Miért nem tud a szőke nő jeget készíteni? - egy szőke nő értekezése az agyműködésről

2010.08.28. - 01:00 | Enik

Miért nem tud a szőke nő jeget készíteni? - egy szőke nő értekezése az agyműködésről

Aktuális activitycsata, a játék iránti lelkesültség olykor már átcsap bőszült győzni akarásba. Az éppen versenyben lévő csapat temperamentumosabb tagja rajzol éppen, elkészül a mű. A lapon látható ábra fölé mered az egész társaság, mindenki nagy szemeket mereszt. A pár másik tagjának homlokán izzadtságcseppek gyöngyöződnek. A rajz készítője sürgető arckifejezéssel lesi a választ, mert arról szemernyi kétsége sincs, hogy az általa skiccelt feladvány bárki számára egyértelműen beazonosítható.

Na? NAAAA? A partner még mindig tanácstalan. Nem csoda, hisz a lapon látható entitást egyik játékos sem képes felismerni. Ha jellemezni akarnám, akkor egy az óramutató járásával megegyező irányba elmozduló rögbilabdára hasonlít leginkább, amelynek felső csücskén látható átkötő vonal által határolt területen belül van egy pont, és az aljához két darab L-alakú vonal kapcsolódik. Játékostárs kimeríti a maximális gondolkodási időt:
Nem tudom, fogalmam sincs!
A rajzoló erre csalódottan kifakad: Bazd meg! Nem látod, hogy ez egy béka!?! Kész, a játék folyama átmenetileg megszakad, mert minden résztvevő fetreng a nevetéstől...

Miért van az, hogy valaki fotográfiaszerűen képes visszaadni a látottakat, valaki pedig még egy sematikus vonalábrával is csúfos kudarcot vall? És ami a lényeg, lehet ezen változtatni?

Melyik agyfélteke, miért felelős?

Az emberi agy két féltekére oszlik. A legtöbb ember esetében az agy jobboldali része felelős a kreatívabb, művészi funkciókért, a bal pedig a logikusabb, elemző funkciókért. A két féltekét egy szövettömeg köti össze, amely átkapcsoló állomás szerepét tölti be. Egészséges embereknél az agy integrált egészként működik. A két félteke egyszerre vesz részt a gondolkodásban és a test működésének szabályozásában, azok meghatározó funkciója és ezzel kapcsolatos sajátosságai már az 1800-as évek óta ismertek a tudósok számára. A korszerű vizsgáló eszközök és képalkotó eljárások segítségével sokkal pontosabban behatárolható, hogy a bal agyfélteke felelős a beszélt, az írott nyelv, a logika, a számolási képességek, az elvont, tudományos fogalmak terén való boldogulásért. A jobb félteke felelős a mintázatok, formák felismeréséért, az arcvonásokra való emlékezésért, a művészeti jellegű önkifejezésért, a humorért, a zenéért, a táncért, a képzelőerőért és a téri képességekért. Hajlamosak vagyunk arra, hogy a domináns oldal használatával dolgozzuk fel az információkat, holott a tanulási és gondolkodási folyamatok akkor hatékonyabbak, amikor mindkettőt aktivizáljuk.

Mindezeket átgondolva kapásból két következtetés is adódik. Békarajzoló barátunk nem jobbos dominanciájú. Kívánatos lenne, ha a két félteke működését némiképp lehetne befolyásolni. Ez pedig közel sem sci-fi kategória, hanem nagyon is létező opció.

Az emberek többségét bal oldali dominancia jellemzi - tesztelje Ön is!

Köszönhetően az oktatásunk lineáris jellegének, az emberek többségét bal oldali dominancia jellemzi. A jobb agyfélteke használatának intenzitása viszont fejleszthető különféle tanfolyamok segítségével. Ha valaki eddig még nem kalibrálta az agyműködésének jellegét lebőgéssel végződő békarajzolás által, tesztelheti azzal a copfos női sziluettel, amelyet eredetileg a Daily Telegraph publikált. Aki a forgó női alakot óramutató járásával egyező irányban látja mozogni, jobboldali agyféltekéjét dolgoztatja jobban. Aki az óra járásával ellentétesen, az pedig a balt. Mivel ez a teszt a világháló hazai szörfözői körében nagyon elterjedt, hivatalos minőségben megtett reagálások is érkeztek rá.

Hámori József agykutató, a Magyar Tudományos Akadémia alelnöke szerint a látványos grafikus teszt nem alkalmas arra, hogy eldöntse, melyik agyfélteke domináns. Az Index hírportálnak adott nyilatkozatában kifejti, hogy a biztos megállapításhoz komolyabb vizsgálat szükséges. „A kísérleti alany magasra tett kézzel, folyamatosan beszél. Ekkor a kísérletvezető kis mennyiségű, speciális altatót fecskendez az agyi artériába, ami a bal féltekét pár percre elaltatja. Ha abbahagyja a beszédet az alany, és jobb keze lehanyatlik, akkor bal féltekéje a domináns. Ha továbbra is beszél, akkor a jobb" - mondta a neurobiológus agykutató.

