"Nekem sincs hangom, de én vagyok a Nagy Feró" - X-Faktor debüt Magyarországon

2010.08.29. - 05:00 | Büki László 'Harlequin'

"Nekem sincs hangom, de én vagyok a Nagy Feró" - X-Faktor debüt Magyarországon

A Besenyő családban anno savanyúcukorral ijesztegették Margitot, az együgyű feleséget, míg minket, együgyű nézőket szombat este elért az X-Faktor. Ennek "savanyúcukrát" viszont szopogassa néhány Bikicsunájjal birokra kelő produkció, meg különbenis: médiabarát lett közízlést riogatni, pláne úgy, ha az esztétikai kedélyborzolással is jár. Társadalmunk pedig annyira nem jóléti, hogy a klozet ne elérhető - belátható - távolságon belül legyen a tévétől. Ennyire persze azért nem volt tré az összkép, de a nézhetőség szempontjából fifti-fiftibe ment baromság és az értékelhető.

Nem szükségeltetik nagy jóstehetség ahhoz, hogy a megfáradt magyar dolgozót vagy celebekkel, vagy reality-show-val, illetve könnyűzenei tehetségkutatóval lehet a legkönnyebben TV-képernyő elé ültetni. Ebben a szellemi relaxban átmenetileg elfelejtheti a vaddisznó főnökét, az állandóan maceráló, zaklató kollégát, a hisztis beszállítót vagy épp a kockafejű rendszergazdát. Ilyenkor nem retteg a napi problémáktól, konfliktusoktól, hanem teliszájjal röhöghet béna produkciókon, amiből akár önbizalmat is pumpálhat magába, hogy "nédd má', milyen fahangja van, simán leéneklem egy karaoke bárban vagy a Katica bisztróban".

A T. Olvasó bizonyára kitalálta, hogy a megfáradt főszerkesztő előre megfontolt szándékkal, tudatosan ült le szombat este a képernyő elé, hogy megnézze az X-Faktor debütálását. Ezzel az adással el is kezdődött a verseny a két kereskedelmi adó közt (a Megasztár 5 már múlt héten képernyőre került) annak érdekében, hogy melyikük tud harsányabb, (ne) adj' Isten netbarátabb produkcióval előállni licenszelt tehetségkutatójában, s végcélként zenei fantáziát felfedezni egy-egy fiatalban.

A tehetségkutatás persze mindig kétes alkímia, de a műsor erre is pöpec ideológiát agyalt ki. Ugyanis az X-Faktor nem más, mint az a bizonyos megmagyarázhatatlan plusz, amitől valaki jobb, sikeresebb és elismertebb lesz, mint mások. Számos tehetséges ember van, aki végül mégsem fut be, mert nincs meg bennük az a képesség, hogy a közönség figyelmét és szeretetét megszerezzék, fenntartsák: ezt a plusz adottságot keresi a műsor.

A magyar változatnak négy mentora van, akik nem kevés kompetenciával bírnak a honi könnyűzenei "sóbizniszben': Keresztes Ildikó, Geszti Péter, Nagy Feró és ifj. Malek Miklós. A néző, ha orbitálisat akar nyeríteni, akkor leginkább Feró "nemzetcsótányságában" bízhat, aki úgy elküldi a tehetségtelen önjelölteket, mintha azok csak azért jelentkeztek volna a műsorba, hogy Feró konkrétcsávós karakterét minél jobban kibontsák.

