A Magyar Dal Napja - részletes program és zenekari ismertető (szept. 12)

2010.09.07. - 01:50 | vaskarika.hu

A Magyar Dal Napja - részletes program és zenekari ismertető (szept. 12)

Helyszín: Szombathely, Fő tér

Dátum: 2010.09.12.

A Presser Gábor által életrehívott kezdeményezés kinőtte a fővárost, és ezentúl a vidéki városok is lehetőséget kapnak a bekapcsolódásra. Koncepció, hogy minden helyszínen a helyi erők vigyék a műsor gerincét, így szeptember 12-én, Szombathely főterén Géza és Meggie, a Violet Eye, a Vouler Mouche, a Kocsmazene, az Ocho Macho és a Heaven Street Seven dicsőíti a hazai dalt.

A Magyar Dal Napja sokszínű, gazdag eseményfolyam. Ezen a napon mindenkinek szól a dal, minden előadó eljut a maga közönségéhez, a legkényesebb ízlésű zenei ínyenc is talál hallgatnivalót a kínálatban. Az esemény szervezői szeretnék, ha ez a nap igazi ünnep lenne, ha minden zeneszerető ember részesülhetne az együtténeklés semmihez sem hasonlítható élményében. Ezért igyekeztek a 2010-es kínálatot a tavalyihoz hasonlóan izgalmasra hangolni.

2010-ben Szombathely először csatlakozik az eseményhez az AGORA Szombathelyi Kulturális és Turisztikai Központ szervezésében. A fő rendező elv a sokszínűség és a helyi zenekarok felkarolása. Minden zenekar más műfajban, „mindenki másképp csinálja". A híres dal sajátos feldolgozásban szinte minden produkciónak része lesz!

A részletes szombathelyi program:

14.30-15.00 GÉZA ÉS MEGGIE

Horváth Meggie és Peltzer Géza duója: „Kuplék, sanzonok, régi magyar táncdalok"

Az énekes Meggie és Géza tíz éve zenélnek együtt. Meggie autodidakta énekes, csodás hangszíne és remek előadói stílusa több műfajra is alkalmassá teszi. Géza profi tánczenész. Kuplé- és sanzonműsoruk által lettek ismertek. Harmonikakísérettel francia sanzonokat játszanak, elsősorban Edith Piaf által ismertté vált dalokat. Előadásukban a füstös francia kiskocsmák konyak illatú atmoszféráját varázsolják a színpadra, a közönséget pedig sodorja a sanzon meghittsége, a kuplé pikáns incselkedése és a dzsessz bódító dallama.

Az előadókról megjelent írásunk:


15.00-15.35 VIOLET EYE

„Új helyi banda a Tizenhét, a Metrosurfing és a Jah' Warriors tagjaiból"

16.00-16.35 VOLER MOUCHE SPECIAL

„Elsőlemezes elektronika vájtfülűeknek!"

A zenekar alapításának ötlete 2005-ben, egy izraeli utazás kapcsán villant be Miski Ádám (elektronika, billentyű) fejében. Az impressziókra épülő lounge zenét játszó, kezdetben elektronikus formáció 2007-ben növi ki magát zenekarrá.

A Voler Mouche korai felállásában elkészült dalok mellé 2008-ban leforgatják első videoklipjüket, a Spring Is Here-t. (A klipet az MTV Hungary azóta is folyamatosan játssza). Ekkorra már érződik a változás szele: „szamuráj kutyafejű" Szarvas Péter (gitár, dalszövegek) és szövegíró barátja, Bánovics Attila tavasszal csatlakozik a formációhoz, együttes munkájukkal teljesedik ki a dalok zenei és szövegvilága.

A zenekar 2008 augusztusában nagysikerű bemutatkozó koncertet ad a Savaria Történelmi Karneválon, és még ebben az évben felölti jelenlegi formáját. ősszel érkezik az új énekesnő, Korponay Zsófia, akinek hangjától életre kelnek a dallamok, és a dobos, Sávoly „Apuka" Péter. A következőkben folyamatosan koncertező Voler Mouche-t a basszusgitáros, Scheer Milán teszi teljessé.

