V, mint Fesztivál -Vé-fesztivál, Vásárosfalu

Képgaléria megtekintése2010.08.11. - 09:30 | Sum - Fotók : Izer Nándor Jr. (buliblog.hu)

V, mint Fesztivál -Vé-fesztivál, Vásárosfalu

Bár megkésve tudtunk csak tollat ragadni, mindenképp úgy gondoltuk, állampolgári kötelességünk elmulasztása lenne nem beszámolni a megyehatárunktól kőhajításnyira lezajlott Vé-fesztiválról, melyet immáron tizenharmadik alkalommal rendeztek meg Vásárosfalu szívében. Mystery Gang, Fish!, Bőgőmasina, és sokan mások a Greedy Fly otthonában, és szervezésében.

Ahogy odafelé tartottunk a Beledből Vásárosfaluig cirka 3 kilométeres szakaszon, többször megfordult a fejünkben, hogy Vé, mint Vásárosfalu, vagy Vé, mint Vérbosszú akar-e lenni e fesztivál nevének alfája, és Vé, mint Végre-valahára, vagy Vé, mint Vétek abbahagyni lesz-e az omegája, és eme kétes gondolatokkal parkoltunk le két parasztház között egy kapualjban, hogy ott, azaz emögött a kapu mögött van a fesztivál. Meglepő, de beljebb hatalmas szabad terület feküdt alánk, ami legalább kétszer nagyobb volt, mint az Alterába területe, kétszer annyi sörpaddal, amik gondosan óvó sátrak alatt helyezkedtek el, és huszadannyi - azaz körülbelül 250-300 - emberrel, bár a számításaink a buli ingyenességéből fakadóan nem mérhetőek, pusztán a tapasztalati szemmérték mondatja.  A Vas megyében is gyakran megforduló Greedy Fly zenekar, mint házigazda egy-két nagyobb puttonyú támogatóval ilyen helyszínen egész biztosan össze tudna hozni egy legalább ötezer lelket számláló többnapos rendezvényt is - idén ez a pénteki nap volt a fesztivál, a szombati pedig a falunap -, de egyelőre úgy tűnik, mintha a rendezvény a környező falvaknál tizenharmadikra sem akart volna messzebbre eljutni. A környék általában csendes mivoltát most platóról vezérelt hangosítással meghajtott korrekt méretű színpad zajai hiteltelenítették, és a bolti áron kapható italok mellett a fesztiválérzetet erősítő grillcsirkeillat is a levegőben terjengett megfelelő mértékben. Összesen két darab toi-toi volt, ami végülis nem volt kevés, ami miatt azonban muszáj kitérni rá, az a luxuskivitel miatt van: kívülről csoffadt műanyag toi-toinak tűnik, belül kerámia angolvécé, kerámia csap, vezetékes víz, tartály, lehúzó kar, 25W-os izzó a le-felkapcsolható lámpában, épp, hogy kicsempézve nem volt 150 centiig. Nyilván nem túl gazdaságos, és vízkímélő mozdulat lenne ilyeneket tenni más fesztiválokra, de itt nagyot ütött.


Érkezésünkkor a Pigs Might Fly tolta a színpadon, a nem olyan emberfeletti tízen-húszfős tömegnek, de láthatóan jól szórakozott zenéjükre Gyuri és Klárika, azaz a felfújható krokodil, és rája alakú matracpáros, akik egész este aktív résztvevői voltak a hangulatteremtésnek, és nem tudni, hogy közben változtattak e gazdát, de hogy még az utolsó zenekar alatt is rendületlenül a dühöngőben nyomták, az biztos. A kedvükért a budapesti zenekar elővette a legjobb formáját, és egy nagyon jó hangulatú zúzást, hajpörgetést helyeztek el a fesztivál területén.  Utánuk a házigazda jött, és egyetlen apróság híján ők is tökéleteset alkottak, csak a vokál ne lett volna folyamatosan egy picivel alatta a megfelelő hangnak. A hamiskásság - hamisság eléggé rányomta a bélyegét a koncertjükre, hiába volt ez az egyetlen aprócska hiba, kihatott az egészre, és nagy valószínűséggel egy kicsivel több kontrollal elkerülhető lett volna, persze ebbe már senki se láthat bele. Gyuri és Klárika élvezték, és ez a lényeg.


Kis félórás szünet után a NEO helyett beugró Mystery Gang tette légies rockabilly-cadillac-cabriová a színpadot, benne csücsülve pedig azt vettük észre, hogy egyáltalán nem ismerősek a számok, sem szövegre, sem dallamra, mégis ritmusra és hangzásra teljesen műfajtiszták, ismeretlenül is ismerősen csengenek. Habár szolidan hasonul az exdobos Fácán besimuló minimál dobjátékához, Tamási László ritmusai remekül pörgő alapot biztosítottak a számok alá, és a maximumra duzzadt tömeg is egy ritmusra mozdult. Ezután a Fish! funk-rockja miatt nem tudott leülni egy sörre szegény közönség, mert ők megintcsak egy olyan banda, akik egy ilyen kis nagyfesztiválon elég húzó nevek, fél füllel hallgatva is feldobnak a felhőtlenül élvezhető dallamos ál-pop muzsikájukkal. Másik fülünk közben már Bőgőmasináéké volt, ugyanis Marton Gábor dobossal és Németh Dia énekessel, helyütt Hanisch András trombitással, és néhány keresztülfolyó zenekartaggal ittuk a sörünket diskurálgatva. Kiderült, hogy utolsó találkozásunk óta Gabesz apuka lett, ezúton is gratulálunk neki, Dia pedig még nyomja a NYME SEK padját. Ide klón-gardedámjai nélkül jött, így elsőre majdnem hogy fel se ismertük. Nem először járnak a Vé-feszten, de szerintük ez mindig egy jó buli volt. Hamar felcígöltek a színpadra, és Gyuri és Klárika legnagyobb örömére hosszasan elhalmozták holdjárásra ösztönző ska-reggae dallamaikkal a füleket. Mivel mi sofőrhöz voltunk kötve, indulnunk kellett, de egész biztos, hogy a masina kifulladásig dolgoztatta a népet, és mikor a másnapi falunap első érkező vendége betoppant, csak egy nagy rakás kifulladt fesztiválozót talált a színpad előtt heverni.

 

Vé, mint Végülis várhatsz ennél többet egy fesztiváltól? Sátorhely rengeteg, kaja-pia olcsó, belépés ingyé', zenekarok barók. (Klozet lehúzós.) Illetik fejben tartani.

A képeket a buliblog.hu-tól kaptuk.

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás

Korábbi hozzászólások

vaksas 2010.08.12. - 21:37
köszi a képeket a fesztivál meg nagyon jó volt . csak egy szó:
Köszönjük !!!