előtt, hiszen tematikus világa az erdélyi dallamkincsre épül. 

A Bartók Teremben először találkozhatunk két fiatal magyar művésszel: Hollókői Huba karmesterrel és Magyar Valentin zongoraművésszel.

Hollókői Huba - Vezényelni született

Hollókői Huba karmester 2022 óta a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar művészeti vezetője.

Nemzetközileg elismert karmesterként a világ vezető zenekaraival dolgozott, köztük a Netherlands Philharmonic Orchestra-val és a Lahti Szimfonikus Zenekarral. Operarendezőként és hegedűművészként is nagy sikereket aratott.

A hangverseny repertoárja méltó tisztelgés nemzeti ünnepünk előtt, élje át Ön is karmesterünk és művészeink emelkedett hangvételű előadását.

Magyar Valentin - A zongoraművészet fiatal csillaga 

Magyar Valentin zongoraművész fiatal kora ellenére már számos rangos nemzetközi verseny győztese és elismert művész.
A Zeneakadémia és a berlini Hanns Eisler Zeneakadémia hallgatója, ahol Farkas Gábor, Várjon Dénes és Kirill Gerstein tanítványaként fejlődik tovább.

Számos díjjal kitüntették, többek között a Junior Prima-díjjal és a Cziffra Fesztivál díjával. Ne hagyja ki, hogy élőben hallhassa ezt a kivételes tudású tehetséget!


2024/2025 MŰSORFÜZET

JEGYIRODAI jegyvásárlás:

Savaria Szimfonikus Zenekar Jegyiroda
9700 Szombathely, Rákóczi Ferenc utca 3.
Telefon: +36-94/314-472
E-mail: laszlone.andrea@sso.hu;
Nyitvatartás: hétköznap : 9:00-14:00- ig

Új hozzászólás