A zeneileg, hangilag értékelhetetlen előadások közül jópár nyilván azért került adásba, hogy a nézők is somolyogjanak, és hogy a műsorkészítők ezáltal megtörjék az X-be tett kezekkel megszavazott, továbbjutást érő produkciók "egyhangúságát". Igazi esztrád jelleget öltött így a műsor: volt itt lagzikon fellépő, bularázó duó, zsűri által lealázott, 50-es éveiben járó, az Isztambul dallamára "ikszfaktorozó" páros, és esztétikai kedélyborzolást kiváltó, külsőleg a legősibb foglalkozást űző szőke nő. A pálmát mindenképp egy "olaszból" hazaténfergő, "optimista és pozitív energiáktól duzzadó" (sic!) hölgyemény - Eva Urbin - vitte el, aki revűtáncos (khmm), és több sikeres fellépésen volt túl (khmmm). Olaszban. James Brown 'I Feel Good-ja" persze hogy paródiája volt az éneklésnek az ő előadásában, mint ahogy a kiszavazás utáni műbalhé is, ami a hölgy habitusát látva eleve borítékolható volt. Badár azt mondta volna rá, hogy ő volt a felszopó ember, aki megcsinálta a hangulatot... A szopó gyanítjuk igaz is... olaszban. Ferót meg is kóstolta egy "neked sincs hangod" verbállal, amire a "nekem sincs hangom, de én vagyok a Nagy Feró" riposzt hagyott élénk pengenyomot a pályát tévesztett feminán.

Elton John 'Can you feel the love tonight' című örökbecsűjét egy 'Igen, én fingtam' feliratú pólóban feszítő önjelölt tehetség adta elő. Reméljük közben azt is érezte. Tipikus, amikor izlésficamos HMCS-k kardoznak önmagukkal, s életük lapjain épp az egyéniség kibontása című fejezetnél tartanak. Döbbenet, mikre nem képesek ilyenkor...

Az első pauzában csomagkapcsolt szellemi relaxként bekúszott a ValóVilág reklámja is, és sorok írójában felvetődött, hogy vajon él-e még ez a fiatalember, aki "beharangozta" a reality show-t, vagy történetesen megunta az életét? Vagy ez ilyen kifordított marketingfogás, hogy erre a nyaflis-fájdalmas-érfelvágós hangra majd felfigyel minden egészségtelen exhibicionizmussal megáldott, nemi eltévelyedett?

Magyar dallal nagyon nem kísérleteztek a jelöltek, ellenben a verseny 2008-as győztese (Alexandra Burke) által sikerre vitt Leonard Cohen dallal - Halleluja - annál többen. Sértő és egyben felháborító volt, ahogy az "előadók" szó szerint meggyalázták ennek a dalnak a szépségét és üzenetét, s ahogy mindezt a zsűri lereagálta ("még egy Halleluja..."). Az átlagnéző persze jókat röhögött ezen, az ottani közönség meg bőszen pfujjolt, amikor felcsendültek a dal első taktusai. Kurvajó - írhatnám, s ettől legalább annyira lenne verbális komfortérzetem, mint amennyire a dalba gázoltak bele a metakommunikáció fentebb vázolt eszközeivel.

Igazságtalanok lennénk, ha a pozitívumokat kihagynánk kis szösszenetünkből. Mivel amúgysem kényeztetett el minket az első válogató egyedi stílusú, egyéni hangú produkciókkal, elsőként kell kiemelnünk a NON STOP beatbox-vokál produkcióját. Annyira nem nagy truváj ez sem, az amcsi gettókban minden sarkon belebotlik ilyenbe az emberfia, de legalább színfoltok voltak a rétestészta-slágerek előadóival szemben. Másodikként respekt Németh Katicának, aki Aretha Franklin "Respect-jét" tolta a hallójáratokba. Jó lesz a kiscsaj, reméljük sokáig fog aranytorkúskodni. Végül Muri Enikő Kelly Clarkson sikerdalával, a "Because of you-val" volt több, mint meggyőző.

A műsor decemberig tart, úgyhogy fake produkciók lesznek még doszt. Félő, hogy a tévécsatorna is hajt erre, hisz egy "saját Bikicsunáj" jót tehet a nézettségnek, a neten körbeküldhető, lájkolható, tiniagyba implantálható. Mi ehelyett várnánk azt a pluszt, amivel a műsor ideológiája operál: egy egyedi hangú, a közönség figyelmét és szeretetét fenntartó, hiteles előadót, akit nem "sztárrá csinálnak fel", hanem majd hangja és intellektusa predesztinálja erre.

Az első adás továbbjutói és előadott produkciói ide kattintva megtekinthetők!

