A gondolat teremtő ereje

2008.10.22. - 07:30 | Horváth Eszter 'Maszi'

A gondolat teremtő ereje

Babonák, varázslás, gyertya-mágia, Feng Shui, filozófia, horoszkópok, és még sorolhatnánk. Az ezotéria mint olyan, körbevesz a mindennapokon, lapozható formában lekacsint a polcról a könyvesboltban, csilingelve köszönt, ha alumínium testét megfújja a szél, életvezetési tanácsokkal lát el. De mégis milyen? Utánanéztünk – az ezotérben.

Szögezzük le mindjárt az elején: az ezotéria jelenség. No nem modernkori találmány, de az információs társadalomnak köszönhetően mostanság rendkívül gyorsan terjed. És persze divat. Merthogy egyre többen azért folyamodnak kártyák, könyvek, táltosok segítsége után, mert az trendi. Csak azt felejtik el, hogy az ezotériában - csak úgy, mint minden másban - hinni kell.

Bármelyik irányzatot vesszük is alapul, a történet lényege nagyon egyszerűen az önmegismerés, illetve a világgal és önmagunkkal való kiegyensúlyozott kapcsolat kialakítása. Ezt bárhogy megtehetjük: akár a tudatalattin keresztül, az univerzum segítségül hívásával, vagy Feng Shuival. Vannak persze sokan, akik óriási balgaságnak tartják a dolgot, és félreértés ne essék, nekünk sem az a célunk, hogy szakkört indítsunk. Az viszont biztos, hogy az ezotérikus tanácsok megfontolásával kényelmesebbé, élhetőbbé tehetjük életünket.

Feng Shui

A térrendezés évezredes tana. A Feng Shui a természeti törvények tudatos és következetes alkalmazását tartja szem előtt, hiszen bolygónkon minden energia. Ez azt jelenti, hogy minden földi eseménynek megvan a maga rezgésszintje, és az azonos rezgésminőségek vonzzák egymást. Ez a vonzás univerzális törvénye. Vagyis ha alacsony szintű energiával rendelkezünk, akkor az alacsony szintű eseményeket vonzzuk be. A Feng Shui segítségével azonban könnyen kialakítható a harmónia saját magunk és környezetünk energiái között.

A Feng Shui minden területen alkalmazható, lakás, iroda vagy üzlet vásárlása esetén, vagy berendezésnél, személyes problémák megoldásában (legyen ez akár fizikai, akár lelki eredetű).

Az univerzum segítsége

Rengeteg, napjainkban is népszerű bestseller foglalkozik a témával, mint például A Titok című sikerkönyv, s bár hol a vonzás törvényének, hol a szeretet törvényének nevezik a dolgot, tulajdonképpen az univerzum segítségül hívása a feladat. „Az vagy, amit megeszel" - gyakorlatilag ez a nagy igazság, csak más formában: vagyis bekövetkezik, amire gondolsz. Jusson eszünkbe az a jólismert, és annak idején rettegett iskolai szituáció, amikor biztosan kihívtak, ha attól tartottunk, hogy felelni fogunk. Persze ez banális példa, de ha mondjuk reggel rosszul ébredünk, és egész nap csak erre koncentrálunk, akkor bizony semmi sem fog sikerülni. Ez a jól ismert Pygmallion-effektus, az önbeteljesítő jóslat. A vonzás törvénye egyébként nem új csoda: a megoldás a megfelelő önismeret és a hit - magadban, és a dolgokban. A megfelelő szakkönyvek segítséget nyújthatnak, hogy legyőzzük a jó magyar szokást, a pesszimizmust, és hogy örüljünk az apró dolgoknak is.


A tudatalatti

Szinte ugyanaz az elmélet, mint a „kérj, és megadatik". E szerint is érvényes a bevonzás, az elme tudatos használatát helyezi a történések középpontjába. A tudatalatti ugyanis birtokolja az embert - hogy egy kis képzavarral éljünk: szakirodalomból ismerjük, hogy a tudatalatti mentális képesség, egy olyan cél és minőség nélküli teremtő őserő, amely egy az egyben végrehajtja a képzelet által bevésett vágyakat, emellett pedig megvan az a különleges képessége, hogy mindenre emlékszik. A legegyszerűbb befolyásolási mód, ha egy úgynevezett „saját filmet gyártunk", amelyet elalvás előtt játszunk le nap mint nap. S hogy miért elalvás előtt? Mert a tudat olyankor visszavonul, és színpadra lép a tudatalatti. Ha bevéssük a jó gondolatokat, akkor az állandóan dolgozó vonzás-vonzódás csak pozitív irányú eseményeket hoz.

Az ezotéria tehát nem ördöngősség, hanem egyszerű módszer a harmónia, a tudatos élet kialakítására. A fentiekből kiderül, mindegy minek hívjuk: a vonzás törvényéről beszélünk. Ki-ki válasszon számára megfelelő módszert - a cél, hogy jól érezzük magunkat itt a Földön. Az ezotérben.

Új hozzászólás