Tűzvarázslók és az ír kocsmapunk – a Savaria Karnevál péntek esti eseményei

Képgaléria megtekintése2010.08.21. - 18:30 | vaskarika.hu

Tűzvarázslók és az ír kocsmapunk – a Savaria Karnevál péntek esti eseményei

Egyértelműen a tűz volt a hívószava a péntek esti történéseknek. Először a Firkin őrült ír zenéje, majd a Kalyi Jag (Fekete Tűz) autentikus cigányfolklórja izzította a Fórum Színpad előtt táncoló-csápoló homo carnevalicus hangulatát, míg a Berzsenyi téren a Magma Tűzszínház lobbanékony előadása volt szó szerint olaj a tűzre! Utóbbinak külön képgalériát szenteltünk!

A városköszöntő felvonulást követően a Firkin együttes mutatta meg magát a Fórum Színpadon. A 2008-ban alakult őrült és féktelen zenekar a modern ír kocsmazenét- mondhatni kocsmapunkot - hivatott meghonosítani hazánkban. Na de hogyan tanultak meg ezek az ír zenészek két év alatt ilyen jól magyarul? Kérdezhetnénk, ha nem tudnánk róluk, hogy a látszat ellenére bizony kis hazánk gyermekei. A csapat azzal a nem titkolt szándékkal állt össze, hogy lazítson, kikapcsoljon, felpörgessen és energiával töltsön fel, és ez a küldetés az idei Karneválon maradéktalanul teljesült. Amerre a szem ellátott, mindenhol ritmusra mozgó, éneklő, kalimpáló embereket láttunk, és a Firkin meggyőző buzdítása és pörgős dallamai miatt mi sem maradtunk egyhelyben.

A közönséggel tökéletesen kommunikáltak, tapsoltattak, énekeltettek, CD-t reklámoztak, sőt még a színpad mellett forgolódó lándzsásokat is megkérték: suhintsanak párat úgy fejmagasságban, hogy legyen már végre valami. Bocs srácok, másfél óra ír kocsmapunk teljes gőzzel, az nem valami? A Firkin így az idei Karnevál egyik legnagyobb durranása és legüdébb színfoltja lett. (vorinori)

Maradtunk a Fórum Színpad előtt, hisz az autentikus cigányzene világszerte megsüvegelt reprezentánsa, a Kalyi Jag pengette-húzta a talpalávalót. Több mint három évtizeddel ezelőtt, Varga Gusztávnak, a zenekar alapítójának volt egy álma: dalokat énekelni és írni Európában elsőként saját anyanyelvén, cigány nyelven. Létrehozta a Kalyi Jag együttest, melynek híre futótűzként járta be az egész világot, egycsapásra világsikereket értek el. Számos világkörüli turné és platinalemez után is tovább dolgoznak, folytatják küldetésüket, a legeredetibb cigány népzene nagyköveteiként.

Koncert után a Magma Tűzszínház tűzjelmez varietéjét élvezhettük tűzvédelmileg is biztonságos távolságból. Az előadás alapját Farkas Linda csodálatos tűzjelmezei képezték, s nézőként feledhetetlen élményt kaptunk Magyarország legjobb tűzzsonglőreitől. A látványos tűzshow-nak külön képgalériát szenteltünk! (BLH)

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás