Így láttuk 2010-et - kulturális eseményösszegző (III. rész)

2011.01.07. - 00:55 | vaskarika.hu

Így láttuk 2010-et - kulturális eseményösszegző (III. rész)

Kulturális évértékelőnk utolsó részében két főszerkesztő: Cseszkó Tamás, a westindex.hu és Büki László, a vaskarika.hu "feje", valamint Tóth Csilla, lapunk munkatársa pörgette le maga előtt 2010 eseményeit, és szemezgetett a legjobbakból. Ezzel az összegzéssel el is zárjuk az előző év hírcsapját.

Az évvége közeledtével arra voltunk kíváncsiak, hogy miként vélekednek a tavalyi év kulturális eseményeiről az általunk kompetensnek ítélt szakemberek, kollégák. Egy játékos és szubjektív kultúrösszegzésre hívtuk őket - virtuálisan, e-mail formájában -, eléjük tartottunk egy esemény-szondát, és kértük, fújjanak bele.

Minket természetesen csak az elszíneződött szondák - elküldött összegzések - érdekeltek, így most több részben közzétesszük azokat a - szubjektív - véleményeket, amik a feltett kérdésekre érkeztek.

Mi volt az év legkiemelkedőbb kulturális eseménye?

Cseszkó Tamás (westindex.hu): Az év legkiemelkedőbb kulturális eseménye szerintem az AlteRába Fesztivál volt, melyen én egyébként nem is vettem részt. Viszont büszkék lehetünk rá, hogy végre nekünk, Vas megyeieknek is van egy "ottalvós" fesztiválunk, ahol mindenki talál kedvérevalót. Kollégáim szerint is ez viszi a pálmát, még annak ellenére is, hogy többször kellett küzdeni vad villámokkal, és mennydörgéssel.

Tóth Csilla (vaskarika.hu): Az április utolsó napján kezdődött Mediawave Fesztivál, ami a 20. születésnapját Szombathelyen ünnepelhette.

Büki László (vaskarika.hu): „A város új utakat keres, hogy hagyományait megtartva teremtse meg a szombathelyi kultúrpolitikát" - ahogy vártuk, Sági József kulturális bizottsági elnök szavai mögött a lehetséges új utat az április 30. és május 16. közt sorra kerülő Mediawave, a fényírók fesztiválja jelentette.


Mi volt az év legjobb könnyűzenei koncertje?

CST: Kövezzetek meg, de komolyan a FloorAkkusztik nevű Celldömölk környéki fiatalokból álló jazz-blues banda nyári, celldömölki koncertje. A Big Black Horse című dal Kiss Flóra előadásában még most is ott zakatol a fülemben.

TCS: A Magyar Dal Napján nagyon beteg voltam, de a Heaven Street Seven kirázott a „letargiából". Humor és profizmus kézfogása volt a főtéri koncert!!

BL: A Pannónia Fesztivál koncertjei. A legtöbb színpadon remek hangosítás és fotósbarát fények uralkodtak, mi viszont egyáltalán nem tudtunk uralkodni magunkon! A remek zenék hatására amúgy is csak azok unatkoztak, akiknek az intelligenciahányadosa megegyezett cipőjük méretével. S ha lehet, akkor még egy szívcsücsök koncertet kiemelnék, elsősorban a rendhagyó helyszín és a számomra frenetikus hangulata miatt: ez a Czutorchestra Cinema Cafeban adott, interaktív „besza-behu" muzsikálása.


Mi volt az év legjobb "egyéb" zenei produkciója (komolyzene, jazz, etno stb.) ?

CST: Nyilván Mérei Tamásék... A pontos dátumra már nem is emlékszem, de egy díjátadó gála volt, és a szimfonikusok Kodály: Galántai táncok című művét adták elő... Monumentális volt...

TCS: A tizenegyedik Lamantin Jazz Fesztivál hagyományosan június végén zajlott a Fő téren emelt sátorban és a város egyéb pontjain.

BL: Ha jazz, akkor a Lamantin Jazz Fesztivál mellett a főtéri Big Band Fesztivál, ha etno, akkor a Savaria Karneválon a Kalyi Jag koncertje, ha komolyzene, akkor a szimfonikusok Zene Világnapján adott Beethoven-koncertje, Vásáry Tamás vezényletével a befutó nálam.

Mi volt az év legjobb (tánc)színházi / színpadi előadása?

CST: A MUTE Ifjúsági Színtársulat Finito című műve májusban =). No meg persze a Kőszegi Várszínház előadásai is maradandó élményt nyújtottak. A legjobban a Nem élhetek muzsikaszó nélkül tetszett, abból is a második felvonás.

TCS: A Weöres Sándor Színház Liliom című előadása volt az év (szombathelyi) színházi eseménye. Végre színházi élményt nyújtó előadást láttam, bár Győző nem győzött meg egészen...

BL: A MEDIAWAVE programjai közt került megrendezésre idén a Tánc Világnapja. A háromnapos eseményen a modern-, a latin-, és a néptánc szombathelyi reprezentánsai kápráztatták el a főtéri közönséget.


Mi volt az év legjelentősebb kiállítása?

CST: A Vas megyei középiskolások tárlata az Irokéz Galériában. Ezúton is jelezném, hogy hiányozni fognak...

TCS: Márciusban került megrendezésre a Képtárban Paizs László gyűjteményes kiállítása. A tavaly elhunyt művésznek méltó emléket állított a tárlat.

BL: Két tárlatot említenék meg az általam látottak közül: egyik a K17 Galéria képtárbeli vizuális élménycsomagja, a másik pedig - a Tavaszi Fesztivál nyitányaként - a 15 éves Mesebolt Bábszínház Irokéz Galériában prezentált bábkiállítása.

Melyik rendezvény kapná idén a Citrom-díjat?

CST: Annyira emlékszem, hogy a moziban volt, és a végén valami "Csaba királyfit" énekeltek.

TCS: -

BL: Nem előadóhoz kötném, sokkal inkább szervezéshez: ez pedig a Pannónia Fesztivál "szeméthegye", ami 4 napon keresztül "sercegett" a lábunk alatt.


Az évértékelő első része itt olvasható!

Az évértékelő második része itt olvasható!

Új hozzászólás