Fészkes fene és a radai rosseb - nemlétező tárgyak tárlata

Képgaléria megtekintése2008.10.18. - 13:50 | Büki László 'Harlequin'

Fészkes fene és a radai rosseb - nemlétező tárgyak tárlata

Rézfaszú bagoly, röhögésinger, kojaknyalóka. A standup comedy moguljait megszégyenítő humorral fűszerezve nyitotta meg a nemlétező tárgyak tárlatát Buzás Mihály fiktív-tárgyelemző és rekettyés analizátor. A korántsem hétköznapi kiállítás a magyar verbális kultúra azon szereplőiről szól, melyekről nap, mint nap beszélünk, de még senki nem láthatta őket. Vagy a kedves olvasó tán találkozott már a radai rossebbel? Halvány lila dunsztja sincs? Ha nem, hát itt az ideje!

HIRDETÉS

A rendhagyó tárlatnyitó az 55. Függetlenfilm Fesztivál első napján csalta ki a közönségből a „nevetés ezüsttallérait". A kiállítás-felvezető komolysága, szellemessége - ahogy azt később megtapasztalhattuk - párban járt a kiállított tárgyak „nemhétköznapiságával", a másként gondolkodás abszurd, de kacagtató nyelvöltésével.

Mielőtt az aulából a kamaratermi pihenőn helyet kapó kiállítást vizuálisan birtokba vettük volna, a lépcsőn interaktív „mostmutasdmeget" szeánszolt a két verbális idiotizmustól sújtott tárlatelkövető, Buzás Mihály és Zugmann Zoltán (utóbbi a „magyar degeneratív dramatika korintoszi oszlopfője" megtisztelő titulust is birtokolja egyben). A cél az volt, hogy ráhangolják a gyanútlan közönséget és kicsit bemelegítsék agytekervényeiket az egy szinttel feljebb eléjük táruló látványra. A kiállított tárgyak valójában három „elborult elme" nevéhez köthetők, a harmadik, Túri Erzsébet, a Magyar Operettszínház díszlettervezője.


A falnak is füle van - Fészkes fene (a kis piros, ott középen) - Lába sem éri a földet

A kiállítás már több tucat helyen kiváltotta a nevetésingereket, ami azért is érdekes, mert a tárgyak nem időtálló anyagból készültek, így aránylag rendszeres kiállíthatóságuk - elsősorban sérülékenységük miatt - kétesélyes. További, a kiállítás ellen ható körülmény még, hogy egyrészük elveszett, másik részüket ellopták, s volt, amit eladtak az ötletgazdák. De ennél is érdekesebb az a tény, hogy külföldre is több meghívást kapott a tárlat, holott az ember azt gondolná, hogy az olyan "verbális idiotizmusok", mint a halvány lila dunszt, a fészkes fene, a fába szorult féreg, a rézfaszú bagoly (bubo cupropenis) vagy épp a már említett radai rosseb kifejezetten hungarikumok. Egy részük. De vannak nemzetközileg is értelmezhető részei, ezért a kiállítás már megjárta Európa számos fővárosát (pl. Berlint, Prágát) is.


Kígyót melenget a keblén

Képgalériát addig nem rakunk ki, amíg a kiállítás tart, de néhány eszement tárgyat felvillantunk képileg. Ma és vasárnap még lehet egy utolsó rohamot indítani a nemlétező tárgyak nagyon is létező élménydózisáért a Savaria Filmszínházba. Zárszóként - mert istentelenül magunk felé hajlik a kezünk - stílszerűen javasoljuk még a kiállítás tárgyai közé felveni a fából vaskarikát...


A tárlat egy része optikatávlatból az emeleti pihenőn

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás

Korábbi hozzászólások

Mary 2008.12.05. - 01:02
' A teringettét,a világnak! ' -sajnos,ezzel nem találkoztam,persze az is lehet,hogy erről is tudnátok egy ' belevaló ' képet,vagy szobrot szerkeszteni!
Gratulálok,az 'ötletgazdának' ! Fantasztikusan ' jó formában vannak ' !
István 2008.12.09. - 14:29
Nem tudom volt-e fából vaskarika a kiállításon, elmondanám, hogy én már láttam olyant! Még gyermekkoroban. Egy út szélén volt egy nagy öreg odvas fa. Belebújtam, amikor elment az úton egy szekér. Lógott rajta egy vaskarika. Na, akkor láttam fából vaskarikát!
Gabipapa 2009.01.06. - 17:27
Csodás mennyiségü agytartalékkal rendelkezünk,de csak arra ami nemfontos. Jókat röhögtem! Hogy ez nekem nem jutott eszembe!
Berta Rózsa 2009.01.15. - 09:10
Köszönöm ezt a szívderítő néhány percet! Debrecenben ki lehetne állítani?
A tárgyakat látva eszembe jut egy régi eset. Debrecenből a miskolci társcéghez utaztunk egy kollegámmal. A menetrend szerinti busz a hajdúböszörményi megállóból nem tudott elindulni. Elromlott. A sofőr már vagy tíz perce tüsténkedett, de eredménytelenül.Mi utasok néztük,ahogy kinlódik.Ott ment el mellettünk egy lovas szekér. Egyszercsak a sofőr utánairamodik és kiabál: kollega úr! Kollega úr! A szekér megállt, beszélgettek, majd a kocsis adott egy darab drótot a sofőrnek. Ő "megdrótozta" a buszt, és megsem álltunk Miskolcig.
Azután hónapokig ha nevetni akartunk a munkatársammal, csak annyit mondtunk "kollega úr". Nekem ez a "kollega" felfér a "lába sem éri a földet" mellé!
Kandra György 2009.01.18. - 22:18
Hol van a véka alárejtett vélemény?
Harle 2009.01.18. - 23:15
Ott, ahol a falra hányt borsó. Tervben... :) A magyar nyelv számos ilyen és ehhez hasonló nemlétező fogalmat ismer, aminek csak egy töredéke került kiállításra. Az alkotók fantáziája pedig ugyanolyan határtalan, mint az olvasóké.
sutu 2009.01.28. - 11:23
Még gyerekkoromban tanultam nagyapámtól, hogyan lehet fából vaskarikát készíteni:
1. Először egy egyszerű fakarikát készítünk (ez egyértelmű, fából kell kiindulni)
2. Ha megvan, akkor feltesszük a padlásra és ott hagyjuk néhány évig.
3. Ha minden jól megy, egy idő után tapasztalni fogjuk, hogy belement a szú. (ha puhafából készült akkor a puhafa szú, ha keményfából, akkor pedig a keményfa szú)
4. De ez mindegy is, a légyeg, hogy a fakarikánk most szuvas.
5. És most jön a lényeg: kipiszkáljuk belőle a szút, és marad a VAS. Kész is!
Icus 2009.01.31. - 06:02
Ismeritek a "szögletes karikát"? Ez egy bőrdíszmű kellékeket áruló számlán volt feltüntetve megnevezésként.
Én láttam is. De kerek volt! Akkor miért nevezték el "SZÖGLETES-nek???
Sosem árulták el.
kruger 2009.02.01. - 19:31
No és a kivágja a rezet vagy a b*ssza a rezet mennyire tárgyiasítható? :-)
Papp Andrea 2009.02.04. - 00:15
Ezt a kiállitást láttam az Esti Showder felvételén is. Kicsit irigyeltem a gyüjtemény tulajdonosát amiért ott állhatott Fábry Sándor szine elött. A réz***ú baglyot nekem is sokat emlegették, ha éjjel másztam haza. Nem fész hogy elvisz a réz***u bagoly? Egy Békés megyei ismerös családnál hallottam ezt a kérést! Akkor már sokat jártam felvételekre, melyek miatt éjjel kellett hazamenni.
igenis 2009.02.28. - 01:38
kojak-nyalókát pedig igenis ettem! nem is egyet!
annak idején a suli-büfében árulták (meg egy csomó abc-ben is). fehér színe volt, rajta csoki-bevonat. ha lenyaltad a csokimázat, fehér lett, ezért kojak-nyalóka (olyan volt, mintha kopasz lenne)
Tyuxem 2009.04.30. - 14:02
A Kojak-nyalóka azért volt az, mert Kojak hadnagy (Telly Savalas) - ha még valaki emlékszik a '70-es évek nagy sorozatára - szájában szinte állandóan ott volt.
Megjegyzem Fábry előtt állni azért még nem akkora megtiszteltetés hogy eldobjam magam. Mondjuk Sanyinak igen.
Azért emlékezzünk Karinthy Frigyesre, neki is volt néhány "találmánya".
És milyen a tábori fa3,14na? Főleg műanyagból!
Kanyarfúró?
Baktertojás?
Stb.
Lőrincz József 2010.07.05. - 14:03
Szédületesen jók! Szeretném tudni, látható lesz-e Budapesten?A teljes tárlatot kellene látni, hogy tudjam, van e ezeken tul az Én tarsolyomban ami itt nem látható! Üdvözlettel József
bravó 2010.08.03. - 15:55
Amint a nótából tudjuk, a fészkes fene az fekete.
http://www.zeneszoveg.hu/lyrics.php?lc=4044
Tehát a kosárkában ücsörgő piros valami nem lehet az.
Harle 2010.08.03. - 22:20
No és a művészi szabadság? :DD
freeze 2011.05.10. - 05:54
Ez eszméletlen! :-D Bár nem ildomos (ez is lehetne közte), de néhány elterjedt káromkodás is beférne szerintem. Sajnos élőben nem tudtam-tudom megnézni.
Bibok Anikó 2011.07.17. - 21:28
Betyárjó!
Lacoka 2012.01.30. - 02:54
Rakas ***, tenyerbemaszo pofa, az anyja kinja, nyavaja,
Janka 2013.04.08. - 19:21
Ez a tárlat hol van? Szombathelyen? Köszi!
BLH 2013.04.08. - 19:34
Janka, ez egyszeri és megismételhetetlen volt - sajnos. Buzás Mihály, a tárlat szellemi atyja talán tud segíteni, hol lesz legközelebb látható.
zsiga 2013.09.23. - 20:05
Nagyon klassz ez a kiállítás.
Még egy-két ötlet:tököm öccse, kutyafáját, mit tökölsz, ki a tököm az a…?
csendes éj 2016.04.26. - 19:44
http://www.irodalmijelen.hu/2016-apr-25-1113/jelige-kolhaus-riuk-baratom-rez-ferenc
Egy érdekes történet a cikkhez.