A zenekarokról megjelent írásaink:


17.00-17.30 KOCSMAZAJ

„Alternatív kocsmazene Kispál-rajongóknak!"

A zenekar születése 2000-re tehető. Az akkori formáció igencsak eltér a mai felállástól, mivel a zenekar az évek során kisebb-nagyobb átalakulásokon, átformálódásokon ment keresztül. A zenekar az alternatív pop-rock stílust képviseli, ami napjainkban köztudottan egy igen elterjedt és közkedvelt zenei irányzat lett. A sok kiváló zenekar közül nehéz kitűnni, ám fő céljuk, hogy ennek ellenére megmutathassák a nagyérdeműnek, hogy "...így kell ezt csinálni... "!

18.00-18.40 OCHO MACHO SPECIAL

„Nyolc srác, s mögöttük egy egész város."

2003-ban alakult Szombathelyen, eredeti céljuk egy jó bulizenekar összehozatala volt, de a kezdeti időszak feldolgozásaival aratott sikere arra ösztönözte őket, hogy saját dalokat kezdjenek írni. Miközben bejárták Magyarországot, valamint a szomszédos Ausztriát, a közösen töltött idő és befektetett energia meghozta gyümölcsét: 2007 őszén megjelent háromdalos maxi lemezük, melyet 2008 karácsonyán követett az először szerzői kiadásban megjelenő El Mundo Fantástico című albumuk. A következő év meghozta az átütő erejű sikert: koncertjeik rendre teltházasak, kis klubokban és szabadtéri nagy színpadokon egyaránt megfordulnak, és 2009 őszén megjelent első hivatalos nagylemezük a CLS Music kiadásában.

Azóta megjelent két videoklip, a Savaria Kingston Town, mely Szombathely városának hivatalos dalává vált, és számtalanszor felcsendül a Haladás futballpályáján, valamint az MTV-n. A másik klip az El Mundo Fantastico, melyet a szombathelyi főtéren vettek fel tavaly augusztus 20-án mintegy 6000 ember előtt. A zenekar a sok koncertezés hatására lassacskán elismert vendégévé válik a legtöbb jelentős hazai és osztrák fesztiválnak. Dalaikat magyar, angol és spanyol nyelven adják elő, ennek köszönhetően már Ausztria fővárosában sem ismeretlenek, sőt az ORF rádióállomás felvette dalaikat a játszási listájukra.

A zenekarról eddig megjelent írásaink:


19.20-21.00 HEAVEN STREET SEVEN

„A krézi srácok kifogták Dél-Amerikát!"

A "magyar britpop" vezető együttese 1995-ben alakult, és a hetedik nagylemezén van túl. A komoly nemzetközi sikereket is arató HS7-et elegáns, remekül hangszerelt, gitáralapú számai, nagyszerű hangulatú koncertjei, Szűcs Krisztián jellegzetes éneke méltán teszik a hazai gitárpop legnépszerűbb csapatává. Minderről a hazai és nemzetközi díjak, a jelentős kritikai elismerés mellett a közönség stabil szeretete is tanúskodik.

A HS7 története '95-ben kezdődött, ők is angol nyelven kezdtek zenélni - olyan hitelesen, hogy sokan azt hitték, ők valami véletlen folytán Magyarországra keveredett, angol anyanyelvű zenekar. Két, teljes egészében angol nyelvű lemezük, a Tick tock no fear és a Goal után a Budapest Dolls című dolgozatuk volt az első, amin már magyarul is megszólaltak, nem kisebb slágerekkel, mint a Valami és a Hip hop mjúzik. (Utóbbi mellett jelent meg kislemezen a zseniális Ne nézzen úgy rám című, mondhatni sanzon.) Aztán jött a Cukor, ami már kizárólag magyar dalokat tartalmazott, és ami meghozta és bebetonozta a zenekar hazai sikerét. Aztán jött a Kisfilmek a nagyvilágból, a Szállj ki és gyalogolj, majd a Tudom, hogy szeretsz titokban, tavaly pedig a Jazz.

A Heaven Street Seven-ről itt írtunk:

Új hozzászólás