Ha ellazult, kreatív üzemmódba kapcsolok, azonnal meg tudom változtatni az irányt

Meggyőződésem szerint, semmi szükség nincs arra, hogy a kérdés eldöntése céljából szervezetünket tovább terheljük kemikáliákkal. Az agyféltekék működéséről szóló elméleti anyagok beható tanulmányozása, a grafikus teszt elég a bizonyosság megszerzéséhez. Sőt! Arra bíztatnék mindenkit, hogy az első diagnózist se tekintse szentírásnak. Én például azok közé tartozom, akiknek az agyműködése meglehetősen kiegyensúlyozott, ezáltal a női alak forgását kedvem szerint képes vagyok megváltoztatni. Ha elkezdek logikusan gondolkodni, az óramutatóval ellentétesen forog, ha ellazult, kreatív üzemmódba kapcsolok, azonnal megváltoztatja az irányt. A cikkírás folyamatával szemléltetve, amíg a gondolataim igazságtartalmának egészén meditálok, jobbra pörög a lány. Ha viszont a megfelelő szavakat keresgélem mondanivalóm tolmácsolásához, azon nyomban balra fordul. Már az első pillanatban tisztában voltam vele, hogy a forgása csak tőlem függ, ezért némi kísérletezés után rájöttem, miképp válthatok át egyik irányról a másikra.


Ezennel el is érkeztem az eredetileg szánt mondanivalóm lényegéhez. Soha ne fogadjuk el a címkéket, ne adjuk áldásunkat a képességeinket és lehetőségeinket behatárolni igyekvő skatulyázási törekvésekre! Mindennek az alfája és omegája az önismeret. Miután pontosan tudjuk, hol tartunk, bármerre is vehetjük az irányt, korlátaink megléte önmagunktól függ. Nyitottsággal és kíváncsiság által fűszerezett kísérletező kedvvel csodákat tehetünk.

Békarajzoló barátom helyzete sem reménytelen, például beiratkozhat egy jobb agyféltekés rajzolással foglalkozó tanfolyamra. Mindenkinek ajánlom, látogasson el egy a témával foglalkozó weboldalra, és tekintse meg a lehetséges fejlődés mértékét illusztráló alkotásokat! A tanfolyam garantáltan segít abban, hogy az egyszemű, talpas rögbilabdából igazi béka lehessen. A bennünk szunnyadó lehetőség olyannyira nem determinált, hogy a békából még akár királyfi is válhat...

A szőke nő azért nem tud jeget készíteni, mert...

A művészembereknek sincs okuk féltékenységre, az ő kenyerük nincs veszélyben. A tanfolyamon résztvevők nem valamilyen hókuszpókusz révén táltosodnak meg, csupán a látásmódjuk változik. Fogékonnyá válnak mind az apró részletek, mind az egész meglátásának képességére. Mindez ha kiegészül pár alapszintű rajztechnikai ismerettel, kész is a végeredmény.

Az agyféltekék közötti váltás tudatos képessége nemcsak rajzaink minőségén javíthat. Létezik kreatív írással, zenéléssel foglalkozó kurzus is, mindenki kiválaszthatja saját magának a fejlődéshez legnagyobb vonzerőt képviselő kreatív területet. A diszlexiás gyerekek számára például kiváló lehetőség a villámolvasás módszereinek tanulmányozása, mert bizonyítottan változtat a tanulási képességeiken és ebből következően az eredményeiken. Olykor elég csupán a hagyományos módszerek mindenhatóságát megkérdőjelezni, az elavultakat sutba dobni, és az életminőség gyökeresen megváltoztatható. Ha egy kudarcokkal küszködő gyerek sorsa a tét, joggal várható el nyitottság és rugalmasság. Sokszor pusztán csak 10 színes kiemelő filc használata számottevő javulást eredményezhet.

Jómagam teljes mellszélességgel kiállok ezen képességfejlesztő alternatívák mellett. Hiszem, hogy minden embernek alanyi módon jár a kiválóság művészetéhez való hozzáférés joga. Apropó! Amíg el nem felejtem, a szőke nő azért nem tud jeget készíteni, mert elveszítette a receptjét. Bezzeg ha elvégezne egy jobb agyféltekés főzőtanfolyamot!

Új hozzászólás

Korábbi hozzászólások

szilvia 2011.03.24. - 02:15
az jó vagy rossz ha mind a két agyfélteke egyensúlyban van?