Egyre rangosabb a festők ünnepe - IX. Magyar Festészet Napja

2010.10.09. - 16:00 | vaskarika.hu

Egyre rangosabb a festők ünnepe - IX. Magyar Festészet Napja

A IX. Magyar Festészet Napja továbbra is a hazai kortárs festészet legnagyobb ünnepe. A már hagyománnyá vált utcatárlat, Doyenek kiállítás, a csíki festők, a miniatűrök és más, közkedvelt és várt események mellett az idén számos újdonsággal is találkozhat, aki október 11. és 18. között ellátogat a fesztivál rendezvényeire.

Bár a tárlatok s a hozzájuk csatlakozó események mindegyikét nehéz felsorolni - az érdeklődők részletesen megtekinthetik a www.festeszetnapja.hu oldalon -, néhány tárlatot, eseményt érdemes külön is kiemelni. Figyelemreméltó a 11-én délután nyíló, csíki és háromszéki festők műveiből válogatott kiállítás a Magyar Alkotók Házában, ahol sok alkotó először mutatkozik be képeivel a budapesti közönségnek. 12-én, kedden délután a Csók István galériában az 57. Vásárhelyi őszi tárlat díjazottjainak nyílik kiállítása. Újra nyitja kapuit 13-án a népszerű Miniképek kiállítás a Mednyánszky Galériában. Ugyan azon a napon nyílik a József Attila művelődési Központban Szurcsik János és Ridovics László kiállítása. Szintén 13-án, a képes házban Egy sziget képei címmel a Hvar szigeti alkotóházban vendégeskedett magyar művészek képeiből készült tárlat látható.

A művészeti ünnep megbecsülésének jele, hogy idén csatlakozott a programsorozathoz és a hivatalos megnyitó ceremónia helyszíne is lesz a Magyar Nemzeti Galéria. A 14-i központi rendezvény a Doyenek kiállítással, valamint Atlasz Gábor és társulatának előadásával, táncos „zarándoklatával" várja a látogatókat.


A Nemzeti Galériában szervezett megnyitó ad majd teret az életműdíj átadásának is. Ez évben az elismerést az 1916-ban született Breznay József kapja. A tucatnál több hazai és nemzetközi díjjal elismert, 94 éves, ma is aktív festő már 1937-ben, főiskolai évei alatt - ahol mesterei Benkhard Ágost, Karlovszky Bertalan és Szőnyi István voltak - elnyerte a Rotary klub díját. Breznay művészetét Az 1940-es évek végéig színgazdag, oldott festőiség jellemzi. Az 50-es évek elején realista műveket alkot. 1957-es párizsi útja után változatos technikájú (olaj, akril stb.), expresszív, szimbolikus tartalmú, a szürrealizmushoz közeli, de mindvégig realista műveket készít. Festményeire a felfokozott fantázia, dekoratív színgazdagság jellemző.

Október 15-én az Újbuda Galériában a XI. kerületi önkormányzat „Újbuda Képkeretben" című pályázatára érkezett alkotások láthatók, míg este a Fonóban a kortárs festészeti kiállítás mellett performansz és koncert várja a látogatókat. 16-án, szombaton a szegedi REÖK-palotában az élesdi művésztelep mutatkozik be, míg 17-én, vasárnap a Róth Miksa Emlékházban Színorgia címmel az üvegfestők tárlata nyílik meg.

Október 18-án a Scheffer Galéria szervezésében a Merítés 2010 kiállítást láthatják az érdeklődők, míg a Semmelweis Szalon a szintén hagyományos Kortárs Szakrális Festészet kiállításnak ad helyet. 


A tavaly zajos sikernek örvendő utcatárlat ez évben október 20-tól, a kulturális főváros címhez is csatlakozva, 30 képre bővített anyaggal, Pécsett nyitja meg „kapuit". A nagyméretű pannókat (200 × 300 cm) szabadtéren, a régi város falain helyezik majd el. A kiállított művek nem egy stílusirányzatot képviselnek, hanem elsősorban a művészek szubjektív érzéseit, indulatait, a kor lenyomatait tükrözik. Minden alkotó arra törekedett, hogy az élet egy-egy pillanatában megtaláljon valami szokatlant, újat. „Az utcatárlat tavalyi, elsöprő sikere komoly tanulságokkal szolgált - hívja fel a figyelmet Bráda Tibor. Az emberekben van igény a műalkotásokra, a kortárs festészet produktumaira, de valamiért egy galériába a hétköznapokon nem nagyon mennek be, hogy lássák ezeket. A festészetnek kell minél inkább betüremkedni a mindennapi terekbe, hogy a kapcsolat élőbbé váljon alkotó és befogadó között."

A fentieken túl több tucat helyszín csatlakozik rendezvénnyel, kiállítással az alapítvány szervezésében zajló programokhoz és bővítik ki a magyar kortárs festők ünnepét.

Új hozzászólás