Voler Mouche – „A zenék többsége impressziókról szól”

2008.08.07. - 10:36 | Horváth Eszter 'Maszi'

Voler Mouche – „A zenék többsége impressziókról szól”

Helyszín: Belső Uránia Udvar

Dátum: 2008.08.24.

Francia név, angol szövegek, fiatal szombathelyi zenészek soproni énekesnővel. Alig pár hete hallottunk róluk először, első dalukat máris több helyi rádió játsza, bogaras klipjüket pedig már az egyik magyar zenetévé is sugározza. Meghozták a tavaszt – ők a Voler Mouche.

„Kellett a szólista"

Rövid történetük 2006 nyaráig nyúlik vissza, amikor az ötletgazda Miski Ádám Erdei Jánossal karöltve, mint Live Act formáció instrumentális zenéket komponált. Dalaikban eleinte sokkal több elektronikus alap volt, mint ahány élő hangszer szólalt meg. Az örömzenéléshez azonban nem elég a szempler és a szintetizátor - „kellett a szólista. Keretek közé szorít, de új irányvonalat is hoz." Egy évvel később Horváth Dániel bekopogtatott. „Egyik kezében a hegedűtok, másikban a kottafüzet, pedig eredetileg pozános volt a terv." (A hegedű volt az utolsó hangszer, amire gondoltak volna.) Az akkor együtt zenélő hármashoz csatlakozott Ambrus Kata, és megszületett a rádiókból ma már jól ismert Spring Is Here első verziója, és a videoklip ötlete is körvonalazódott már a fejekben.

„Tavaszi zsongástól megrészegült szerelmes bogarak"

Az ötletet tett követte, 2007 őszén megkezdődött a hónapokig lázasan folyó díszletépítés és készülődés. Karácsony László képzőművész kézjegyét jegyzik a filmkockákon látható tárgyak és eszközök, Balogh Szabolcs szabó mester kreativitását a jelmezek. A zenekarban időközben énekesnő-csere is történt, a virágmikrofon mögött lebegő szitakötő nem más, mint Kutasi Heléna. (A videoklipet fényképezte Wolf Ferenc.)

Az elkészült klip és werkfilm egyébként nagy sikerrel debütált a szombathelyiek előtt egy június eleji sajtótájékoztatón a Savaria Moziban, sőt, a szereplők az idei Blooms Day-en is megmutatták magukat.



„Muzsika, amit csak jó zenészekkel lehet előadni"

A fiatal zenekar nemcsak ötletekben és tervekben, hanem alkotóiban is kiteljesedik. Idén tavasszal Erdei Jánost a gitárhúrok mögött felváltotta Szarvas Péter. Horváth Dániel hegedűművész mellé csatlakozott egy ifjú csellista, Gyenge András, és egy dobossal is bővült a csapat - bemutatkozása az első koncerten várható. A mikrofont membránját továbbra is Kutasi Heléna rezegteti, a billentyűs hangszereket pedig Miski Ádám bűvöli, aki a zeneszerző, a zenekar producere és a klip rendezője egyben.

„A zenék többsége impressziókról szól"

A próbák folyamatosan zajlanak, az egyre kevesebb elektronikus alapot felváltja a minél több élő hangszer. Szekciónként próbálnak, szöveget írnak, stúdióznak. „A zenei alaphoz a hangszerek hozzáteszik a szólamokat, a többi zenész által alakul az első ötlet. A zenék többsége impressziókról szól."

A vájtfülűek felfedezhetik benne a jazz-t, a bossa-novát, a lounge-ot, a vonós szekció által a klasszikus zenei hangzást. Az egyszerű, ám szépen kidolgozott dallamok egy kávézó teraszára varázsolnak, „udvarias elektronikus jazz" vagy inkább dzsesszes hangzással tarkított külön zenei világ. „Muzsika, amit csak jó zenészekkel lehet előadni."

Augusztus 24-én este, 20.30-kor kiderül.

www.myspace.com/volermouche

www.youtube.com/volermouche

Új hozzászólás