Mit ér a bor, ha magyar? - II. VasiBacchus Borfesztivál

Képgaléria megtekintése2010.10.05. - 00:15 | Dart - Fotók: BLH, Dart

Mit ér a bor, ha magyar? - II. VasiBacchus Borfesztivál

Második alkalommal került megrendezésre a VasiBacchus Fesztivál 2010. október 1-3-ig a Family Center parkolójában. Célja elsősorban a történelmi borvidékek borainak, gasztronómiájának a népszerűsítése, megismertetése, valamint a kulturált alkoholfogyasztás és a magyar, valamint a nemzetközi gasztronómia széleskörű megismertetése volt.

Ahogy az esemény főszervezőjétől, Horváth Lászlótól megtudtuk, nagyon fontosak azok a rendezvények, melyek a magyar bort népszerűsítik, és bemutatkozási lehetőséget, s vele együtt piacot teremtenek a honi, helyi termelőknek. Tendencia, hogy nőtt a borok utáni kereslet a hiper- és szupermarketekben, ugyanakkor lassan egyre nagyobb a külföldi (chilei, ausztrál, francia) borok térnyerése. Az erőteljes marketingnek, a dömpingáraknak, és árengedményeknek köszönhetően - ami korábban elképzelhetetlen volt - a vásárlók is előnyben részesítik az import palackokat. Ezért is szükségesek az e fajta rendezvények, mert a pincészetekkel való közvetlen találkozások, ismeretszerzések, íz-barangolások erősítik a magyar borok iránti hűséget. Ugyanakkor a világ másik feléből, Chiléből, vagy Ausztráliából tartályhajóban érkező borok minősége - elsősorban a hajóút viszontagságaiból adódó tárolás következtében -, nem érheti el a közeli pincészetek megfelelően tárolt borainak minőségét.

A korábbi Borfesztivál helyszíne, Szombathely Fő tere abból a szempontból talán szerencsésebb választás lett volna az idei eseményhez is, hogy a város külső határán elhelyezkedő üzletközpontokat elsősorban autóval megközelítő látogatók (sofőrök) a zéró tolerancia jegyében nem kóstolhattak.


Sajnos az időjárás nem fogadta kegyeibe a rendezvényt, a meteorológusok ígérte napos idő elmaradt. A programok szervezésekor kiemelt figyelem irányult a családokra, sok gyermekprogram várta a legfiatalabbakat. Különösen nagy sikert aratott a gyerekek számára szervezett Túró Rudi evő verseny, amire még egy anyuka is benevezett a műsorvezető biztatására. A zenéről szombaton a Bongó Bass Band együttes, és a TOHU-BOHU zenekar, vasárnap pedig a Capito Gitárklub és  Peresznyei Tambura együttes gondoskodott. Fellépett az Energy Dance Team és a Just For Fun Line Dance Club tánc együttes. A humor sem hiányzott a Stand Up Comedy-fellépő Magyar Norbert TISZA jóvoltából.

Résztvevő pincészetek: Szabó Pincészet Villány, Major-Árva Borház Vaskeresztes, Csopakvin, Demeter Pincészet Eger, Kiss István Szentgyörgyhegy, Brunyai Pincészet Siklós, Fekete Borpince Szekszárd, Linczy Pince Csopak, Rádi Pince Gyenesdiás és az ütősebb italok mestere, a Csalló Pálinkaház Balatonalmádi.

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás