"Olyan nincs, hogy boldog szingli", avagy a sztereotípiák tesznek igazán boldogtalanná?

2010.10.02. - 00:45 | Enik

"Olyan  nincs, hogy boldog szingli", avagy a sztereotípiák tesznek igazán boldogtalanná?

33 éves nő, ébresztő funkcióval ellátott vibrátora csiklandozza ki az ágyból. Good Morning Sweetheart, duruzsolja kis kedvence. Zuhanyzás után a nő jóleső érzéssel csodálja vadiúj nonfiguratív tetkóját. Csak azt sajnálja, hogy a masszőre előbb látja majd, mint a barátnői...
Prof. Dr. Bagdy Emőke szakmai kvalifikáltsága révén méltán kaphat jogosítványt Mesterkurzus vezetéséhez. A szimpatikus hölgy két lábon járó pszichológiai könyvtár, de ez mellékes, ha figyelembe vesszük, hogy felgyorsult világunkban a lélekbúvár megállapítások tempósabban változnak, mint a frizuradivat. Lehet, hogy Emőkének a hajviseletén kívül azon téziseit is aktualizálni illenék, miszerint: Olyan nincs, hogy boldog szingli!

Kisebbfajta vihart kavart szerkesztőségünkben Prof. Dr. Bagdy Emőke múltheti előadása, melyben a jól működő párkapcsolat titkairól beszélt. Akkor két kolléganőnk is írt pro a hallottakról, most pedig itt a kontra. A szinglik védelmében!

33 éves nő, ébresztő funkcióval ellátott vibrátora csiklandozza ki az ágyból. Good Morning Sweetheart, duruzsolja kis kedvence. Zuhanyzás után a nő jóleső érzéssel csodálja vadiúj nonfiguratív tetkóját. Csak azt sajnálja, hogy a masszőre előbb látja majd, mint a barátnői. Gardróbjában a leghautecouturebb cuccot választja ki. Élvezettel szívja magába a méregdrága holmik illatát, és önigazolóan summázza, hogy a konyhát megszüntetve kibővítette eme szentélyt. Már majdnem elmosolyodott elégedettségében, de mégsem tette, hisz a megfontolatlanul előidézett mimikai ráncok eltüntetésének költsége tetemes. Délben a csajokkal ebédel, találtak egy menő helyet, ahol a fitneszsaláta levelei is a kívánalmaknak megfelelően trendin fodrozódnak. Délután vérre menő míting az offiszban, de majd este beiktat egy soron kívüli step aerobik edzést lazulásképpen. Mielőtt elhagyná az otthonául szolgáló szuper igényes enteriőrt, pillantása a komódon fekvő fotóalbumra esik Arra gondol, pakol a Gucci táskájába némi friss zabot, mert hátha éppen ma bukkan fel a szőke herceg fehér lovon. S ha Mr. Igazit és a lovat is kellőképpen sikerül  beetetnie, talán az albumban sem csak partifotók lesznek a jövőben.

Snitt! És most bevágunk egy jóérzésű, hagyományos lelkülettel összerakott honpolgárt, aki köp egy derekasat, aztán elkurjantja magát: Fujj, ezek a mocskos szinglik önző dögök! De legalább nem boldogok, mert olyan ugyebár nincs!


Mesterkurzus helyett mesterkuruzslás?

Vitriolosnak tűnő, szociológiai bevezetőm nem a véletlen műve. Azok közé tartozom, akik nem tartják túl bölcs dolognak, ha a „szingli" betű-permutációval meggondolatlanul dobálózik valaki, pláne egy olyan szakmai reputációval büszkélkedő személy, mint Prof. Dr. Bagdy Emőke. Mesterkurzus helyett mesterkuruzslásnak tartom azt a cinkos közreműködést, amelynek során ezzel az importált fogalommal a társadalmi szintű mulasztásainkat még tovább palástoljuk.

Véleményem szerint nincs olyan, hogy szingli, legfeljebb a Sex and the City sorozatban, de számomra ők sem csak visongó mutánsok.  Az úgynevezett szingli Made in Hungária tagozata számokban kifejezhetően 4%. Igen, ők azok, akik tudatosan és örömmel vállalják a párkapcsolatok kötöttségétől mentes, énközpontú, az élvezeteket kiemelten preferáló életvitelt, amelyet ráadásul eszük ágában sincs reprodukálni. Ők azok a 4%, akiket ha kiszeramérabávatagnak is hívunk, szabadon rendelkeznek az életük felett, vállalva ezen létforma minden lehetséges következményét.

