Kolontári állatmentők - a Noé Állatotthon Alapítványnál jártunk (videóval)

2010.12.17. - 02:00 | ifj. Tárnai Tamás

Kolontári állatmentők - a Noé Állatotthon Alapítványnál jártunk (videóval)

Több, mint 100 állatot mentettek ki a vörösiszap fogságából a Noé Állatotthon Alapítvány aktivistái. Budapest máig legnagyobb állatmenhelye 1992 óta működik saját anyagi erőforrásaiból, és csak 2000-ben alakult alapítvánnyá, de azóta is normatív állami támogatás nélkül, önerőből tartja fenn magát, és látja el két-, három- és négylábú védenceit. Videóriportunkban Schneider Kingát, az állatotthon munkatársát szólaltattuk meg.

A Noé Állatotthon Alapítvány Budapest máig legnagyobb állatmenhelye 1992 óta működik saját anyagi erőforrásaiból, és csak 2000-ben alakult alapítvánnyá, de azóta is normatív állami támogatás nélkül, önerőből tartja fent magát és látja el két-, három- és négylábú védenceit. Az állatotthont két lelkes fiatal, Matuschek Zoli és Sándor Hédi hozta létre.
Ők ketten, a 90-es évek elején megálmodtak egy olyan világot, ahol minden állatnak joga van az élethez, és kaphat egy második esélyt - legyen az kidobott kutya, vagy levesbevaló kakas.

Évek alatt összespóroltak egy telekrevalót, majd elkezdték befogadni a hontalan, bajba jutott állatokat. Hédi és Zoli közben sokszor nélkülöztek, eladták családi örökségeiket, kölcsönöket vettek fel, barátoknál, családtagoknál laktak, de az állatoknak mindig jutott ennivaló és orvosi ellátás. Ez a mai napig sincs másképp: az utolsó családi ingatlant 2008 májusában adták el, hogy a menhely adósságait törleszteni tudják - azóta ők is fent laknak a menhelyen az állatokkal, az egykori apró szociális helységben. Azt mondják: nem bánják, csak az állatoknak jusson minden, ami kell. Jelenleg közel 900 állattal osztoznak az élettéren.


Mi Kolontáron ismertük meg őket, és segítettünk az állatok ellátásában. Kaptunk egy meghívást tőlük, hogy nézzük meg mit is csinálnak nap, mint nap. Megdöbbentő!!! Lelkes hozzáállást és emberfeletti segítőkészséget tapasztaltunk az állatotthonban, amivel naponta végzik munkájukat! A menhelyen minden szombaton "nyílt nap" van, aki ráér, vagy csak szívén viseli a befogadott és megmentett állatok sorsát, az kimegy, eteti, itatja, sétáltatja és gondozza őket.
Kívánjuk mindenkinek, aki Budapesten jár, tegyen egy pici kitérőt ide, és a maga módján segítsen!

Riportunk Schneider Kingával, az állatotthon munkatársával készült, aki rengeteg érdekes és hasznos tapasztalatot, valamint indulatmentesen nem lereagálható történetet osztott meg velünk. 

 

Új hozzászólás

Korábbi hozzászólások

babóc 2010.12.18. - 07:41
40 m2?????
Több lesz az.
babóc 2010.12.18. - 07:53
Nem tudom ki ez a "riporter", de beszélni és fogalmazni sem tud...szerintem ne erőltesse.Kínszenvedés hallgatni...
BLH 2010.12.18. - 10:15
"Nem tudom, ki ez a riporter..." - ha már kritikával illeted, ott a cím alatt a neve, ne légy figyelmetlen, mert a saját szavaidnak sem lesz hitele!!
Egyébként jól megfogtad a riport "lényeget"...
babóc 2010.12.18. - 18:05
BHL, tudok olvasni, de a neve alapján még nem tudom ki az. érted?
A lényeget olyannyira megfogtam, h rendszeres támogató vagyok....a riport viszont nem tetszik, a 40 m2-től a béna fogalmazásig.



BLH 2010.12.18. - 20:59
Babóc, a srác inkább fotós, mint újságíró, sőt, "médiacivil". :) Elment, mert úgy gondolta, ezzel is segít. Támogató, ahogy te írtad. Ne azt figyeld, hogy ő mit és hogyan mond, hanem azt, akit kérdez. AZ a lényeg! Szerintem. :)