Akit pedig behatóbban érdekel az X-Faktor története, és eddig nyertesei, az kattintson ide!

Új hozzászólás

Korábbi hozzászólások

Noemi93 2010.08.29. - 16:29
Az első adás után nem kéne már lehúzni a műsort, ami például a Megasztárnál sokkal jobb. Akiket jónak írtál szerintem is szuperek meg a terhes csajszi is nagyon jól énekelt Whitney Houstont. (:
Viki 2010.08.29. - 16:47
Egyetértek noemi93-mal, szerintem is jók voltak, és ami még tetszik, hogy ellentétben a Megasztárral, itt nem a gázos produkciókat helyezik előtérbe és építik a köztudatba, hanem azokat, akiknek tehetsége is van!
Legalábbis egyelőre úgy néz ki...
( Csak egy észrevétel: a megunta rövid "u" :))
MZ/X 2010.08.30. - 08:19
Mivel ez egy licenszjellegű műsor, annak megfelelően jól tolták. Látszott az egészen, hogy erőst komponált. Például a Hallelujás résznél lógott ki a lóláb, de nem baj. Majd az egész média egy vastag átbaszás, akkor legalább csinálják jól. A zsűri szerintem nagyon jó, a műsorvezetők is.
A Megasztár ott hibázott nagyot, amikor ilyen pocsék zsűrit választott.
És tényleg, a tv-s felhozatalban ez még egy jobb műsor, mert ez legalább a pozitív emberi értékeket trenírozza. Lelkesedni, kívánni más sikerét, ez derekas dolog:)))
Harle 2010.08.30. - 11:18
MZ/X igenis baj, épp ezt írtam le, hogy a Hallelujás rész nekem nem fért bele. Sem a szám, sem az előadó nem engedi, hogy ilyen bigott módon játszanak vele!! Akiket meg bevágtak hozzá próbálkozóként, kis utolsó nímandok, brahiarcok voltak. Ha V-Techet énekel (ahogy volt erre is példa), azt mondom, oké, röhögjünk egy jót, node egy Cohen-dalból "hülyét csinálni"? NEm vall jóízlésre, bár mondhatod azt is, vaskalapos vagyok, holott nem! Vaskarikás! :D Ettől függetlenül voltak ügyes, jóhangú előadók is a műsorban, azokat ki is emeltem, a körítés pedig valhol várható volt, hisz ez még csak az első válogató...
MZ/X 2010.08.30. - 13:45
Egyébként átélhet az ember némi értékelhetőt is ilyen műsor kapcsán. Pár évvel ezelőtt láttam Muri Enikőt élőben énekelni. Ugyanilyen helyes volt, mint most, csak akkor még az éneklése sokkal félénkebb, bizonytalanabb volt. Ez a pár év kezdi nőiessé varázsolni, én nem szeretem amikor kislányok énekelnek nagydalokat. Egyszóval örültem, hogy láthattam a fejlődését:)
Harle! Értelek! De itt nincs dupla vagy semmi, erről szól az egész. vagy kajálod egyben, vagy kuka, ez készétel.
Harle 2010.08.30. - 19:01
A készételben finom lehet a zöldség, de ettől még a mustár lehet gázos (sic!). :) Megnéztem, de több válogatót nem fogok, majd ha összeáll a végleges csapat. Onnan meg már izletes is lehet a készétel. :)
tobias17 2010.09.16. - 17:14
Tisztelt megfáradt főszerkesztő úr
Netán illő lett volna megnézni a műsort,ha már kritika,ugyanis Nagy Ferenc urat nem Urbin művésznő kóstolta be a "Neked van hangod Feró"szöszenettel,hanem egy barbie babának öltözött lelkes nagyatádi
hölgy.
BLH 2010.09.16. - 19:29
Jah, összfolyt már előttem a ***, és megfáradtam tőle... bár ez a legkevesebb, de a műsort végignéztem, igaz, felesleges bizonygatni.
http://www.youtube.com/watch?v=-rD0rk0FX6M