No, igen! Akkor mi a helyzet azzal a százalékban bátortalanul meghatározható, ámde semmiképpen nem elhanyagolható méreteket öltő, felnőtti csoporttal, akiket hárítóan, kollektív felelősségünket mismásolva szinglinek titulálunk? És egyáltalán kik ők?

Véleményem szerint Magyarországon döntő többségében nőkből álló személyek összessége, akik a követendő mintákat egyre inkább nélkülöző, totális értékválságtól szenvedő világban a lehető legjobb tudásuk szerint próbálnak létezni és túlélni. Oldalak sokaságát lehetne megtölteni arról, hogy ezen szereptévesztett, sokszor kényszer szülte magánytól küszködő emberek miért kerültek ilyen helyzetbe. Én most csupán a teljesség igénye nélkül címszavakat szeretnék felsorolni a vélelmezhető okokból tallózva:


  • A felsőoktatásban szerzett végzettség értéke aránytalanul felbruttósodik, a képzés időtartama kitolódik.
  • A munkaerőpiacon való térnyerést sokszor a munkáltatók részéről történő kizsákmányolás tovább nehezíti.
  • Hiába a szexuális forradalom minden vonzatával, egyre kevesebb idő és lehetőség adódik a szabad párválasztás gyakorlására.
  • A férfiak túlzottan dédelgetik a szabadságukat, a nők pedig túlzott igényességgel közelítenek az ideális, oldalbordát kiválasztani képes hímpéldányokhoz.
  • Az életösztönökkel szembeforduló, a tehertétel elől menekülő kérdéses célcsoport Májá fátylába gabalyodik, amelyet a fogyasztói mátrix testesít meg.
  • Az anyagi javak szinte kötelező jellegű hajhászása fokozza az elszigetelődés jelenségét.
  • A társadalom atomizálódik, az egyéni érvényesülés dominanciája nyilvánul meg mindenek felett.
  • A nők emancipációjából kifejlődött akarnok feminizmus véleményem szerint csupán önvédő mechanizmus, menekülés vállalhatatlannak tűnő terhek elől.

Az ideális nő társaságban dáma, konyhában szakácsnő, az ágyban kurva 

Mint ismeretes, az ideális nő társaságban dáma, konyhában szakácsnő, az ágyban kurva. Emellett mindig olyan, mint aki épp a divatlapokból lépett ki, 25 évesnél semmi esetben sem néz ki többnek. Ha netán 30 éves kora tájékán egy munkahelyi felvételi beszélgetés során azért diszkriminálják , mert van kisgyermeke, vagy pont azért, mert nincs, de még lehet, akkor ezen hölgyek helyében lehet, hogy én is úgy döntenék, hívjanak nyugodtan szinglinek, és felejtsenek el!

Úgy gondolom, óriási felelőtlenség egy szakember részéről ilyen súlyos sztereotípiával dobálózni, amely egyben negatív előjelű prekoncepció is. Meg vagyok róla győződve, hogy a természeti törvények, amikor csak lehet, felülírják az emberi hülyeséget, és ha valaki az életösztön ellenében cselekszik, arra jó oka van.

Na, jó! Játsszuk azt, hogy mégis léteznek szinglik! Akkor miért is ne lehetnének boldogok?

Apácák - szinglik? Naná! Boldogok?  Miért ne? Talán kedves Emőke úgy gondolta, hogy eleve azért boldogtalanok, mert pár nélkül nem lehet egy ember élete teljes?

Értem én, hogy az ő véleménye szerint a szerelem szimbiotikus fázisa után, ami egy primitív idealizáció( sic!), létre kell jönnie a harci indulókkal feltüzelt, életre szóló szövetségnek. Ásó, kapa, nagyharang és egyéb munkaeszközök jóban-rosszban. Tisztességes szimbiózisban az ember elhelyezkedik ugyanazon gatya két szárába, és fába szorult féreg módjára visítja: egyedül nem megy...egyedül nem megy.....

Szerintem pedig igen! Továbbá arról is meg vagyok győződve, hogy a legjobb párkapcsolatban - ezáltal a legműködőképesebb szövetségben -  pont azok élnek, akik önmagukban is boldogok.  Ezek az emberek ugyanis a párkapcsolatban nem a hiányzó részüket keresik, nem más életenergiáit szipkázzák, nem játszmáznak. Egy párkapcsolatban nem végtelen, sőt konkrétan behatárolható azon lyukak száma, amelyet érdemes betömni. Képzeljük el, hogy társkeresés során egy tábla azonosítja érettségünket és felkészültségünket:

IDEÁLIS TÁRS. Azt jelenti, önmagam teljes vagyok. Mennyi az esélyem, ha csak betűfoszlányokat felmutatni képesen indulok a hiányzó felemért? Akinek például csak annyi szerepel a tábláján, hogy IDEÁL.., na tőle mentsem meg mindenkit a szövetséget preferáló szimbiózistündér. Ő az a leendő társ prototípus, aki saját hiányosságai tömkelegét vetíti ki elvárások szintjén a partnerére.

Zárógondolatként arra kérnék mindenkit, kiemelt tekintettel a szakembereket, hogy ne fabrikáljunk értelmezhetetlen, általánosító fogalmakat, mert azokból származó végkövetkeztetés is eleve téves. Szingli or not szingli, a szumma létezéshez képest olyan röpke ideig tanyázunk a földön, hogy igenis törekedjünk a boldogságra! Már a Rapülők együttes örökbecsűje óta tudjuk, hogy nincs a helyzetünkben semmi, -de semmi!-, amit ne lehetne kissé jobbá tenni, akkor hát próba szerencse! És végül a mondat, amely helyettesítheti az összes, Mesterkurzuson előadott litániát: Szeresd önmagad!

Új hozzászólás

Korábbi hozzászólások

Tolnai Évi 2010.10.02. - 10:56
Nőként kezdtem már aggódni, hogy annyira tudattalan, saját élet- és éleslátásmentes embertársaim vannak, hogy önként belehajtják fejüket a pszichológus-nyaktilóba. Jó az írás, bátor felvállalás.
MZ/X 2010.10.02. - 11:41
Mint a kapcsolódó írásoknál is kifejtettem, van, amikor működőképesek a pszichológia kategóriák, de fenntartással kell őket kezelni. Elég bajuk van az embereknek, hogy különféle pszichológus-nyaktilókkal ( grat a kifejezéshez:D) tovább nyomorgassuk őket! Egy okos és hasznos tudományágat pedig ne arra használjuk, hogy az emberek még nyomorultabbul érezzék magukat! Örülök, hogy rajtam kívül más is meg meri közelíteni a """""""""""szingliket"""""""""""" anélkül, hogy félne a leprától vagy egyéb egokórságoktól! Szingli kifejezés értelmező szótárban: intézményesített előítélt és rosszindulat halmaza meghatározhatatlan embercsoport iránt
marcipán 2010.10.02. - 13:14
Nagyon jó, végre meg merte írni valaki így is. Csernusról is jó lenne egy pro-kontra vetületű írás hamarosan MMIK-ban lesz ő is.
MZ/X 2010.10.02. - 13:27
Eddig bármikor hallottam a Csernust előadni, mindig jól szórakoztam:))) Ő is képes elvetni a sulykot, de azt azért kétszer meggondolnám, hogy leálljak-e vele szócsatázni:))) Ha csak az átlagos formáját hozza, akkor érdemes őt is meghallgatni:) Várom a beszámolókat:)
rózsa 2010.10.02. - 13:44
Tetszik a cikk, de kérdem én: miből gondoljátok, hogy egy "boldog szingli" nem adná fel boldog szingliségét egy jó kapcsolatért?
MZ/X 2010.10.02. - 13:55
De! Pontosan ez a lényeg, hogy feladhatja. Mivel egymaga is tud boldog lenne, ha valóban akarja a kapcsolatot, akkor ott is tud!

Biztos ismeritek azt a rengeteg nőt, akik szenvednek a kapcsolatukba, mint a kutya, de naivul hiszk, hogy majd akkor lépnek ki, ha jön az új...Csak úgy önmagukért nem... Aztán lehet is, hogy jön az új, de dettó azt a problémahalmazt jeleníti meg, mint az előző társ, mert az illetőnek alapjában önmagával van gondja...
Vagy ott vannak a társfüggők, bármilyen méltánytalan helyzetet elviselnek, csak azért hogy legyen mellettük valaki.

Egy öntudatos ember, aki nem retten meg a magánytól, kiforrott személyiség lehet, hogy sokkal alkalmasabb párkapcsolatra, mint az "átlag" mert még a vérszinglik sem kerülnek ki a természeti törvények mindenhatósága alól. A szerelem mindenkit utolért, ráadásul maratoni futó:)))
BLH 2010.10.02. - 14:08
Szerintem nem is kimondottan az a kérdés, hogy lehet-e boldog egy szingli, vagy sem, hogy valójában ez-e a megfelelő életforma a mai (modern??) nő számára (szerintem ez egy szimpla maszkulin attitűd, amit a nők leképeztek maguknak ;)))) ), sokkal inkább probléma az, hogy mi, emberek nem tudjunk magunknak megválaszolni, megfejteni a boldogság "titkát", mert önmagunkat sem ismerjük igazán. Van egy vázlatos, bétaverziós képünk arról, amit úgy aposztrofálunk, hogy boldogság, lelki harmónia, s ennek kibontására hajtjuk fejünket "pszichológus-nyaktilóba" (tényleg jó kifejezés volt!) A lélekkufárság pedig jól kifizetődő, pláne manapság, amikor oly sebezhető és bizonytalan mindenki. Nekem olyanok a pszichológusok, mint a politikai tanácsadók, elemzők. Valahol, egy szűk rétegnek biztosan szüksége van rájuk, az emberek nagy többségének viszont sokkal több önbizalomra, önbecsülésre lenne. Ja, és kevesebb politikusra! :D
BLH 2010.10.02. - 14:10
"A szerelem mindenkit utolért, ráadásul maratoni futó:))) " - zseniális!!! :))
MZ/X 2010.10.02. - 14:16
Megtörtént eset egy szingli tollából vázlatosan:
Az ember ott ismerkedik, ahol tud,manapság nagy divat a neten. Lehet, hogy épp nem is direkt társkereső oldal szolgál apropóul, hanem bármilyen tematizált, közösségi site. Lényegtelen...randi létrejött... szingli leányka vadiúj fogszabis mosolyát rávillantotta a lovagra. Ettől a pillanattól kezdve a lovag, kábé 5 percnyi esélyt adott a csajnak. Majd amikor öt perc után tutira meggyőződött arról, hogy ez az állapot tartósnak néz ki, búcsút vett. A csaj pedig csak nézett, mint böcce az újkapura, és levonta az a következtetést, hogy az önértékelésének jót tett volna, ha a srác legalább megiszik egy kávét. Persze a neten már lenyomta, hogy neki a belső értékek a legfontosabbak:))))) folyt. köv.
MZ/X 2010.10.02. - 14:23
Szóval, nem akarok túl emancipuncinak tűnni, de szerintem a nők most állnak bosszút, sok évtizedes elnyomásért. Amikor például arra kényszerültek, hogy bármilyen ***et el kellett viselni, mert kvázi nem volt más választásuk. Most van. Nemet mondhatnak a terhekre. Legyen kvalifikált túlórázó munkaerő, viselje el a főnök szexuális zaklatását, aztán dáma, szakács, *** otthon, legyen szép és fitt, neveljen gyereket , akikkel apuci majd karácsonykor villog, és soha ne öregedjen meg. Hát, most beintenek egy páran. Lehet, hogy a férfiak igazán az őskorban voltak elemükben, amikor egyik kezükben a bunkós bot, másikban a hajánál fogva húzták be mamát a barlangba?:)))) Ezt a fajta probléma megoldói képességet illene továbbfejleszteniük? Ugye, az igazi gond amiatt van, hogy csak a nők tudnak szülni:) A problémát viszont nem lehet megoldani, ha nem definiáljuk pontosan:)
MZ/X 2010.10.02. - 14:25
"A szerelem mindenkit utolér, ráadásul maratoni futó:))) " - zseniális!!! :))


:DDDD t betű nélkül gondoltam, csak mellézongoráztam:DDD egyszer gyártok szállóigét, azt is elbafom:D
MZ/X 2010.10.02. - 14:25
Ja, délelőtt még kitaláltam két jót, de elfelejtettem őket:D
V 2010.10.02. - 19:42
Egyetértek azzal, hogy valaki akkor tud boldog lenni egy kapcsolatban, hogyha önmagával is teljes mértékben tisztában van és kiegyensúlyozott. Amikor pedig eljön az a pillanat, hogy minden happy,( legalábbis lenyugodtunk annyira, hogy nem hajkurásszuk a következő adandó alkalmat hogy pasink legyen,) egyből a legváratlanabb helyzetben találjuk magunkat, és hopp! Máris ott van mellettünk valaki.=)
Sokszor -magamból kiindulva legalábbis- türelmetlenek vagyunk, és akarjuk ezt a pillanatot. Csak akkor az már nem váratlan és nem az, amiről az előbb beszéltem.
Furcsa dolog ez az élet:))
ElvenSpirit 2012.01.08. - 12:36
Az a baj, hogy általános fogalomzavar van. Manapság mindenkit szinglinek hívnak, aki éppen nincs párkapcsolatban. Holott a szingli az, aki tudatosan dönt úgy, hogy nem akar elköteleződést, tartós párkapcsolatot. Azt hiszem ilyen valójában nagyon kevés van. A többség inkább párkereső, ám ez az elnevezés nem elég trendi.
Én már azt sem értettem, amikor a Szex és New Yorkot szinglisorozatnak kiáltották ki, hiszen elég csak egy epizódot megnézni ahhoz, hogy kiderüljön: valójában a nagy szerelemt keresik