Féláron a Mach3 - Simon-Júdás Vásár Sárváron

Képgaléria megtekintése2010.10.31. - 16:00 | Makrai Tamás - Fotók: Büki László 'Harlequin'

Féláron a Mach3 - Simon-Júdás Vásár Sárváron

Október utolsó hétvégéjén rendezték meg Sárváron a hagyományos Simon-Júdás vásárt, amely az ország egyik legnagyobb kirakodóvására. A város hétköznapi élete a kordonok kihúzása után egyből átváltozik zsibbongó vásártérré, mini világpiaccá. A rendezvény programoknak sem volt híján: néptánccsoportok, népzenei- és fúvósegyüttesek, színházi produkció és breaktánc bemutató is várta a vásározókat.

A több mint hatszáz éves múltra visszatekintő vásáron közel hatszáz árus kínálta portékáját, és közel félszázezren látogattak ki az eseményre - mondta Kovács Levente, a szervező Tűzoltáshoz Felszerelést Alapítvány titkára. 

Az előkészületek már péntek este megkezdődtek, és a sokatlátott "júdásozók" szerint az igazi vásári feeling épp aznap éjjel van. Miután kigurult az utolsó átmenő forgalmú gépjármű is a lezárt területről, és átadta a helyet a forralt bornak, a kürtőskalácsnak és a többi vásárfiának, a kisváros utcáit ellepték a tengelytörésig megpakolt kisteherautók, a támfal duplájáig halmazolt utánfutók, és kezdetét vette az idei Simon-Júdás vásár.

Tulajdonképpen miről is szól manapság ez a több mint 600 éves tradíció? Az ország több pontjáról, sőt még a határon túlról is érkeztek árusok (erdélyi és felvidéki magyarok), hogy egy napon keresztül a kabátosok, kürtőskalácsosok, lacikonyhások, és egyéb vásári csillivillik váltakozó sorrendjét alkossák. A keresleti oldalt a hömpölygő, és inkább érdeklődve nézelődő, de visszafogottan vásárló tömeg jelentette. Az igények a sült gesztenyétől a "neves telefontartón" át a kerti grillsütőig mozogtak, de a luxuscikkek sem maradhattak ki a termékek sorából - Dolce & Gabbana parfümök, Rolex karórák, és a nyomott árú Mach3-as penge egyaránt a vásári felhozatal szerves része volt.

A mini világpiacként működő Simon-Júdás vásárból a programok sem hiányozhattak: a várparkolóban felállított fehér ponyvás sátor szolgált a vásár szórakoztató központjaként, mely szombat délutántól folyamatosan zajló műsorok helyszíne volt.

A programok lecsengése után "bezárt a bazár", így szerkesztőségünk tagjai is engedtek a törökméz csábító illatának, és elmerültek a vásározók tengerében. 

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás